xml:namespace prefix = o ns = "urn:schemas-microsoft-com:office:office" />  Volgende zondag 14 september kunt u nog eens een hanenkraaiwedstrijd zien op de hippodroom in Waregem. De wedstrijd gaat door van 9.15 tot 10.15 u. en wordt georganiseerd door de vrienden van Taverne Vifana en met de medewerking van de stad Waregem en het krieleniersgewest Ardooie-Eernegem-Ruddeervoorde. Vorig jaar op 7 oktober 2007 maakten we hier nog eens een staaltje van authentiek volksvermaak mee op de hippodroom. Terwijl de paarden met hun sulkys op training over de piste draafden stonden een 26-tal hanenbakken in de rij voor een hanenzetting. Het volksvermaak wordt nog regelmatig elke zondag tussen september en maart beoefend in twee verbonden.
Rik Ghistelinck informeerde ons vorig jaar over het feit dat na 38 jaar opnieuw een hanenkraaiwedstrijd was op de hippodroom. We hebben momenteel nog niet kunnen nachecken of er tussendoor toch geen wedstrijd plaatshad. Wel herinneren vroegere hanenliefhebbers nog het legendarisch kampioenschap van 1959 , wanneer rondom de renbaan van de hippodroom ruim vierhonderd hanenbakken stonden. Er was net nog wat plaats om het onderscheid te kunnen maken tussen de eerste en de laatste van de rij. Het ging toen om een soort herkansing van het Belgisch Kampioenschap, welk dat jaar toen om reden van mobiliteit eenmalig gelijktijdig op verschillende plaatsen in West- en Oost-Vlaanderen plaatshad. Hanenliefhebbers moesten toen nog wekelijks door het winterse weer met de fiets naar de zetting rijden.. Waregem bewees toen dat het kampioenschap voor een eerlijk verloop toch het best op één plaats kon worden georganiseerd. Ondermeer op 20 april 1969 had op de Gaverbeek-renbaan nog zon nationaal kampioenschap plaats met als winnaar haan Monserée van Delannoy-Deruytter Lendelede met 1196 vier- tot vijflettergrepige kraaien. Die benaming Monseré was niet toevallig, want Jempi Monseré stond als jonge gast wekelijks in de hanenzetting als tekenaar van buur Deruytter...
Enkele Waregemnaars spelen nog voor het verbond, dat we hier als de Ronde van Ardooie zullen benoemen. Het zijn deze groep die zorgen voor de organisatie in Waregem bij Viviane De Rijcke en Marc Kerkhove van het organiserend comité Taverne Vïfana. Raf Naessens en Jozef Vanhove geven toe dat ze tot een uitstervend ras behoren.
"Wij gingen met de krielhanen van start in de jaren zestig bij Milo Sloovers in de Kwastrate en later bij Prudent Vanderschueren in café Sportief. Daar was het lokaal van de Waregemse Kraaiers gehuisvest. In de jaren vijftig-zestig was er in elk gehucht dat zichzelf respecteerde nog een kraaiprijskamp. Nu dienen we al jaren naar Ardooie (De Wandelingenkraaiers), Eernegem en Torhout te trekken om deze volkssport nog te kunnen beoefenen. Er resten in West-Vlaanderen nog een tiental liefhebbers en in Oost-Vlaanderen een vijftiental. We hopen dat we deze unieke volkssport nog kunnen redden. We zijn in elk geval heel blij met het voorstel van Vifana en Okee om hier in Waregem nog eens een prijskamp te organiseren".
De zetting van vorig jaar in Waregem kan voor de krielenierssport bij ons als historisch worden gezien om reden dat het de brug maakte tussen de Westvlaamse en de Oostvlaamse tak van de volkssport. Voor de gelegenheid hadden ook Catherine De Stoop en een aantal liefhebbers van de maatschappij in Zingem er aan gehouden om hun collegas uit West-Vlaanderen te komen groeten. De drielettergrepig kraaiende Westvlaamse hanen kwamen dan in dezelfde rij te staan met de vierlettergrepige Oostvlaamse hanen.
Toen speelden de maatschappijen van Zingem, Olsene, Kruishoutem en Machelen nog onder de noemer van AKRIBO, Algemene Krieleniersbond.. Ondertussen is die vzw na 50 jaar (opgericht in 1957) opgedoekt en is het terrein open voor nieuwe samenwerking met alle krieleniers. Grote promotor en animator voor de volkssport is nu Catherine De Stoop, dochter van Prudent Destoop die ondermeer destijds bij de Waregemse kraaiers Belgische kampioenschappen organiseerde en later vanaf 1965 ook in Sint-Eloois-Vijve een sterke maatschappij uitbouwde. Er zijn nu ook opnieuw contacten met Limburg, waar nog een vergelijkbaar volksgebruik met kraaiende hanen in stand is gehouden.
Voor de huidige stad Waregem weren er ook hanenkraaimaatschappijen in Desselgem en Beveren-Leie. Vooral in Desselgem, waar de Sint-Martinuskraaiers vanaf 1959 decennialang toonaangevend waren in de regio en ondermeer ook in de jaren 70 goed waren voor de organisatie van een Kampioenschap van België. Adhemar Declerck uit Desselgem kwam vorig jaar het gekraai van de hanen nog eens aanhoren en met een krop in de keel gaf hij de reporter HG van het Nieuwsblad-Het Volk toen nog mee : 'Ik speelde tot drie jaar geleden de pannen van het dak met mijn hanen. Samen met broer Adolf waren we destijds (jaren 50) de schrik van de regio voor alle concurrenten. Gebrek aan vervoer noopte me tot de aftocht. Waarom de hanen nu drieduizend keer kraaien en vroeger maar drie- tot vierhonderd keer? Door een doorgedreven selectie van de toppers bereikten ze op vandaag deze resultaten. Ik ben in elk geval blij dit nog nog eens te mogen aanhoren".
Adhemar Declerck speelde al in Beveren-Leie en in het verbond Oostrozebeke van toenmalig gewestleider Desselgemnaar Jozef Rijsman, als de maatschappij in Desselgem van start ging. Toch waren er al in de jaren 30 hanenkraaiwedstrijden in Desselgem, ondermeer in De Leemput, aan de Statie en in de Liebaardstraat (wellicht aan Prins Albert). In Waregem was er toen ondermeer de op foto vastgelegde maatschappij De Blijmoedige Kraaiers met lokaal in het Leeuwke, in de buurt dus van de hippodroom.
Vorig jaar bleven de Waregemse liefhebbers Raf Naessens (3425 kraaien) en Jef Vanhove (3219 kraaien) nog duidelijk de sterksten op de hippodroom. Naar verluidt zit dat er dit jaar niet meer in. Bij Jozef Vanhove zou de voorbereiding van het seizoen niet naar wens zijn verlopen. Van hem vernemen we ook hoe een wedstrijd wordt voorbereid. Het komt erop neer dat je prijsbeest tijdens de week zo weinig mogelijk andere hanen hoort. Als hij dan plots zijn collega's ontwaart op zondagmorgen voelt hij zich bedreigd op zijn territorium en geeft hij van jetje. Het vergt wel heel wat inspanningen om die Engelse haantjes de drieledige slag bij te brengen. Weinig jongeren kunnen nog het geduld opbrengen om een haan te kweken. In Oost-Vlaanderen moeten ze nog een lettergreep langer kraaien".
Graag al uw informatie over volksgebruik hanenkraaiwedstrijden naar wareber@gmail.com www.bloggen.be/krieleniers
|