Zondag 19 april 2015 kunt u met de nieuwe stadsgids Bernard Vandenbussche kennis maken met het aparte verhaal van het bevrijdingsoffensief tijdens het najaar van 1918 langs de Leievallei tussen Waregem en Machelen. De fietstocht van zo’n 30 km maakt een verbinding tussen de Amerikaanse begraafplaats in Waregem en de Franse militaire begraafplaats in Machelen-aan-de-Leie. Zo krijgen we in het spoor van jonge soldaten, het verhaal te horen van een aantal helse oorlogsweken.

Het wordt een aparte historische streekverkenning per fiets door de Leievallei in het spoor van De Groote Oorlog. Afspraak wordt gemaakt met de fiets zondag 19 april om 13.30 u. aan de achterkant van het station van Waregem. Na de gegidste fietstocht langs ondermeer de Amerikaanse begraafplaats Flanders Field, de Pontstraat in Kruishoutem, de Franse begraafplaats in Machelen, Machelen put, de vierfrontenbrug tussen Zulte en Oeselgem, het kasteel te Lake en het pionierspark in Vijve komt de tocht omstreeks 17.30 u. terug aan het Waregemse station.
Voor inschrijving kunt u terecht in De Schakel op http://www.ccdeschakel.be/vorming/streekverkenning-de-groote-oorlog-in-de-leiestreek-2015 . Bijdrageprijs is 5 euro en er is een huurmogelijkheid voor fietsen voorzien. Wanneer het maximum aantal deelnemers bereikt is, kan ingeschreven worden op een wachtlijst.
Stadsgids Bernard Vandenbussche werkte de fietstocht historisch uit onder de titel “In het spoor van de Poilus en de Doughboys, een verkenning per fiets tussen Waregem en Machelen”. De studie verscheen als bijdrage in het 41e jaarboek van de Geschied- en Heemkundige Kring De Gaverstreke, 2013, blz 261-289.
Bernard laat u kennis maken met het aparte verhaal van het bevrijdingsoffensief tijdens het najaar van 1918 in een uithoek van de Leievallei. Tijdens een fietstocht van zo'n 30 km maken we een verbinding tussen de Amerikaanse militaire begraafplaats in Waregem en de Franse in Machelen-aan-de-Leie. In het spoor van jonge Doughboys, Poilus en Afrikaanse tirailleurs brengt een streekverteller het verhaal van deze helse oorlogsweken. Er zijn ook overgeleverde getuigenissen van streekbewoners die het geweld en de ellende over zich heen kregen. Terwijl we per fiets rustig de streek en het landschap verkennen, pikken we dit pakkend verhaal op dat zijn plaats verdient in het Groote Oorlogsverhaal 1914-18.
Thematische fietstocht
De thematische fietstocht 1914-1918 start in de Boulezlaan aan de achterzijde van het station van Waregem. Tijdens WO I was Waregem een belangrijk verkeersknooppunt voor de Duitse fronttroepen. De spoorinstallaties werden in 1917 sterk uitgebreid en op de Bilkhage was er een vliegveld. De Duitsers hebben het station echter opnieuw vernield op 19 oktober 1918 om het militair transport van de geallieerden te verhinderen.
Eerste halte wordt de nabijgelegen villa Rozenhuis in de Ter Elststraat, die bewoond was door kunstschilder Modest Huys en ontmoetingsplaats voor kunstenaars als Karel Vandewoestijne, Emile Claus, Stijn Streuvels. Huys portretteerde ook figuren als Hugo Verriest en René De Clercq en tijdens de oorlog schilder hij “De Ulanen in Vlaanderen”. Na de wapenstilstand schilderde Modest Huys puingezichten zoals de beschadigde kerk van Olsene. In de Ter Elststraat ligt ook een gedenksteen voor Michele Chimienti, een Amerikaans soldaat die op 31 oktober 1918 overleden is in de tuin van villa Ter Elst.
