De sociale werkplaats vzw Tandem in de Oude Vijvestraat 29 te Waregem bestaat straks drie jaar en is al niet meer weg te denken in de regio. Tandem ontving vorig jaar zijn erkenning van de Vlaamse Gemeenschap als sociale werkplaats. Het is de pionier van de sociale economie in de regio Waregem en kon ook een gunstig financieel resultaat behalen dank zij de geode werking op de werkvloer, de inzet van de begeleiders en omkadering en de sturing van stuurgroep en raad van beheer. Tandem kennen we van zijn strijkwinkel Strijkijzer en de veelzijdige activiteiten rond de fiets met Veloods. De nieuwste aanwinst is een Rolstoelfiets.
xml:namespace prefix = o ns = "urn:schemas-microsoft-com:office:office" />
Veloods heeft tot doel het gebruik van de fiets als dagelijks vervoermiddel te stimuleren door het aanbieden van bijkomende service. Op die manier draagt de sociale werkplaats bij tot een meer mobiele stad. Veloods is steeds meer dan de verhuur en het herstellen van fietsen. Veloods is ook een belangrijke schakel in het Fietsnetwerk, dat de start is van het volwaardig fietstoerisme in de Leiestreek. Veloods is er klaar voor om de dag- en verblijftoeristen te voorzien van degelijke fietsen en verhuurmateriaal. Alle inlichtingen over fietstoerisme zijn bij de vzw verkrijgbaar.
Met de vzw De Stroom, vrijetijds- en vormingsdienst voor personen met een handicap, werd nu een overeenkomst afgesloten om ook de anders valide te laten genieten van fietsplezier. Mede op aandringen van de vzw tandem worden gedeelten van het fietsnetwerk aangepast om rolstoelgebruikers met een aangepaste fiets de nodige faciliteiten te bieden. Voor 2007 wordt volop uitgekeken om de activiteiten in het kader van het fietsnetwerk te vervangen door passende activiteiten. De expertise van het palen zetten mag niet verloren gaan. De aanvraag tot erkenning als aannemer voor deze werken is intussen goedgekeurd.
We hebben vanavond kunnen kennis maken met de nieuwste aanwinst van Veloods, nl een rolstoelfiets. Vzw Tandem heeft deze speciale combinatie van rolstoel en tandemfiets aangekocht om het fietsen voor iedereen toegankelijk te maken. Personen met een motorische handicap krijgen de mogelijkheid om door het huren van deze aangepaste fiets toch de Leiestreek op een recreatieve manier te ontdekken. De huurprijs is te vergelijken met deze van een gewone tandem, nl. 10 euro per halve dag of 18 euro per dag.
De sociale werkplaats kon de speciale rolfiets aankopen met een toelage van de koning Boudewijnstichting. Het gebruik van de rolfiets riksja, zoals deze in de handel heet, is uiterst eenvoudig en veilig, dankzij een trommelrem op de grote voorwielen vooraan en de drie of zeven versnellingen. Voor de picknickhalte koppelt de rolstoel vooraan zich in een handomdraai los van de fiets en kan deze dus afzonderlijk gebruikt worden. Eigenlijk is de rolstoelfiets een combinatie van een met de hand voortbewogen rolstoel voor alle terrein en een montain bike. Het beschikbaar exemplaar is daarbij nog voorzien van een electrische aandrijfhulp bij het trappen, dat naar wens kan worden ingeschakeld. Wanneer nodig kan dus gebruik gemaakt van de motor. Dit exemplaar kost in de handel zowat 7.000 euro.
|