xml:namespace prefix = o ns = "urn:schemas-microsoft-com:office:office" /> We zijn blij hier de historiek te kunnen brengen van Basket Team Waregem. Daarvoor konden we terecht bij ere-voorzitter Denis Vansteenbrugge, waarvoor dank. Hij maakte die op naar aanleiding van het bekomen van de titel van Koninklijk op 27 april 2004. Trouwe bezoekers aan deze internetkrant weten dat dergelijke bijdragen een optie blijven van ondergetekende. Mogen we nogmaals een oproep doen om historieken van verenigingen, clubs, gebouwen, herbergen, bedrijven, enz ter beschikking te stellen voor publicatie in e-Waregem
BBC Waregem
Basketbalclub Waregem ontstond in de loop van het jaar 1954 in de schoot van de Waregemse Atletiekclub zodat de bestuursleden van het eerste uur uit die rangen werden gehaald. De eerste voorzitter werd Dr Jozef Vanryckeghem, René Herpol, ook al een WAC-er, de eerste coach en de eerste trainer-speler was Mr Grove, toenmalig directeur van het Amerikaans kerkhof "Flanders Field" te Waregem. De eerste jaren werd dan ook gespeeld met truitjes en trainings met het kenteken WAC (foto).
Ploeg 55-56 met staand Jozef Desander, Evarist Dejaegher (+), Mr Grove (+), Hans Busschaert Zittend : Armand Pauwels (+), Paul Adams, Daniël Nachtergaele, Eric Vandecaveye.
Tot 1969 evolueerde BBC Waregem met wisselend succes in de provinciale afdelingen. Heroïsche derbies werden in die periode uitgevochten met Sparta Deerlijk en niet in het minst met Olumpia Kortrijk waar de legendarische Jan Carreer toen reeds de plak zwaaide. In 1967 echter werd het roer stevig in handen genomen door Jozef VANDENBROUCKE, zaakvoerder van het toenmalige Natuursteenbedrijf dat zijn naam droeg. Zijn gedrevenheid resulteerde in drie opeenvolgende promoties. In '69, '70 en '71 ging het in één ruk naar 3e Nationale.
Norman REUTHER had een bijzonder groot aandeel in dit succes maar eerlijkheidshalve moet er aan toegevoegd worden dat deze super-Amerikaan bijzonder goed werd omringd. Roger STAES, overgekomen van Avanti Brugge was in die periode de man naast de lijn.
In '72, '73 en '74 strandde BBC Waregem tot driemaal toe op de 2e plaats en miste van een niet de overstap naar tweede. De beste kans om te promoveren deed zich voor in 72 toen Prado Kortrijk met de bloemen ging lopen. Jim Meredith kwetste zich toen in de spiegelgladde Prado-zaal zo erg dat hij was afgeschreven voor de rest van het seizoen.
Tijdens het seizoen 69-70 bereikte BBC Waregem(1e prov.) de 8e finales van de beker van België met Racing Bell Mechelen als tegenstander; in 70-71 viel Bus Lier met John Lesher uit de urne in de 16e finale. Enkele seizoenen later opnieuw in de 8e finale kwam Racing Ford Antwerpse met Jef Eygel naar de Gaverbeek afgezakt. In 1977 werd, tegen eenieders verwachting in, gedegradeerd naar 4e Nationale.
Onverwacht boden zich nieuwe perspectieven aan. José Desmet van Interbox Beveren-Leie en Lieven Van Parys bereikten na positieve onderhandelingen een akkoord en de fusie met Beveren was een feit. Een huzarenstukje van enkele scherpziende bestuursleden zorgde er nog voor dat door de overname van het stamnummer van Dynamo Brugge (320) toch in derde Nationale kon gespeeld worden. Waregem trok met hebben en houden naar het vroegere kerkje van Beveren waar na één jaar reeds de promotie naar tweede werd behaald. De titel stond reeds lang voor het competitie-einde vast en bewees dat de fusie geslaagd was. Het succes van de vernieuwde ploeg was grotendeels het werk van coach Roland VERGEYLEN, assistent Remi FURNIER en de talentrijke Rusty BLAIR.
Na drie jaar liga-basket was het echter welletjes. Sportief en financieel verliep het minder goed en de "heiligmakende" fusiegedachte vertoonde reeds sporen van sleet...
Opnieuw beginnen in derde provinciale en terugkeren naar Waregem, naar de pas gebouwde
sporthalle van het Heilig-Hartcollege van Directeur Geerardeyn, zou een uitweg moeten bieden. Onder leiding van Paul POPPE en later Rudy VAN BOXTAELE ging het vlot opnieuw naar derde Nationale.
In 1993 nam Peter CASTELEIN het roer over en bij het einde van het seizoen 95-96 kon via de eindronde voor de tweede maal in de geschiedenis van de club naar tweede nationale gepromoveerd worden. Een onverwacht resultaat. Vorige ervaringen indachtig werd er niet geopteerd voor al te dure buitenlanders en... met succes. Het seizoen kon afgesloten worden op een schitterende zevende plaats. Een jonge sterke ploeg zorgde tijdens het seizoen 97-98 voor een onverhoopte derde plaats in de algemene klassering, een prestatie die nooit voorheen in het Waregems basketbal werd voorgedaan.
