xml:namespace prefix = o ns = "urn:schemas-microsoft-com:office:office" /> KSA Waregem viert dit weekeind het 80-jarig bestaan van de jeugdbeweging, die werd opgericht op sacramentsdag 1928 door kanunnik Karel Dubois in Roeselare. Waregem volgde vanaf 1932. Vrijdag 24 oktober 2008 worden ook oud-leiders, ouders en sympathisanten bij het feestweekeind betrokken. Er worden twee formules aangeboden met naast een dropping ook een nachtwandeling, door ingewijden trophy genoemd. Beide starten omstreeks 19.30 u. aan de KSA-lokalen en eindigen op een plaats X, geheel in KSA-stijl. Inschrijvingen werden vooraf ingewacht. Achteraf wordt nagekaart bij een hapje en een drankje. Zaterdag heeft de viering een officiëler karakter.
Een Trophy is een nachtelijke wandeltocht tegen de tijd, doorspekt met allerlei fysieke proeven (bv. sluipen, klimmen, rennen, springen, vliegen, duiken, vallen, opstaan en weer
doorgaan). Elke groep van 4 personen krijgt een deelnemerskaart mee waarop aangeduid zal worden of een opdracht al dan niet juist uitgevoerd is. Op het einde van de avond wordt een algemeen klassement opgesteld en worden de winnaars op gepaste wijze beloond. Voor de ingeschrevenen zijn sportschoenen, een zaklamp en reservekledij geen overbodige luxe.
De dropping is dan meer voor diegenen die het iets rustiger aan willen doen. Met behulp van kaart, kompas en gecodeerde tochtbladen dient de weg gezocht naar plaats X. Deze activiteit is ideaal voor families die eens actief een aspect van de KSA-werking willen meebeleven. Hier zijn de benodigdheden stevige stapschoenen, zaklamp en fluorescerend materiaal.
Op zaterdag 25 oktober start de officiële viering van 80 jaar KSA om 17.30 u. met een eucharistieviering in de dekanale kerk. Deze mis wordt voorgegaan door EH Guy Algoet, ereproost van KSA Waregem. Aansluitend op de eucharistieviering, omstreeks 18u30, gaat
een feestelijke receptie voor alle genodigden door in zaal Eikenhove. Daar is een bijhorende tentoonstelling ingericht met fotos over KSA van vroeger en nu. Voor de ingeschreven feestvierders volgt na de receptie nog een barbecue. Het dessert wordt het resultaat van een traditionele taartenbakwedstrijd. Keukenprinsen en -prinsessen kunnen hun eigen creaties
laten proeven door alle aanwezigen. Uiteraard wordt de beste taart beloond met een mooie prijs! Traditioneel zijn ook de optredens nadien van de leden.
![](http://blogimages.seniorennet.be/wareber2/147271-cb020f73757fe3703fcb3ec591439801.jpg)
Geschiedenis
Over een aspect uit de rijke KSA-geschiedenis vinden we deze week een uitgebreide bijdrage van Katlijn Dheedene in Kerk en Leven.
KSA staat voor Katholieke Studenten Actie. Onder die naam en vanuit een katholiek, Vlaams ideaal richtte kanunnik Karel Dubois, in opdracht van de Brugse bisschop Gustaaf Jozef Waffelaert, op Sacramentsdag 1928 deze beweging op. Vanaf het schooljaar 1932-1933 werd een plaatselijke afdeling van de KSA in Waregem boven de doopvont gehouden. Ook nu nog doet KSA Waregem wat het al 76 jaar lang doet: jonge gasten amuseren en dit op zaterdagnamiddag.
Vandaag de dag telt KSA Waregem een honderdtal leden, zowel jongens als meisjes. Twintig geestdriftige leiders bieden hen op zaterdagmiddag een cocktail van bruisende, avontuurlijke activiteiten en een gezellig samenzijn aan. Aan de hand van een verhalend kader en creatieve decors wordt een thema uitgewerkt.
