Imog wil samen met Fost Plus, Stad Waregem en organisatiebureau Twice op zondag 12 januari van het Belgisch Kampioenschap Veldrijden in Waregem een voorbeeldevenement maken op vlak van afvalpreventie en afvalbeleid. Meer dan 300 verschillende afvalrecipiënten zullen op het terrein opgesteld zijn. Ook het ecoteam, met meer dan 30 personen, zal ervoor zorgen dat het terrein er perfect bijligt. Achter de schermen worden de afvalstromen op een correcte manier gesorteerd. Zo ijveren we naar een duurzame en ecologische verwerking.
Rik Soens, IMOG-voorzitter en eerste schepen van de stad : “Zaterdag 11 en zondag 12 januari vindt in de Hippodroom in Waregem het BK veldrijden plaats. Het gesloten parcours van het Belgisch Kampioenschap leent zich uitstekend om afvalmaatregelen te nemen. Stad Waregem, Imog, Fost Plus en TWICE sloegen dan ook de handen in elkaar om van dit kampioenschap een afvalarm evenement te maken. Sensibilisatie alom, wat hopelijk ook de bezoekers aanzet tot een nette piste.”
Buiten het terrein
Ook de aanpalende omgeving wil zwerfvuil bannen. In opdracht van stad Waregem plaatst Imog op vrijdag 9 januari 16 duo-eilanden en 1 afvaleiland, met containers van 240 L voor restafval en PMD, met de nodige signalisatie op strategische plaatsen in het centrum, de parkings en busstopplaatsen.
Op het terrein
Verdeeld over de omloop kunnen 50 afvaleilandjes nuttig worden gebruikt door de verwachte 25.000 bezoekers. Al dan niet met of zonder aanmoediging van de ecoboys en -girls en de zwerfvuilmascottes. De ecoboys zijn een groep van 30 vrijwilligers van de atletiekclub Beveren-Leie die herkenbaar over het terrein zwerfvuil zullen ruimen en de afvaleilanden leeg zullen maken. Ze krijgen hiervoor de nodige materiële ondersteuning (oa. zwerfvuilgrijpers) van Imog. Ze hebben natuurlijk ook een sensibiliserende taak. We hopen dat als de bezoekers zien welke inspanningen worden geleverd, ze niet alles achteloos op de grond zullen gooien. Achter de schermen worden 3 heuse containerparken uitgebouwd om het afval selectief te verzamelen: van houtafval over papier & karton, glasafval tot pmd, enz. Een goede sortering en zwerfvuilvrij terrein zorgt trouwens ook voor een snelle opruiming achteraf. Zo kan de piste weer snel afvalvrij worden gemaakt voor de paardensport, want een paard lust nu eenmaal geen peuken.
Sensibilisering
En dat er gesensibiliseerd zal worden! Je kan er als bezoeker niet naast kijken. Zwerfvuilmascottes lopen tussen het publiek om hen attent te maken de vuilnisbakken te gebruiken. Tot slot is er ook een Recycling Palace dat voorziet in randanimatie. Hier kunnen kinderen spelenderwijs stukken zwerfvuil sorteren om nadien beloond te worden. Een maximale preventie en selectieve inzameling staat dus hoog genoteerd.
|