xml:namespace prefix = o ns = "urn:schemas-microsoft-com:office:office" /> Ook in Waregem wordt 90 wapenstilstand van de Eerste Wereldoorlog herdacht. De jaarlijkse 11 novembervieringen staan dit jaar uiteraard in dit teken. De jaarlijkse herdenking werd na de Tweede Wereldoorlog ook opengetrokken voor alle slachtoffers van de beide wereldoorlogen. In Waregem zijn er traditioneel herdenkingen in alle deelgemeenten. Dit jaar krijgt ook Nieuwenhove speciale aandacht met de herdenking van de 16 kinderen die werden gedood door een projectiel op de akkers in de omgeving van Spitael.
Herdenkingen
Om 10.00 uur zijn er eucharistievieringen in Waregem en de deelgemeenten. In de Dekenale kerk van Waregem is er aansluitend een bloemenhulde aan het oorlogsmonument op de Markt. Hierna volgt een stoet en een receptie in het stadhuis. In de deelgemeenten van Waregem vinden gelijkaardige plechtigheden plaats. In Beveren-Leie, Desselgem en Sint-Eloois-Vijve zijn er eucharistievieringen om 10.00 uur voor de gesneuvelden. Met na de misviering een bloemenhulde aan het oorlogsmonument en een receptie in het plaatselijke gemeentehuis.
Herdenking ontploffing 27 maart 1918:
Dit jaar is het negentig jaar geleden dat op de wijk Nieuwenhove 16 kinderen werden gedood door een projectiel dat op de akkers in de omgeving 'Spitael' (Nieuwenhove) werd gevonden. Dit drama zal nog herdacht worden op zondag 29 december 2008(Feestdag van de onschuldige kinderen). Het programma is als volgt:
9.30 uur: eucharistieviering in H. Margarethakerk in Nieuwenhove
10.45 uur: korte plechtigheid op de begraafplaats 'Den Olm' waar deze kinderen samen begraven liggen.
De Groote oorlog
De bevrijding van Waregem en zijn deelgemeenten is geenszins vlekkeloos verlopen. Over gebeurtenissen in en om Waregem werd door het stadsarchief een brochure samengesteld "Memorial rain" waarin veel aandacht is besteed aan de memorabele laatste week van Oktober 1918. Waregem was al door de Fransen bevrijd maar bleef nog onder artillerievuur van de Duitsers liggen. De militaire bedrijvigheid in die dagen tussen Leie en Schelde verhaalt een ruime bijdrage uit het 28ste jaarboek van de geschiedkundige kring "De Gaverstreke". Beide werken zijn voorbeelden hoe plaatselijke kringen professioneel een aspect van de geschiedenis van hun stad of streek gestalte geven.
Feiten uit die laatste weken vóór de bevrijding zijn ondermeer de stukgeschoten dekenale kerk, de verwoesting van de ijzeren Leiebrug in Desselgem, enz. Een blijvende herinnering in Waregem aan de Grote Oorlog is nog het Amerikaans Kerkhof.
Pas in de herfst van 1918 kwam er ommekeer in die oorlog, wanneer de Duitsers over het hele front werden teruggedreven. De geallieerden waren nu in de aanval vanaf het Ieperfront. Voor de algemene aanval naar de Schelde van 31 oktober tot 1 november 1918 was de uitvalsbasis de weg Anzegem - Waregem en de spoorweg Kortrijk - Deinze. De bezetting van de heuvels tussen Schelde en Leie werd voor de Amerikaanse 37th Div. en de 91st Div. een zware klus. Op 1 november 1918 's avonds, werd Petegem bezet door de 41ème Franse D.I. Oudenaarde - Bevere door eenheden van de 91st A.E.F. Inf. Div. alsook van de 128ème Franse D.I. De Amerikanen hadden in de Spitaalsbossen tussen Wortegem, Waregem en Anzegem gedurende twee dagen een korte, maar harde noot moeten kraken.
Deze bossen zijn beroemd geworden in de Eerste Wereldoorlog tijdens de Slag aan de Schelde. In die periode kon men echter niet meer spreken van bossen daar deze volledig waren uitgedund door de lokale bevolking die te lijden had aan een nijpend brandstoftekort. Na deze tijd is het bos weer hersteld. De Amerikaanse troepen stootten daar op 30 oktober op een belangrijke Duitse weerstand. In de Spitaalsbossen is hard gevochten. De Duitsers hadden er verscheidene mitrailleursposten. De 91ste divisie A.E.F. rukte vanuit Waregem door de Spitaalsbossen op naar Wortegem en zo naar Moregem. De 91ste divisie verloor 49 officieren en 920 manschappen bij deze krijgsverrichtingen. De Amerikaanse gesneuvelden zijn begraven op het Amerikaanse kerkhof Flanders Field American Cemetery and Memorial in Waregem.
Het Amerikaans kerkhof ligt dus juist naast de plaats waar de meeste Amerikaanse soldaten gesneuveld zijn tijdens de slag aan de Schelde rond 1 november 1918, de Spitaalsbossen. De architect van de begraafplaats is Dr. Paul P. Cret uit Philadelphia, in de Amerikaanse staat Pennsylvania.
Hoewel de Fransen Waregem al op 23 oktober hadden kunnen innemen geraken ze niet over de oostgrens van de behuizing gelegen Gaverbeek. Die stagnatie van de Franse opmars bleef een week duren. Pas op 31 oktober verschuift het front breeduit, mede door de inzet van de Amerikanen. De Duitsers bieden meestal taai weerstand maar moeten langzaam wijken. Op de vooravond van 1 november hebben de Geallieerden de hoogten tussen Leie en Schelde gedeeltelijk ingenomen. De volgende dag achtervolgen ze de Duitsers tot in de Scheldevallei.
De Duitsers konden stand houden net aan de oostrand van Waregem en verder noordwaarts langs de spoorlijn Kortrijk- Gent. De verovering van de Spitaelbossen, enkele kilometers oostwaarts van Waregem zal voor de Amerikanen bijzonder bloedig en moeizaam verlopen. Waregem moest een week lang Duits artillerievuur ondergaan en telde 60 burgerslachtoffers. week van oktober. De algemene wapenstilstand werd getekend op 11 november 1918 om 11uur. De bevrijding was voor iedereen een feest.
|