Woensdagavond overleed de Waregemse ereschepen Georges Vantieghem (°Harelbeke 27/02/1945 – Gent 01/04/2015). Hij blijft in de herinnering van veel Waregemnaars als een gedreven persoonlijkheid, een volbloed volksfiguur, sterk sociaal en maatschappelijk geëngageerd. Hij was zaakvoerder van het gekende Huis Bossuyt en voorzitter van tal van sportieve, sociale en handelsverenigingen. Hij was gedurende één legislatuur van 1989 tot 1994 OCMW-raadslid en twee legislaturen van 1995 tot 2006 schepen.

Georges Vantieghem leed al enige tijd aan suikerziekte, maar werd een maand geleden opgenomen in het UZ in Gent voor een operatie aan een lekkende hartklep. Er waren echter complicaties waarbij nieren en lever nog amper werkten en hij ook nog eens een longontsteking kreeg. Langs deze weg willen we onze innige deelneming betuigen met zijn echtgenote Rosa Boone (68) en zijn kinderen Nathalie (46) en Fréderic (33) en kleinkind Michel. De plechtige uitvaartdienst zal plaatshebben in de dekenale kerk St. Amandus op de markt te Waregem op donderdag 9 april 2015 om 10 uur.
Zaakvoerder
Georges Vantieghem is afkomstig van Harelbeke, meer bepaald van wijk ’t Ooste. Het was volgens hem een typische Harelbeekse gemeenschap waar ondermeer veel metsers woonden. “Mijn peter hield er een bakkerij open. Misschien dat ik daar al heel vroeg ondervond wat het is om een winkel te moeten runnen. Dat ik uiteindelijk in Waregem ben aanbeland heb ik mij nooit beklaagd. Integendeel, zelfs.”
“‘Ik was een van de laatsten die afstudeerde aan het intussen legendarische Graduaat in Waregem. Een boeiende tijd was dat. Ik leerde er veel mensen kennen die later ondernemer werden of op zijn minst kozen voor een job als middenstander. Zelf heb ik in het bekende Huis Bossuyt gewerkt in opdracht van de verffabriek, die uiteindelijk is verhuist naar Beveren-Leie. De winkel in de Stormestraat was zeer goed beklant. De overgang naar de colora-winkel in de Wijmeriestraat heb ik zelf niet meer meegemaakt, daar ik toen met pensioen kon gaan.”
Hij was actief bij het toenmalige NCMV (huidige Unizo) en ondermeer als voorzitter van het handelaarscomité van de Stormestraat en voorzitter van de handelsbeurscomité zette hij zich samen met de andere bestuursleden in voor de Waregemse middenstand. Onder zijn leiding kende de Stormestraat heel goede braderieën. Ook de handelsbeursen kenden onder zijn voorzitterschap een nieuwe impuls. Hij lanceerde Vlaanderens Bouw- en Verbouwbeurs, die tweejaarlijks tijdens de onpare jaren doorging in afwisseling met de traditionele handelsbeurs. De (Ver)Bouwbeurs stond volledig in het teken van energievriendelijk (ver)bouwen. Een ander lovenswaardig initiatief was de Horizon-beurs in 1994, een soort ‘lentebeurs met kermis’ of in feite een sport- en vrijetijdsbeurs waarbij de verenigingen nauw werden betrokken.

Politieke loopbaan
Georges Vantieghem zal ook in herinnering blijven om zijn politieke realisaties. Juist omwille van die realisaties kon hij er achteraf met voldoening naar terugblikken. “Een mooie tijd is dat geweest. Ik ben eraan begonnen toen wijlen ereburgemeester en dokter Jozef Vanryckeghem mij kwam vragen om mee op te komen voor de middenstand op de lijst van de toenmalige CVP. Dat was in 1989. Ik raakte in de OCMW-raad. De daaropvolgende twee verkiezingen haalde ik heel veel voorkeurstemmen. Voldoende om telkens schepen te zijn. Ook na 2006 had ik nog graag drie jaar de schepensjerp gedragen. Maar dat heeft niet mogen zijn.”
Bij de gemeenteraadsverkiezingen van 1988 haalde hij 769 voorkeurstemmen en werd vanaf 1989 OCMW-raadslid. Zijn veelzijdige initiatieven resulteerden bij de gemeenteraadsverkiezingen in 1994 tot een monsterscore van 1988 voorkeurstemmen, waarmee hij onmiddellijk schepen werd van sport, sociale zaken, informatie, feestelijkheden. In 2000 bevestigde hij met 1833 voorkeurstemmen en kon zijn werk als schepen verderzetten. Die twaalf jaar schepen betekenen dat we hem ook ere-schepen van de stad Waregem mogen betitelen. Bij de gemeenteraadsverkiezingen van 2006 haalde hij nog 1508 voorkeurstemmen en had hij er graag nog twee jaar bijgedaan in een gedeeld mandaat met Kristof Chanterie. Maar dat werd hem niet meer gegund. Hij werd langs de kant gezet wegens de interne afspraken tussen de standen en het feit dat de middenstand al de burgemeester had en aldus minder mandaten kon invullen. Hij bleef wel zijn mandaat van gemeenteraadslid opnemen. “Wat ik vooral overhoud aan die politieke jaren is de dankbaarheid van de mensen voor wie je iets hebt gedaan. En ook: verschillende projecten die ik er met de collega’s van het schepencollege heb doorgekregen.”
De vernieuwing en uitbreiding van het zwembad in sportcentrum de Treffer beschouwde hij als zijn mooiste realisatie. “Dat was letterlijk een voltreffer, zo blijkt nu. Want wij staan in de toptien van de meest bezochte Vlaamse zwembaden. Dat komt omdat wij er verschillende waterpartijen hebben waar iedereen op een of andere manier zwem-of waterplezier aan heeft. Het was een dure maar bijzonder goeie investering in elk geval."
In zijn bevoegdheden sociale zaken, feestelijkheden en sport nam hij heel wat initiatieven, waardig voor Waregem in het statuut van stad. Vooral als sportschepen legde hij een indrukwekkend parcours af en zette Waregem opnieuw op de kaart als sportgemeente. We denken hier zowel aan het sportleven in de nieuwe sporthal en het zwembad De Treffer, als aan de ondersteunende initiatieven voor de diverse sportverenigingen. Als voorzitter van de joggingclub bewerkte hij de komst van een joggingpiste in het sportstadion. Hij was ook voorzitter van Somival – sport en ontspanning voor minder validen.
Niets was hem teveel om samen met een werkgroep het wereldkampioenschap wielrennen naar Waregem te halen. Het project 2002 werd jarenlang voorbereid en met zijn werkgroep ging hij het project gaan promoten bij de wereldkampioenschappen in Italië en Valkenburg. Dwars door België werd Dwars door Vlaanderen met Kortrijk als partner-startplaats. Bedoeling was 700 jaar na de Gulden Sporenslag het wereldkampîoenschap tijdrit symbolisch te laten doorgaan tussen Kortrijk en Waregem. De dioxinecrisis en de toenmalige paarsgeelgroene coalitie saboteerde echter Waregem en steunde Zolder. De ontgoocheling van het missen van het wereldkampioenschap wielrennen in 2002, 45 jaar na het exploot in 1957, was voor hem het sein naar een nieuwe uitdaging : de tour naar Waregem halen.
Heel wat initiatieven werden opgestart onder zijn impuls. We denken hier bijvoorbeeld aan de ijspiste, Kiwanishuis en andere sociale projecten zoals het voetbaltornooi van de schepen.


|