Vanzelfsprekend is het karakter van KSA in de voorbije 76 jaar grondig gewijzigd. Van een studiegroep uit het Heilig-Hartcolle-ge, die 'kerkelijk, strijdend en Vlaams van geest' was tot een volwaardige jeugdbeweging. Zeven decennia lang geschiedenis en opmerkelijke initiatieven: Chryselephantine, de culturele werking van KSA Waregem (1962-1974), de samenwerking met Sint-Baafs-Vijve, het dertigjarige proostschap van Guy Algoet,... In de recente geschiedenis zijn de gemengde werking (1997) en de verhuis van hun 'roots', het Heilig-Hartcollege, naar de lokalen op de site van de Paters Oblaten (2000) de meest ingrijpende veranderingen.
Meer uitleg over Chryselephantine
Gemengde werking was tot de jaren 60 niet aan de orde binnen KSA Noordzeegouw. KSA was een jeugdbeweging voor jongens. Vrouwelijke aanwezigheid bij activiteiten of op kamp (bijvoorbeeld als kookmoeder) was aan strenge reglementering onderworpen en vergde de goedkeuring van de provinciale Gouwraad. Een volledige, gemengde werking was helemaal uit den boze. Zo luidde althans de visie van de Gouwraad van KSA Noordzeegouw.
Aan de basis daarentegen waren bij het begin van de jaren 1960 verschillende, plaatselijke KSA-bonden gestart met één of andere vorm van gemengde werking voor de +16'ers. Ook in Waregem kwam met Chryselephantine in 1962 een soort gemengde werking tot stand. Onder impuls van Walter Verschuere, Gilbert Van Ryckegem en Guy Algoet organiseerde KSA Waregem zesmaal per jaar op zaterdagavond een culturele avond.
Chryselephantine, een initiatief dat de ambities op het gebied van de maatschappelijk en culturele vorming van KSA illustreerde, trachtte de schoolse vorming van de aanwezigen af te werken door een zestal onderwerpen te behandelen, die in het secundair onderwijs in mindere mate aan bod kwamen: Letterkunde, Schilderkunst, Beeldhouwkunst, Film, Fotografie en Muziek. Zowel de Hernieuwers en de leiders van de verschillende Waregemse KSA-bonden konden deze voorstellingen bijwonen, alsook de geïnteresseerde meisjes uit het Onze-Lieve-Vrouw-Hemelvaartinstituut.
Niet alleen de brede, culturele en maatschappelijke vorming, maar in het bijzonder de kans om zaterdagavonden in vrouwelijk gezelschap door te brengen, zorgde voor heel wat animo bij het aanwezige KSA-publiek. In tegenstelling tot andere KSA-activiteiten bracht een relatieve bewegingsvrijheid met zich mee, wat uiteindelijk tot misbruiken leidde: KSA'ers gebruikten Chryselephantine als drogreden om op zaterdag het huis te verlaten of als uitvlucht bij het te laat thuis komen. Met andere woorden. Chryselephantine tastte het goede imago van KSA Waregem aan, waarna Guy Algoet de werking in 1974 stopzette. Met het stopzetten van Chryselephantine kwam er ook een eind aan de eerste, gemengde werking binnen KSA Waregem.
Onder invloed van plaatselijke initiatieven, waar Chryselephantine er één van was, maakte ook KSA Noordzeegouw in 1968 een aantal van zijn activiteiten gemengd, maar de Gouwraad evalueerde deze niet positief, waardoor het wantrouwen tegenover een gehele, gemengde werking bleef bestaan. Vanaf sepember 1974 echter was met KSJ Knokke een gemengde groep aangesloten bij KSA Noordzeegouw. Noordzeegouw accepteerde de gemengde groepen, maar zou deze tendens naar gemengde groepen. in tegenstelling tot de andere Gouwen, niet stimuleren, maar ook niet afkeuren.
http://www.ksawaregem.be/
|