xml:namespace prefix = o ns = "urn:schemas-microsoft-com:office:office" /> Komen we nog eens terug op de belangrijke informatievergadering van het provinciebestuur over de afbakening van het kleinstedelijk gebied Waregem dinsdagavond in de raadszaal van het stadhuis. Bestendig gedeputeerde Patrick Van Gheluwe verklapte ons achteraf dat hij met een tevreden gevoel naar huis ging en verrast was met de grote belangstelling. Bart Verbeke van Provinciale dienst Ruimtelijke Ordening en Waregems schepen Kristof Chanterie konden hierbij ook heel goed de gevoeligheden waarnemen die bestaan rond een aantal projecten.

Informatief bleven de aanwezigen grotendeels niet op hun honger zitten, want we konden heel wat nieuws vernemen over de toekomstige Ruimtelijke Structuurplannen in de stad. De belangstelling is alvast gewekt om waakzaam te blijven over een toekomstgerichte waardevolle uitvoering van deze plannen en zonodig aan te dringen om deze nog aan te passen.
Bij de opmaak van het afbakeningsvoorstel voor het kleinstedelijk gebied Waregem werd uitgegaan van behoefteberekeningen voor wonen, bedrijvigheid, stedelijk recreatief groen en andere stedelijke functies (Regenboogstadion). De ruimtebehoefte voor wonen in de periode 2007-2017 zou nihil zijn, al wordt wel opgemerkt dat er toch een te beperkt aanbod is aan geschikte betaalbare woningen voor jonge gezinnen. Bij deze gezinnen wordt nu een uitstroom vastgesteld en die behoefte wordt omgerekend naar 75 wooneenheden of 3 ha. Bijkomend aanbod kan gecreëerd worden door kwalitatieve verdichting. Twee derde van de binnengebieden eigendom van de Sociale Huisvestingsmaatschappij komen echter moeilijk op de markt.
Concreet voorziet men een nieuwe woonzone van 3 ha nabij de Schoendalestraat in Sint-Eloois-Vijve waarbij men denkt aan 75 % privé en 25 % sociale woningen. Voor de ontsluiting van de wijk wil men een weg aanleggen die uitmondt op de Gentsesteenweg N43 in de omgeving tussen het busbedrijf Parmentier en het Chinees restaurant. Op het Dompelpark kan 3 ha bebouwing bijkomen met hier een verhouding drie vierde sociale woningen en één vierde privé.
Er is in Waregem wel ruimtebehoefte aan bedrijvigheid, die over dezelfde periode 2007-2017 wordt voorgerekend tot 40 à 60 ha voor regionaal bedrijvigheid en 6 ha voor lokale bedrijvigheid. Inzake recreatief groen wordt algemeen 21 m² per inwoner aangenomen, wat hier neerkomt op 45.5 ha. Er is dus nog een bijkomende behoefte van 34 ha bovenop de huidig beschikbare 11,5 ha. Over de ruimtebehoefte voor het project Regenboogstadion hadden we het al in een afzonderlijke bijdrage.
Voor de kleinstedelijke afbakening van Waregem houdt men rekening met volgende grensstellende elementen: de oude Leiearmen, ruimtelijk samenhangende langbouwgebieden, de vallei van de Gaverbeek , de omgeving van het golfterrein op Karmel, de Spitaalbossen, het Hof Ter Walskerke, de N 382 en een open ruimteverbinding (zie illustratie).

Het behoeftenonderzoek voor het kleinstedelijk gebied Waregem wijst een duidelijk tekort aan bedrijventerreinen. Om bedrijven te kunnen aantrekken, is er plaats nodig, zijn er bedrijventerreinen nodig. Voor de toekomst moet gewerkt aan drie bijkomende bedrijventerreinen. Kleinere niet-milieubelastende KMOs kunnen in eerste instantie al terecht op de site Transvaal aan de Vijfseweg (20 bedrijven op 3,5 ha) en wellicht ook op de toekomstige KMO-zone van 5 ha aan de Fabriekstraat, dichtbij de spoorweg op het Gaverke.
Voor Waregem is het volgens het provinciaal advies ook heel belangrijk dat er in de eerste jaren een nieuw groot regionaal bedrijventerrein bijkomt. In het ontwerp van de afbakening kleinstedelijk gebied Waregem wordt de site 'Blauwpoort', een zone van 33 ha op de hoek van de El 7 en de Expres weg, aangeduid als de meeste ideale locatie hiervoor. Daar is het ook mogelijk om drie tot vijf windturbines te plaatsen. Uitsluitsel daarover moet volgend jaar kunnen komen bij de publieke consultatie van het plan MER (milieueffectenonderzoek). Het openbaar onderzoek voor het provinciaal RUP is gepland begin 2010. Voor de zone Blauwpoort pleiten de goede mobiliteitsmogelijkheden bij de oprit van de E17 en het feit dat de grond slechts één eigenaar heeft, met name het OCMW van Kortrijk. Andere mogelijkheden zijn de aansnijding van de Vijverdam (15 à 20 ha) en een beperkte uitbreiding aan de Brabantstraat.

