xml:namespace prefix = o ns = "urn:schemas-microsoft-com:office:office" />  Sinds 1923 worden op Memorial Day, de laatste zondag van mei, de gesneuvelde Amerikaanse soldaten herdacht op de begraafplaats Flanders Field op de hoek van de Wortegemseweg en de Bosstraat in Waregem. Telkens weer blijft de bijzondere herdenking duizenden bezoekers lokken, een gebeurtenis die elke Waregemnaar eens moet hebben meegemaakt. De laatste jaren worden de Waregemse scholen nog sterker betrokken bij het gebeuren dan met het jaarlijks zingen van het Amerikaans Volkslied al het geval was. De massale belangstelling blijft mede daardoor ook in de toekomst verzekerd
The American Overseas Memorial Day Association (AOMDA) heeft een lange traditie in het herdenken van de 14.000 Amerikanen die op de drie Amerikaanse militaire begraafplaatsen in België een laatste rustplaats vonden (zie ook bijdrage Memorial Day 2008). The AOMDA wil naast de jaarlijkse herdenking op Memorial Day ook de Belgische jongeren blijven herinneren aan de offers die tijdens de Eerste Wereldoorlog door vele jonge Amerikanen werden gebracht om een vrij Europa te garanderen.
Vorig jaar deed AOMDA al een informatieronde in de Waregemse scholen, die elk jaar de plechtigheid op Memorial Day opluisteren. Het zijn de Stedelijke Basischolen op het Torenhof en in de Guido Gezellestraat en de Vrije Basisschool Keukeldam. Met het project Waarom gedenken we hen? wil AOMDA de kinderen het belang en de betekenis van het Flanders Field American Cemetery bijbrengen. Ze willen de jongeren een kans geven om uit te drukken wat Memorial Day voor hen betekent en welke indruk de vele slachtoffers van de Eerste Wereldoorlog op Flanders Field op hen nalaat.
Aan ieder leerling werd gevraagd om een tekening, schilderij, sketch of collage te maken die beantwoordt aan het thema : Waarom herdenken wij hen? Elk kunstwerk kan ook een zin of slogan met het antwoord op het thema bevatten. Voor elke leerling is een attentie voorzien en de drie winnaars zullen nog een extra prijs ontvangen. Alle tekeningen zijn ook te bewonderen op www.AOMDA.org . Het is de bedoeling dat dit nieuwe project later ook wordt uitgebreid naar scholen over heel België en zich ook zal richten op het middelbaar onderwijs.
De winnaars van het project worden samen met hun ouders uitgenodigd om op de Memorial Day plechtigheid plaats te nemen bij de VIP-gasten. Achteraf gaat nog een photoshoot door met onder meer de Amerikaanse Ambassadeur. De winnaars zijn Amy Beirlaen (4de leerjaar) van de Guido Gezelleschool, Lies Crabeels ( 6de lj. Keukeldam), Jaime Moreira Besina (4de lj. Torenhof). Er zijn nog eervolle vermeldingen voor Yolinde Vanhoudt (5de lj Guido Gezelleschool) en Vincent Ducatteeuw (6de Keukeldam). Van 26 mei tot 9 juni zijn alle tekeningen te zien in de hal van het stadhuis en te bezoeken tijdens de kantooruren.
Schoolkinderen zingen reeds ruim 80 jaar het Amerikaans volkslied en die traditie wordt meer dan ooit in eer gehouden. De begraafplaats Flanders Field werd in 1922 aangelegd. Doorgewinterde Waregemnaars als Magloire Loquet (94 en ondermeer gekend van de Zingende Sterren en de Geniale jongens) herinneren zich dat ze als kleine jongens het Amerikaanse volkslied al gingen zingen. Ook dit jaar houdt hij eraan om terug aanwezig te zijn. Zondag zijn er opnieuw 120 leerlingen uit de genoemde basisscholen op post om deze mooie traditie verder te zetten.
Telkens passeren ook een hele reeks prominenten de revue om hier Memorial Day te herdenken. Dit jaar houdt eerste minister Yves Leterme eraan om persoonlijk de federale regering te vertegenwoordigen. 'Sprekers na de overvlucht zijn onder meer de Amerikaanse ambassadeur Sam Fox, premier Yves Leterme en burgemeester Kurt Vanryckeghem. Ook Vice Admiral William D. Sullivan, US Militair vertegenwoordiger bij de Nato, is aangekondigd. Hij is de hoogste militair in rang van de US Army in Europa. Er zijn ook enkele families aanwezig van gesneuvelde soldaten. Denis Vansteenbrugge is spreker namens de Waregemse vaderlandse verenigingen en deken Verhelst is gebedsvoorganger voor de Rooms-Katholieke godsdienst. Traditioneel opent het evenement met de overvlucht van de US Air Force en dit keer zorgen vier F-16s van de US AF voor spektakel met de uitvoering van de Missing Man Formation.
Iedereen is van harte welkom tijdens de plechtigheid. De organisatoren vragen om reeds rond 14.45 uur ter plaatse te zijn, zodat de eigenlijke plechtigheid stipt om 15 u. kan starten.
Flanders Field is de enige begraafplaats van gesneuvelde Amerikaanse soldaten van de Eerste Wereldoorlog in België. 368 graven staan er op de uiterst verzorgde begraafplaats (voor meer bijzonderheden over Flanders Field zie bijdragen nav. Memorial Day van vorig jaar)
Opvallend is het stijgende aantal bezoekers aan de begraafplaats. Vorig jaar mocht Chris SIms en zijn medewerkers op Flanders Field hier 13.705 bezoekers verwelkomen, onder wie 1.100 Amerikanen. Het aantal bezoekers groeide bijna met de helft aan. Een belangrijke reden is de recente samenwerking met een Amerikaanse touroperator die zijn klanten de kans biedt een bezoek te brengen aan het Waregemse Flanders Field. Ook dit jaar staan er al 98 bussen met toeristen uit de VS gepland.
Chris Sims en Patrick Lernout werken aan een boek over Flanders Field, met onder meer een korte levensbeschrijving van de gesneuvelde soldaten. Ze trokken in april naar de VS om opzoekingen te doen en een voordracht te geven in New York over Flanders Field. Ze konden ondertussen al ongeveer 250 foto's van soldaten op Flanders Field verzamelen. Telkens als er familieleden op bezoek komen, worden opnieuw gegevens doorgespeeld. Het idee van een permanente tentoonstelling krijgt stilaan vorm. Mits een herschikking van de gebouwen op Flanders Field moet dat idee haalbaar zijn.


 
|