Volgend aandachtspunt wordt het drama in Nieuwenhove en executies door het Duits vuurpeleton. Op het oud kerkhof in de Olmstraat ligt het gezamenlijk graf voor de 16 slachtoffers van het drama op 27 maart 1918 in Nieuwenhove. Daar staat ook een herdenkingsobelisk voor René Sabbe en Oscar Verschuere, die actief waren bij de inlichtingendienst van het Engels leger. Op de markt in Waregem passeert de fietstocht het oorlogsmonument ter ere van de gesneuvelde soldaten en Zivil Arbeiter uit WO I. Wa regem werd bevrijd door de Fransen, maar aan het Leeuwke vielen vele burgerslachtoffers.
Een indrukwekkende getuige van WO I blijft uiteraard een bezoek aan Flanders Field American Cemetery. Daarna doet de tocht verder de toenmalige frontstreek van de laatste oorlogsweken aan tussen Nokere, Kruishoutem, Zulte en Olsene om aan te komen bij de tweede peiler van de tocht: de Franse militaire begraafplaats in Machelen aan de Leie. De gevechten tussen de Leie en de spoorweg Gent-Kortrijk duurden hier 12 dagen van 19 tot 31 oktober 1918. De fietstocht gaat ook naar de oude begraafplaats op de Kerkhoek, naast de brug over de gedempte Leie waar vroeger ook de dorpskerk van Olsene stond. Daar is ook de herinnering aan de Eerste Wereldoorlog heel zichtbaar. Boeiend is ook de omgeving van de Vierfrontenbrug tussen Zulte en Oeselgem en het Kasteel Te Lake. In 1912 hadden de paters oblaten dit kasteel aangekocht als eventuele pleisterplaats voor het noviciaat, maar dit kasteel als ‘Oblatenhuis’ werd niet aanvaard door de toenmalige Gentse bisschop.
Na een tocht op het fietsnetwerk langs de Leie komen we tenslotte bij het Pionierspark in Sint-Eloois-Vijve. Het nog bewaarde stationsgebouw uit 1913 verving het vroegere uit 1889 langs de overkant. Onder beide dakgoten bevinden zich kleurrijke faiences met taferelen uit de vlasnijverheid. Het oud stationnetje werd gebruikt als opslagplaats voor grasmaskers en in oktober 1918 ernstig beschadigd toen terugtrekkende Duitsers de treinsporen tot ontploffing brachten. Ook de kleine bareelwachterswoning naast het tweede spoorwegstation is beschermd. Nabij het station in Vijve richtten de Duitsers een Pionierspark in, een voorraad- en werkplaats van de Duitse genietroepen. Op zijn hoogtepunt in 1917 werkten er ruim 600 geronselde en opgeïste burgers als ijzerbewerker, houtbewerker, kleermaker, schoenmaker.

Stadsgids
De fietstocht is samengesteld door de Waregemse stadsgids Bernard Vandenbussche. Hij heeft een ruime belangstelling voor industriële archeologie, erfgoed, streekgeschiedenis, de vlasvallei. Hij is ook auteur van fietsverkenningen in Erfwoord, het tijdschrift van Erfgoed Vlaanderen van bijvoorbeeld 150 jaar kanaal Bossuit-Kortrijk, het unieke vlaszwingelmolentje in Kortrijk (Heule), Leiefietstochten van de monding van het kanaal Roeselare-Ooigem tot de Mandel, Moen, fietstochten langs vlasroterijen, …
Begin dit jaar werd hij nog voorgesteld als één van de vier nieuwe Waregemse stadsgidsen naast Linda Vande Velde, Nadine Gheysels en Rita Huys. De nieuwe stadsgidsen worden ingezet voor het rondleiden van bezoekers op de Amerikaanse begraafplaats Flanders Field, in het hart van Waregem en deelgemeenten, op de Gaverbeekhippodroom en tijdens toeristische evenementen. De nieuwkomers volgden een jaar lang het gidsen in Waregem, schreven een eindwerk over een toeristisch onderwerp en leidden een gidsbeurt voor een proefpubliek.
http://www.ccdeschakel.be/vorming/streekverkenning-de-groote-oorlog-in-de-leiestreek-2015
|