Vlaams minister van cultuur Joke Schauvliege maakte vandaag bekend dat Memorial Day wordt opgenomen op de inventaris van immaterieel cultureel erfgoed. Dat bewijst dat Waregem een jonge stad is, maar niettemin een belangrijke erfgoedwaarde heeft. De Waregem Koerse Feesten werden in 2013 ook al als immaterieel cultureel erfgoed erkend. Waregem heeft ook een duidelijke link met andere erkend immaterieel cultureel erfgoed als het vinkenzetten en hanenzetten. Dit jaar werd ook de kermiscultuur opgenomen in de lijst.
Memorial Day is een jaarlijkse Amerikaanse herdenkingsdag om alle gesneuvelde soldaten te herdenken. Na de Eerste Wereldoorlog werd deze traditie in Waregem geïntroduceerd op de pas aangelegde Amerikaanse militaire begraafplaats Flanders Field. De plechtigheden verlopen na 100 jaar nog steeds op dezelfde wijze. Vooral het aspect van de ‘zingende kinderen’, waarbij Waregemse schoolkinderen het Belgisch en het Amerikaanse volkslied zingen, zorgt telkens voor ontroering bij de vele bezoekers.
Anno 2014 zijn er in België jaarlijks drie grote Memorial Day-plechtigheden: op de Flanders Field begraafplaats in Waregem, op de Ardennes begraafplaats in Neupré en de Henri-Chapelle begraafplaats in Welkenraedt. Daarnaast zijn er nog acht kleinere ceremonies aan diverse geïsoleerde graven van Amerikaanse soldaten op lokale kerkhoven en begraafplaatsen.
Samenwerking met AOMDA
De Memorial Day-plechtigheden worden elk jaar door de American Overseas Memorial Day Association (AOMDA) georganiseerd. Sinds de oprichting van deze organisatie in 1923 werken zij nauw samen met het Waregemse gemeentebestuur.
Door de jaren heen heeft Waregem een bijzondere band opgebouwd met de Verenigde Staten, kijk maar naar de American Day Racing op de hippodroom, het bezoek van president Obama eerder dit jaar of het bezoek van voormalig president George Bush Senior enkele jaren terug. Het Waregemse stadsbestuur is bijgevolg ook heel trots dat Memorial Day nu wordt erkend als immaterieel cultureel erfgoed en het op een inventaris wordt opgenomen naast andere grote elementen zoals de Vlaamse biercultuur, Aalst Carnaval en de Waregem Koerse Feesten.
Immaterieel erfgoed
De Inventaris Vlaanderen voor Immaterieel Erfgoed zorgt er voor dat de kennis over de tradities, gewoontes en gebruiken niet verloren gaat. Door elementen op deze lijst te plaatsen, kan de kennis via de betrokken erfgoedgemeenschap worden uitgebouwd en gedocumenteerd. De Inventaris voor Cultureel Immaterieel Erfgoed is een onderdeel van het platform www.immaterieelerfgoed.be dat minister Schauvliege in 2012 lanceerde als een ontmoetingsplaats voor wie in Vlaanderen met immaterieel cultureel erfgoed bezig is.
Kermiscultuur
De kermis kent een rijke geschiedenis die terugvoert tot de middeleeuwen. Uit de kermis zijn verschillende zelfstandige attracties voortgekomen zoals de bioscoop, het circus, de dierentuin en het theater.
Kermis is een levendige en dynamische traditie. Door de introductie van nieuwe attracties is ze voortdurend in beweging, zodat ze telkens nieuwe generaties aanspreekt. Het kermisseizoen begint in principe tijdens de carnavalsperiode (februari - maart) en eindigt rond 11 november. Al eeuwenlang worden kermissen in een dorp of stad gevierd rond hetzelfde tijdstip. Kermisuitbaters reizen het hele jaar door in binnen- en buitenland. Zij vormen een hechte gemeenschap met eigen gebruiken en gewoonten. Het dossier voor opname van de kermiscultuur op de Inventaris voor Immaterieel Cultureel Erfgoed werd ingediend door de Verdediging der Belgische Foorreizigers vzw.
|