De Waregemse basisscholen hebben gisteren de eer van de stad hoog gehouden bij de uitreiking van de label van verkeersactieve school. 10 van de 34 Vlaamse labelscholen komen uit Waregem. Het project Label Verkeersactieve School beloont lagere scholen met een kwaliteitslabel voor verkeer en mobiliteit. Scholen die verkeers- en mobiliteitseducatie op een gestructureerde, praktijkgerichte en duurzame manier aanpakken kunnen het label in de wacht slepen.
xml:namespace prefix = o ns = "urn:schemas-microsoft-com:office:office" />
Twee schooljaren lang (schooljaren 2006-7 en 2007-8) nam verkeersveiligheid een prominente plaats in bij het lessenpakket. De scholen kregen daarbij de steun van de Vlaamse Stichting voor Verkeerskunde. De scholen kregen steun van de overheid om twee jaar lang meer rond verkeer te gaan werken en blijkbaar hebben ze dat erg goed gedaan. De scholen en ook de gemeentebesturen en politiezones krijgen felicitaties van de minister van mobiliteit.
Het project Label Verkeersactieve School ging van start in tien Vlaamse gemeenten en steden, die geselecteerd werden op basis van een enquête. Naast Waregem, kregen alle lagere scholen in Wetteren, Sint-Truiden, Maaseik, Blankenberge, Nevele, Aalst, Peer, Diksmuide en Maldegem de kans om in te tekenen voor het project. Het engagement van de gemeente- en stadsbesturen was een extra troef voor de scholen. De Vlaamse Stichting Verkeerskunde bood bovendien twee jaar begeleiding op gemeentelijk niveau aan, een unieke kans voor de scholen.
Vorig jaar werden de eerste 8 labels verkeersactieve school al uitgereikt. Daarbij waren al 4 Waregemse scholen met de Stedelijke Basisschool Guido Gezelle, Vrije Basisschool Desselgem, Stedelijke Basisschool Sint-Eloois-Vijve en Vrije Basisschool Duizend+Poot in Sint-Eloois-Vijve. Deze waren er deze keer weer bij en ontvingen nog een extra prijs. Toen slaagden slechts 8 van de 84 deelnemende scholen uit de tien gemeenten en steden. Zie bijdrage 26-9-2007 over huldiging door Waregemse jeugdschepen Jo Neirynck en Mobiliteitsschepen Kristof Chanterie.
De Vlaamse Stichting Verkeerskunde werkt voor het project Label Verkeersactieve School samen met de Fietsersbond vzw. De VSV is de initiatiefnemer van het project en staat in voor de communicatie, coördinatie en financiering. De Fietsersbond vzw neemt de lokale begeleidingsvergaderingen voor haar rekening.
Een verkeersactieve school legt de nadruk op praktijkgerichte verkeers- en mobiliteitseducatie, werkt aan de veiligheid van de schoolomgeving en wil ouders zoveel mogelijk betrekken. Daarnaast probeert de school haar draagvlak te vergroten. De VSV vertaalt deze vier doelstellingen in werkpunten of beoordelingscriteria. Zo krijgen de scholen een idee van wat ze in praktijk kunnen doen en hebben ze een houvast om hun werking verder uit te bouwen.
Enkele criteria zijn bijvoorbeeld: de leerkrachten volgen navorming verkeer en mobiliteit, de school organiseert een verkeersdag of -week, de school geeft regelmatig fietsvaardigheidstraining in een beschermde omgeving én in het echte verkeer, de school stippelt veilige routes uit voor de woon-school verplaatsingen, de school betrekt ouders bij verkeersactiviteiten, enzovoort.
Een goede aanpak mag ook gezien worden! Daarom wil de VSV met het kwaliteitslabel Verkeersactieve School de lagere scholen op een symbolische manier belonen voor hun inspanningen. Zo ziet ook de buitenwereld dat verkeer en mobiliteit prioriteiten zijn voor de school. Onze bedoeling is in de eerste plaats om scholen met het project een gestructureerd kader aan te bieden en hen te begeleiden om de zaken op een duurzame manier aan te pakken.
De gemeenten/steden spelen binnen het project een ondersteunende en drempelverlagende rol voor de lagere scholen. Ze zorgen voor locaties en een vaste contactpersoon die de begeleidingsvergaderingen mee opvolgt. Daarnaast kan de gemeente/ lokale politie overkoepelende maatregelen nemen of initiatieven ontwikkelen om de scholen te helpen de criteria voor het label te behalen, bv. een fietsparcours/fluomateriaal ontlenen, een verkeersdag organiseren of een schoolbereikbaarheidskaart maken..
Na een begeleidingstraject van twee schooljaren zijn 34 scholen erin geslaagd om het label Verkeersactieve School te behalen. Een fantastische prestatie, want een goed geïntegreerde en gestructureerde aanpak van verkeer en mobiliteit op school is een lange termijn aanpak die je niet in een handomdraai kunt verwezenlijken. Deze scholen hebben bewezen dat het mogelijk is als je er echt werk van maakt.
Op 8 oktober 2008 mocht een delegatie van vijf leerlingen en leerkrachten per school het felbegeerde labelplakkaat in ontvangst nemen op de officiële labeluitreiking in het CC in Mechelen. Leerlingen, leerkrachten en verkeersouders werden er verwelkomd met een muziekvoorstelling Verkeerd verkeer van Levende Muziek. Daarna overhandigde minister van mobiliteit Van Brempt hen persoonlijk de labels. Voor de vier scholen die twee jaar op rij het label hebben behaald, was een extra prijs voorzien. Tot slot volgde nog een lekkere traktatie op de kinderreceptie.
Onder de bekroonde scholen vinden we :
* Vrije Basisschool Keukeldam Waregem
* Vrije Basisschool H. Hartcollege/Gaverke (4-5-6) Waregem
* Vrije basisschool H. Hartcollege (5-6) Waregem
* Vrije Basisschool Gaverke (KL-1-2-3-hoofdsch.) Waregem
* Stedelijke Basisschool G. Gezelle Waregem
* Vrije Basisschool Beveren-Leie Beveren-Leie (Waregem)
* Stedelijke Basisschool Beveren-Leie Beveren-Leie (Waregem)
* Stedelijke Basisschool Desselgem Desselgem (Waregem)
* Vrije Basisschool Desselgem Desselgem (Waregem)
* Stedelijke Basisschool Sint-Eloois-Vijve Sint-Eloois-Vijve (Waregem)
Zie ook bijdrage 26-9-2007
http://www.rnews.be/nl/regio/wvl-8790/west-vlaamse-basisscholen-ontvangen-prijs-voor-verkeersopvoeding/Article-1184683226347-1194465641665.html?params=primarySelectedTab%3AVideo
|