xml:namespace prefix = o ns = "urn:schemas-microsoft-com:office:office" /> Het Stedelijk Ontmoetingscentrum De Roose op de Biestwijk bestaat dit jaar 25 jaar. Frank Tant heeft daar de voorzitterstaak van Arnold Lavaert overgenomen en ook de Raad van Bestuur is vernieuwd. De verantwoordelijkheden zijn verdeeld. De huidige bestuursploeg bestaat ui een Raad van Bestuur en een Algemene Vergadering met in totaal 20 afgevaardigden uit het sociaal en cultureel gebeuren op de Biest en deskundigen die zich inzetten als vrijwilliger.
Het was burgemeester wijlen Marcel Coucke, die op zijn verjaardag 1 mei 1980 de eerste steen legde van het ontmoetingscentrum op de Biest. Voordien kreeg de Biestwijk als zijn school en de kerk. Jarenlang had het Biestcomité met hun toenmalige leider Julien Bohez zaliger gestreden voor dit project. Jammer genoeg heeft hij de realisatie niet meer kunnen beleven.. Zijn opvolger Roger De Roose werkte toen onder impuls van vooral de plaatselijke afdelingen van KWB en KAV verder aan de verwezenlijking ervan, dit in samenwerking met de vertegenwoordigers van school en parochie.
Op 1 mei 1981 kon het gebouw door toenmalig pastoor Karel Vandewynckele ingewijd worden. Het ontmoetingscentrum is dan door de gemeentelijke overheid toevertrouwd aan de feitelijke vereniging onder het voorzitterschap van Paul Kindt. De leden van die feitelijke vereniging waren de vertegenwoordigers van 11 verenigingen die op de Biest werkzaam waren. Het was een pronkstuk waarbij de gelegenheid werd geboden aan alle Biestenaren om zich ten volle te ontplooien op sociaal en cultureel vlak. Heel wat vrijwilligers hebben zich ingezet voor de uitbouw van deze prachtige infrastructuur.
Het dagelijks bestuur welke gedurende een lange periode samen werkten bestond uit een homogeen team van doorzetters met voorzitter Paul Kindt, secretaris Yvan Vanhoucke, penningmeester Lydie Viaene en technicus-ondervoorzitter Jozef Deprez. Ze brachten niet enkel hun eigen meubelen en materiaal mee, maar tevens hun kennis en ervaring. Daarnaast waren ook hun gezinsleden ingeschakeld om de groei en bloei van het S.O.B. in goede banen te leiden.
De gemeentelijke overheid, waarvan Roger Devos als schepen van de Biest toen een belangrijke figuur was, stelt de infrastructuur ter beschikking en zorgt voor de nutsvoorzieningen. Het inrichten van het gebouw en de aankoop van materialen zijn voor rekening van de feitelijke vereniging. Enkele belangrijke realisaties in de loop van de eerste 15 jaar zijn het plaatsen en inrichten van twee keukens en bars met alles erop en eraan.
Er is materiaal genoeg om 250 mensen bijeen te brengen voor ondermeer grote feesten.
Elk jaar richt het S.O.B. in samenwerking met het stadsbestuur een nieuwjaarsreceptie in voor alle Biestenaren en wordt er een bekende en verdienstelijke vrijwilliger in de bloemen gezet.
Huidige werking
Dit jaar zet voorzitter Arnold Lavaert een stap opzij, maar blijft deel uitmaken van het bestuur. Hij liet het SOB tot een volwaardige VZW ontplooien. Hij wordt vervangen als voorzitter door een jonge kracht Frank Tant. Arnold heeft met zijn ervaring en kundige leiding gezorgd dat het SOB optimaal kon worden gerund en het sociaal gebeuren op de Biest kende dank zij deze inzet een steeds groeiend succes. Hij was veelvuldig bezig met allerlei karweien zoals het bijhouden van het drankendepot of het poetsen van de stoelen. Als geen een kon hij met zijn technische vaardigheiden en af en toe zijn talent in het lassen toepassen als een tafel of stoel het begaf. Als voorzitter bereidde hij zijn vergaderingen degelijk voor en gaf in zijn inleiding steeds een bemoedigend woordje ten beste.
De Raad van Bestuur is vernieuwd. Voorzitter is nu Frank Tant, ondervoorzitter Eric Vercruysse en secretaris Cecile Dhaluin. Ze worden bijgestaan door oud gediende penningmeester Sabine Odent, technisch medewerker Elie Declerck, verantwoordelijken voor reservaties Paul Kindt en Roos Tjollyn. Franck Moerman en Anita De Roose zijn heel recent toegetreden tot de Raad van Bestuur en samen met voormalig voorzitter Arnold Lavaert delen zij de andere verantwoordelijkheden. In het voorjaar nam men in de Raad van Bestuur afscheid van Achiel Francois en Roger Van Assche.
Frank Tant heeft al heel wat ervaring en is ook de duivel doet al in de schoolgemeenschap van de Biest. Zijn doorzettingsvermogen en zijn bereidheid tot luisteren zijn een troef voor de toekomst van het ontmoetingscentrum. Hij wordt bijgestaan door ondervoorzitter Erik Vercruysse, die tevens bestuurslid is van andere verenigingen zoals de VZW Biest en ook in de basket weet hij zijn steentje bij te dragen. In zijn functie als bouwkundig technisch ingenieur kan steeds beroep gedaan worden op zijn kennis.
Alle leden van de Raad van Bestuur zijn gedurende één maand verantwoordelijk voor het dagelijks aanvullen van de dranken, het opmaken van de rekeningen, het ter beschikking stellen van de materialen. Ze moeten er die maand ook voor zorgen dat alle gebruikers het ontmoetingscentrum als een goede huisvader gebruiken. Zij zijn onbetaalde vrijwilligers. Ze zijn samen minstens goed voor één voltijds ambtenaar, een witte merel. De sfeer in de groep is uitstekend en onder de kundige leiding van voorzitter en ondervoorzitter zal dit zeker worden gehandhaafd.
Er worden ook zeer goede contacten met andere stedelijke ontmoetingscentra onderhouden, waarbij de uitwisseling van ideeën de werking ten goede komt. Tijdens de weekends is er een quasi volledig gebruik en tijdens de week een heel regelmatig gebruik van de beide zalen van het ontmoetingscentrum. SOB De Roose heeft een goede reputatie en het beheer wenst dit zo te houden in de toekomst. Door de reglementering voortdurend aan te passen en rekening te houden met suggesties en wensen, wordt geprobeerd verder te besturen als een goede huisvader.
|