xml:namespace prefix = o ns = "urn:schemas-microsoft-com:office:office" /> Tien jaar na het Mercuriusproject lijkt het commerciële centrum van Waregem opnieuw in de lift te zitten. De daling van de leegstand is in elk geval merkbaar, nl van 12,6 % in 1997 zijn we terug opgeklommen naar 8,6 % dit jaar. De cijfers komen van Schepen Kurt Vanryckeghem van Ruimtelijke Ordening en Locale Economie. Toch wil hij zijn bijzondere aandacht op dit vlak niet laten afzwakken. Het stadbestuur heeft echter niet alle factoren inde hand, maar als zowel stad als eigenaars, straatcomités, winkelorganisaties hun verantwoordelijkheid opnemen dan kan het enkel in de goede richting gaan.
In 1997 liet de gemeente Waregem, in het kader van het Mercuriusproject, een strategisch commercieel plan opmaken voor het Waregemse winkelcentrum. Het leek het stadsbestuur nuttig om na bijna 10 jaar voor de derde keer een updating te doen, en de gegevens van de bijna 400 handelszaken in het commercieel centrum van Waregem aan te passen aan de
actuele situatie. Eerder werd al in 2001 een evaluatie op kaart gebracht.
Op deze manier krijgen we een beeld van de evolutie en de verschuivingen van de kleinhandel in het centrum. Deze cijfers kunnen interessant zijn voor potentiële investeerders maar ook voor het stadsbestuur. We merken dus duidelijk dat het commerciële centrum opnieuw
in de lift zit en dat de daling van de leegstand merkbaar is (12,6 % in 1997 t.o.v. 8,6 % in 2006) en daarmee werd de trend die al in 2001 te zien was (10 %) doorgetrokken. Daarmee zit Waregem een stuk beter dan het Vlaamse gemiddelde en scoren er heel wat vergelijkbare
gemeenten slechter.
De leegstand van Vlaamse winkels neemt zo'n grote vormen aan dat de stadskernen doodbloeden en stilaan spooksteden worden. Gemiddeld staan in de Vlaamse steden 12 tot 18 procent of één op zeven winkelpanden leeg ! Een leegstand van 6 % wordt als normaal ervaren om een natuurlijk verloop van eigenaars en uitbaters mogelijk te maken. Volgens recente gegevens van de Bond Beter Leefmilieu (BBL) gaat het in Vlaanderen van kwaad naar erger. In sommige probleemstraten loopt de leegstand op tot 40 % ! In Kortrijk loopt de leegstand op tot 18,32 %. In Mechelen, St.Niklaas en Turnhout is de leegstand eveneens 18 %, in Roeselare en Antwerpen meer dan 14 %, Oostende 15%, Eeklo, St. Niklaas, Tongeren en Herentals hebben meer dan 11 %.
In absolute cijfers stonden er op 30 juni dit jaar 34 panden leeg op een totaal van 392 winkels.
Het feit dat de laatste jaren ook de winkelketens hun weg naar onze stad vonden en dat ook zij het de moeite vonden een vestiging te openen in Waregem is het beste bewijs dat Waregem opnieuw commercieel bloeit. (Vb. Veritas, ParisXL, Hema, Kruidvat, Zeeman, Wibra,
). In de Stormestraat daalt de leegstand met 4,4 % t.o.v. 2001 en met 8,4 % t.o.v. 1997. De voornaamste oorzaak hiervan is een herbestemming eind de jaren '90 van de 'appendix' straatjes tot dienstencentrum. Deze zijstraten werden in de jaren tachtig (nota: periode van commerciële hoogconjunctuur) gerealiseerd.
Door een terugval is er momenteel nog een licht overaanbod aan winkelpanden. Het is bijgevolg een goede zaak dat diensten er zich geconcentreerd gaan vestigen. Een prachtig voorbeeld hiervan in de Stormestraat is het Kwaestraetje, waar wonen, diensten en een buurtwinkel een perfecte symbiose vormen. De daling is vooral te wijten aan nieuwe projecten zoals het voormalig Huis Bossuyt en het omvormen tot handelpanden van een aantal herenhuizen (Delesie, Tavernier) midden de straat.
