xml:namespace prefix = o ns = "urn:schemas-microsoft-com:office:office" /> In groene omgeving van Goed te Beaulieu
De Rioolwaterzuiveringsinstallatei (RWZI) in de Sint-Jansstraat te Beveren-Leie werd deze namiddag officieel geopend door burgemeester Kurt Vanryckeghem. Dit gebeurde in aanwezigheid van heel wat prominenten en genodigden, volksvertegenwoordigers (we zagen ondermeer Carl Decaluwe en Roel Deseyn), burgemeesters, schepenen en gemeenteraadsleden van Waregem en omliggende gemeenten en uiteraard ook directeur en medewerkers van Aquafin. De toespraak van de burgemeester geeft ons een beeld van het belang van deze realisatie. We danken Kurt voor deze bijdrage
Als burgemeester van stad Waregem ben ik vandaag bijzonder fier om u hier te mogen begroeten op de officiële opening van deze rioolwaterzuiveringsinstallatie. Een project dat onder de deskundige leiding van Aquafin nu de effectieve opstartfase heeft bereikt.
Soms zegt men wel eens : "vroeger was het beter". Voor bepaalde zaken zal dit wel kloppen, maar zeker is dat dit niét geldt voor waterzuivering. Er is immers vroeger een tijd geweest dat de gemeenten, ook Waregem, hun rioolwater gewoon in open water loosden zonder zich daar verdere vragen bij te stellen. Maar vroeg of laat roept de natuur ons zelf een halt toe. Dan moet je als maatschappij de morele verplichting opnemen om de natuur een handje te helpen.
Sinds begin de jaren '80 van de vorige eeuw is Waregem een soort pionier inzake waterzuivering. In de voorbije decennia hebben we dan ook fors geïnvesteerd om de kwaliteit van de waterlopen en beken in en rond Waregem te vrijwaren. Met deze nieuwe waterzuivering wordt nu vermeden dat de Leie, de Beverenbeek, de Straatbeek en de Ezelsbeek nog huishoudelijk afvalwater te slikken krijgen. (noot wareber : een pioniersrol vervulde ook Desselgem, waar reeds begin de jaren 70 algemene rioleringsplannen werden uitgetekend en gestart met realisatie)
Onder onze voeten schuilt nu een netwerk van gescheiden rioleringen en collectoren. Deze brengen alle afvalwater naar deze installatie hier in Beveren-Leie. Ik ga niet opnieuw ingaan op de technische uitleg achter dit project (dat heeft mijnheer De Waele even voordien al uit de doeken gedaan), maar de impact van de werken uit de voorbije periode (onder andere de aanleg van de verzamelholen in de hier omliggende straten, maar ook in de ruimere omgeving) heeft ook voor een andere opportuniteit voor onze stad gezorgd.
We hebben van deze gelegenheid ook gebruik gemaakt om Waregem nog aangenamer en veiliger te maken. Samen met de rioleringswerken zijn immers op die plaatsen een flink aantal wegverbeteringen aangebracht langs het hele traject. Zo hebben een aantal straten meteen ook een vernieuwd wegdek gekregen, hebben we gezorgd voor nieuw aangeplante bomen en zijn er verkeersremmers aangebracht op enkele kruispunten. In het kader van de fietsveiligheid zijn ook verhoogde fietspaden aangelegd in de Grote Heerweg, de Pontstraat en de Hoonakkerdreef. En waar de plaats momenteel nog te beperkt is zijn fietssuggestiestroken aangelegd. Daarmee willen wij als stadsbestuur niet alleen ons milieuvriendelijk, maar ook inwonersvriendelijk beleid aanscherpen.
Om het project helemaal rond te maken is er ook nog de laatste geplande collector Beverenbeek, eveneens door Aquafin te realiseren. Parallel hiermee zal Waregem nog ongeveer 800.000 euro investeren om alle waterafvoer errond te optimaliseren. Zo zullen we de bestaande riolering aansluiten op de collector. Verder wordt een gescheiden rioolstelsel gerealiseerd en wordt de regenwaterafvoer grondig aangepakt. Maar zelf zonder dit kan deze RWZI nu al het afvalwater van meer dan 15.000 mensen zuiveren. De installatie is weliswaar op Waregems grondgebied gelegen, maar qua zuiveringsgebied overstijgen we wel de stadsgrenzen : niet alleen de Waregemse gemeenten Desselgem en Beveren-Leie, maar ook nabijgelegen gemeenten waaronder Wielsbeke en Deerlijk vallen binnen het zuiveringsgebied.
Samen met de grote zuiveringsinstallatie aan het station (Slekkeput) is door dit project de zuiverheid van onze waterlopen en beken in goeie handen. Dat kan ik hier samen met u met een gerust gemoed vaststellen. Wij danken dan ook iedereen die aan dit project heeft meegewerkt. En toevallig ligt deze nagelnieuwe installatie dan nog in de Sint-Jansstraat ook, genaamd naar Johannes De Doper. En iedereen weet dat een goed doopsel alleen met zuiver en helder water kan gebeuren. Meer nieuws en vooral illustratiemateriaal op "Beverse Weetjes' met onderste link in onze oude rubriek 'Bezoek ook eens' hier in rechterkolom.
Burgemeester Vanryckeghem ontving een aandenken
rondleiding met prominenten
Van vuil afvalwater tot helder water. Burgemeesters, parlementairen e.a. gingen toch niet in op de suggestie om het gezuiverde water ook te proeven...
|