Een belangrijk dossier wordt ook de nieuwe Loskade te Desselgem. De onderhandelingen die reeds geruime tijd aan de gang zijn tussen het stadsbestuur en de andere belanghebbende partijen zullen wellicht binnenkort resulteren in een overeenkomst, waarna aan de concrete realisatie van die nieuwe loskade (met grote overslagruimte) kan gedacht worden. De realisatie van deze loskade zal niet alleen de Waregemse economie ten goede komen maar ook de mobiliteit, aangezien hierdoor onder meer het zwaar vervoer uit de dorpskern van SEV zal kunnen geweerd worden.
Een apart dossier is ook het uitstippelen van een woonuitbreidingsgebied in het centrum van Sint-Eloois-Vijve. Daar verdwijnen de industriële gebouwen van het vorig jaar failliete Dejaeghere vanaf het kerkplein tot een heel stuk langs de Leie. Enkel twee opslagruimten dicht bij het natuurgebied aan de grot blijven nog overeind. Nieuw in de planning is ook een nieuwe uitvalsweg voor de industriële bedrijvigheid naar de N43, die zou aansluiten in de omgeving van het chinees restaurant en autocarbedrijf Parmentier rechtover de Carrefour.
Een opvallende tussenkomst bij de infobijeenkomst kwam hierop van vorig burgemeester Yolande Dhondt, die enkele opmerkingen en voorstellen formuleerde voor de planning in Sint-Eloois-Vijve. Zij ging uit van het al besproken document over de ruimtelijke structuur voor de kern van Sint Eloois Vijve. Tussen de woonomgeving en de Leie situeren zich verschillende bedrijven, die het zicht op de Leie afsluiten. Met de planning voor een woonuitbreidingsgebied zou voor de site Dejaeghere wonen aan het water terug mogelijk worden.
Deze bedrijven zorgen voor de enorme verkeersoverlast omwille van de slechte aansluiting op de N 43 en de 382. Het structuurplan Zulte, dat het zwaar doorgaand verkeer naar de E17 uit de kernen van Zulte en Olsene gaat bannen, houdt verkeerslast in op de N 43 in Sint-Eloois-Vijve. Vroeger is een oplossing voor dit probleem gesuggereerd in een rechtstreekse aansluiting op de 382, maar hier is niets van terug te vinden in de nieuwe planning. Voor Vijve blijft de verkeersoverlast blijft in de Schoendalestraat en op de Gentse weg.. De bewoners van de Schoendalestraat hebben al eerder bij wijze van petities laten weten dat zij het beu zijn.
Yolande Dhondt ziet ook mobiliteitsproblemen met de nieuw voorziene weg voor het ontsluiten van een KMO-zone tussen de Schoendalestraat en de Gentseweg. Voor die nieuwe weg moeten onteigeningen gebeuren en komt men in een situatie van drie verkeerslichten op een paar honderd meter. Zelfs als de brug over de N43 er komt , blijft het feit dat er een grote stroom voertuigen, die rechts of links moeten afslaan.
Die nieuwe KMO-zone van slechts 0,76 ha zou duur uitvallen omdat het enerzijds al gaat over bouwgrond in een woonuitbreidingsgebied en daarbovenop nog wegenis nutsleidingen moeten komen. Hoeveel nuttige grond zal er overblijven? Yolande Dhondt ziet die KMO-zone KMO-wonen beter komen op eerder kleine stukjes grond (die niet meer nuttig zijn voor de landbouw ) tussen de huizen op de N43 en dit tot het eind van de bebouwing richting Desselgem. Daar krijgt men de KMO-zone zonder kosten en aantasting van een nieuw gebied
Voor de voorgenomen KMO-zone (onder de hoogspanningsleidingen) suggereert Yolande het aanplanten van een bos als groene buffer tegen de lawaai-overlast van de N382. Aldus kan men de nieuwe prachtige woonwijk valoriseren en een stap zetten naar de 34 ha stadsrandbos die er moet komen. Vijve zou er een stuk groener en aangenamer door zijn en dit ook zonder de verkeersdruk te verhogen..
|