Het probleem van leegstand treft voorlopig nog steeds de eerste helft van de Stormestraat, al lijkt ook daar een kentering in zicht. De Stationsstraat is reeds jaren aan een revival toe. In het eerste deel is zo goed als geen leegstand en ondanks het feit dat het H.Hart College de straat in twee splitst kwamen er een aantal mooie nieuwe winkels bij in het tweede deel. De huidige 6 % leegstand (9% in 1997 en 2001) hier valt te relativeren omdat de meeste leegstaande panden zich bevinden op het einde van deze, toch wel, langgerekte straat (over de P. Putmanstraat). De Holstraat heeft een leegstandpercentage van 19,5 % of 3,5 % meer dan in 2001. Ook hier zien we vooral een opvulling van de panden door de dienstensector. Voor de overige straten is de leegstand te verwaarlozen. Het Pand en de Markt kennen de laatste jaren nagenoeg geen leegstand meer. Sinds de renovatie van Het Pand stijgt ook daar de vraag naar winkelpanden duidelijk.
54 % van de centrumwinkels zijn detailzaken. Behalve op de Markt en in de Holstraat merken we een lichte stijging op in vergelijking met 1997 en 2001. In het totaal kwamen sinds 2001 nog vier horeca-zaken bij. Daaronder zijn begrepen alle restaurants, cafés, snackbars, pizzeria, fastfood, enz. Een derde van de panden zijn gesitureerd op de Markt. Door de stijging van de groep diensten zien we sinds 1997 een opvulling van de minder goed verhuurbare ruimten (zoals Kwastraetje). Sinds 2001 is er nochtans weer een daling (- 2%) waar te nemen. Onder diensten verstaan we o.m. de banken, verzekeringen, telecommunicatie, postkantoor, stedelijke diensten, vrije beroepen, architecten, interimkantoren, ziekenbond, reisagentschappen, kapper, wasserette, schoenmaker, immobiliën,
Kurt Vanryckeghem, schepen Ruimtelijke Ordening en Locale Economie, voorziet nog een hele reeks maatregelen om de toestand op peil te houden of nog te verbeteren. Daaronder vallen actieve promotie van verhuur- & verkoopbare panden. De dit jaar uitgegeven folder "Investeren in bruisende stad" maakt een en ander duidelijk. Startende zelfstandigen kunnen hierin alle nuttige adressen vinden en de informatie is ook te vinden op het stadsweb www.waregem.be (deel ondernemen).
Andere genomen initiatieven zijn ondermeer :
Promoten van 'wonen boven winkel', met meer verzorgde gevels en meer sociale controle, de verdere verzorging van het centrum, groen en bebloeming. netheid van straten, pleinen en parkings.
Sfeer creëren in het centrum, vooral tijdens Kerst-en zomerperiode. Denken we maar aan Pandjes & Batjes, jaarmarkt, Ijspiste en kerstverlichting, Fun shopping.
Centrum aantrekkelijk houden voor 'zachte weggebruikers'. (Cfr. Centrumvernieuwing in 2003)
De wet op de handelsvestiging, als belangrijk beleidsinstrument om bepaalde handelszaken te weigeren of minstens te beperken voor zover ze geen kernversterkende impulsen geven. Het criterium 'kernversterkend' moet prioriteit krijgen bij socio-economische vergunningen.
Het blijven koesteren van de twee 'groene' longen binnen de ring. In 2007 is de renovatie van de hekkens van Park Casier voorzien.
Actieve promotie voor Waregem winkelcentrum (regiofunctie) richting
Oostrozebeke, Deinze, Oudenaarde, Harelbeke,
Meer parkeergelegenheid in centrum Waregem wordt dé uitdaging voor het volgend bestuur. Door het optimaal gebruik maken van de ruimte en ondergronds te gaan kunnen we 300 a 400 extra plaatsen bij realiseren. Meer ruimte voor kortparkeren dicht bij de Markt. Deze parking zou buiten de winkelopeningsuren kunnen gebruikt worden voor activiteiten
in Jeugdcentrum, CC de Schakel, Hippodroom, Regenboogstadion, Waregem Expo, Sporthal de Treffer,
|