Het seizoen 1998-1999 was een succes zonder voorgaande. Opnieuw werd een derde plaats behaald en op de sluitingsdag werd kampioen KBC Leuven voor een bomvolle zaal puntenloos naar huis gestuurd. De steeds groeiende supportersgroep kon een gans jaar getuige zijn van schitterend en attractief basketbal. Coach Francky DEPREZ en assistant-coach Luc ROGGE verdienden alle lof en kregen daarom ook, samen met nagenoeg dezelfde spelersgroep het vertrouwen voor het seizoen 1999-2000. Kwetsuren en tegenslagen allerhande hebben er echter voor gezorgd dat op de ultieme speeldag in een bijzonder spannende wedstrijd tegen Lummen de degradatie een feit werd. Kleppers als Bart Cleymans, Jo D'Hondt en Philip Debaere konden voor een nagenoeg uitverkochte zaal de nederlaag en de degradatie niet ontlopen.
Het seizoen 2000-2001 werd het seizoen in derde aangepakt met Kurt Vanryckeghem als nieuwe voorzitter in opvolging van Denis Vansteenbrugge. Jo D'Hondt en Philip Debaere stapten over naar gouwgenoot Damme maar het duo Deprez-Rogge bleef aan het roer. De opmerkelijkste aanwinst Marnick Kestemont kwam uit Dendereeuw de rangen versterken. Het werd een overgangsseizoen na het debacle van het jaar ervoor.
Voor het seizoen 2001-2002 zakte Marc PAUWELS, sinds jaar en dag aan de slag bij Panters Baasrode, naar Waregem af waar hij samen met assistent Luc Rogge op zoek ging naar promotie en met succes. Michel Ruelens, Floris Moerman en Kris Van Boven waren de nieuwe gezichten. Falco werd kampioen maar via een eindronde kon Waregem opnieuw promoveren naar tweede waar het thuishoort. Het pleit werd beslecht in een ultieme testmatch te Lier tegen Mariembourg waar afscheidnemend kapitein Kristof Chanterie op het eindsignaal de overwinning en de promotie vastlegde.
2002-2003 Nieuw leven in de brouwerij, nieuwe uitdagingen. Mare Pauwels kon voor dit seizoen rekenen op: Hendrik Van Ackere, Steven Deprez, Joeri Bourdeaux, Bart Cleymans, Michel Ruelens, Floris Moerman, Jo D'Hondt (terug van weggeweest) Marnick Kesemont, Wannes Scheirs, Niels Lerbout en Tim Van Dingelen ( Merksem) Een eervolle zesde plaats kon genoteerd worden bij het afsluiten van de competitie.
2003-2004 Guy Decleer, de nieuwe coach die sinds februari 2002 de sportieve touwtjes in handen had kon in grote mate rekenen op dezelfde kern aangevuld met Guy Delabie (terug van Deerlijk) en de jongeren Jeffrey Declercq en Matthieu Goessaert. De 8e plaats was een billijk eindresultaat.
Op 20 augustus 2004 werden alle oud-bestuursleden en oud-spelers samen met heel wat prominenten uitgenodigd op het Waregem Stadhuis naar aanleiding van het vijftigjarig bestaan van de club. Het werd een onvergetelijke dag en een blij weerzien van zovelen die in de loop der jaren hadden gewerkt aan de uitbouw van "Het Koninklijk Basket Team Waregem". In de loop van de maand oktober werd een delegatie ontvangen door gouverneur Paul Breyne waar de overhandiging van de officiële erkenning van "Koninklijk" plaats vond.
Voor het seizoen 2004-2005 werd beroep gedaan op een aantal nieuwe krachen: Jochen Ghekiere, Anthony Denoyel en Tim Van Buggenhout streken neer aan de Gaverbeek maar hielden het na één competitie reeds voor bekenen. Lange tijd was het vechten tegen de degradatie totdat Bart Cleymans die een "voorlopig..." punt had gezet achter zijn carrière kon worden overhaald om zijn ex-ploegmaats bij te staan. Degradatie kon worden ontlopen en Bart zelfs opnieuw bereid gevonden er nog een jaartje bij te doen...
2005-2006 kondigde zich bij het opstellen van deze historiek op 16 augustus 2004 als spannend af. Objectief was een goede middenmoot. Kris De Pauw heeft nog altijd de touwtjes in handen wamen met Luc Rogge. Vincent Vermeiren, Sven Veldeman, Bram Deceuninck en Fredriek Van Vooren zijn de aanwinsten. Samen met Jo D'Hondt, Marnick Kestemont, Bart Cleymans, Jeffrey Declercq moet de ploeg in staat zijn aangenaam basketbal te brengen voor het Waregemse publiek en een veilig eindklassement te verwerven.
Momenteel staat Basket team Bent Waregem op de tweede plaats in twee nationale. Hoopgevend hierbij is dat de invallende jeugdspelers het bijzonder goed doen
De ploeg staat op vandaag bij de Belgische Basketbalbond ingeschreven onder de naam: KONINKLIJK BASKET TEAM BENT SCHOENEN WAREGEM.
Een greep uit de trainers die Waregem ooit hebben geleid.
Mr Grove, Willem Dedeken, Robert Libeerjacques Van Braeckel, Paul en Johan Van Heuverbeke, Roger Staes, Raymond Vandekieboom, Fons De Clerck, Walter De Koning, Pierre De Brabandere, Roland Vergeylen, Toon Claerhout, Remi Furnier, Michel Goffart, Odilon Debaere, Paul Poppe, Rudy Van Boxtaele, Roger Decoster, Peter Castelein, Francky Deprez, Luc Rogge en Mare Pauwels.
De super-ploeg uit de jaren 70 : Jim Meredith, Patrick Sandra, Freddy Vanderbeken, Peter Dewulf, Paul en Etienne T'Jollyn, Lucien Debel, Michel Vandermeulen.
De fusieploeg : Marcel Velghe, Luc en Marc Desmet, Hans Deleersnijder, Rik Vervalle, Luc Rogge, Patrick Melsens, Luc Margodt, Rik Knockaer, Rusty Blair (later, Benny Mertens, José Vandermeiren)
|