Vorige zaterdag trok KWB-Waregem met een gedreven gids in het spoor van ‘de Groote Oorlog”… in de Leiestreek. Die gedreven gids is Gil Bossuyt uit de Meierie in Desselgem. Een jarenlange passie voor de Eerste Wereldoorlog, talloze verkenningen ter plaatse en heel veel lees- en opzoekwerk resulteerden in dit project. Precies 100 jaar na datum neemt onze gids geïnteresseerden mee naar de plaatsen waar dit gruwelijke hoofdstuk uit de wereldgeschiedenis zich bij ons afspeelde en de littekens nog goed zichtbaar zijn. Na een inleiding gaat de tocht langs vergeten munitiedepots, pionierparken, smalsporen, vliegvelden en bunkers... met luchtfoto's en mooie anekdotes. We fietsen in de omgeving van de Leieboorden : Desselgem, Ooigem, Bavikhove en Hulste, om af te sluiten op het New British Cemetery in Harelbeke.
Gil Bossuyt is al zes jaar 'gepassioneerd' door WO I. "Ik kreeg het 'virus' te pakken toen ik het boek las van Peter Barton: 'Passendale - slagveld van W.O.I'. Door de lectuur van deze klepper, die schitterend geïllustreerd is, krijg je een degelijk inzicht op deze trieste maar boeiende periode uit onze geschiedenis. Ook in de jaarboeken van De Gaverstreke vond ik veel informatie. Ik probeer mijn publiek een inzicht te geven op het complexe gebeuren van WO I. Vooral aan de hand van persoonlijke verhalen toon ik aan hoe diep de oorlog ingreep in het leven van hele generaties jongeren van over de hele wereld. Naargelang van de herkomst van de groep of van de nationaliteit pas ik de route en de inhoud van de rondleiding aan."
Gil Bossuyt (41) is dermate geboeid door WO I dat hij er gedeeltelijk zijn job van maakte. Met zijn bedrijfje 'frontaal!' organiseert deze Desselgemnaar excursies naar de regio's leper en de Somme. Hij heeft momenteel een aanbod van drie programma’s met naast de hier behandelde fietstocht “Leiestreek : Bezetting en Bevrijding” ook het dagprogramma “de Ypres Salient” en vanaf volgend jaar de “Slagvelden aan de Somme” in Picardie. Voor meer info verwijzen we naar zijn website www.frontaaltours.com
de Groote Oorlog ook bij ons in Leiestreek
Bedoeling van de fietstochten van Gil tussen Desselgem en Harelbeke is aantonen dat ‘de Groote Oorlog’ ook in onze streek zijn sporen heeft nagelaten. “Een Ier, Schot of Canadees kent onze WO1-geschiedenis bijna beter dan wijzelf. We gaan allemaal op bezoek naar de oorlogsmonumenten uit WO2 in Normandië, maar in onze eigen streek kennen we de oorlogsverhalen niet.”
Tijdens de wandelingen en fietstochten die Gil Bossuyt uit Desselgem organiseert gaat men niet langs musea of de Last Post. Wel boeit hij zijn publiek met persoonlijke verhalen en opvallend lokale anekdotes. Over het vliegveld langs de Hoogstraat in Bavikhove , waar Hermann Göring het bevel had. Of over de Duitse boordwaarnemer Heinrich Lauer, die vroeger begraven lag op wat nu de parking naast de kerk in Desselgem is. Nu rust deze vliegenier op de Duitse begraafplaats in Menen. Met zijn wandelingen en fietstochten wil Gil de mensen uit de streek bewust maken van hun eigen geschiedenis.
Na een korte inleiding met luchtfoto’s en dorpsgezichten anno 1918, maakt u een tocht langs markante plaatsen en verrassend aanwezige sporen van de Groote Oorlog hier in de Leiestreek. Gil schetst de grote gebeurtenissen en vertelt anekdotes bij vergeten bunkers, vliegvelden, materiaaldepots, ea. Samen bezoekt u de plaatsen waar Roland Garros, Winston Churchill, Herman Goering en de ‘Rode Baron’ bij ons terecht kwamen. De tocht eindigt op ‘Harlebeke New Britisch Cementery’, rustplaats van 1116 Britten, Canadezen, Zuid-Afrikanen en Australiers, met vele persoonlijke verhalen van gesneuvelden.
Hij brengt het verhaal van de Eerste Wereldoorlog in onze contreien aan de hand van hier nog weinig gebruikte bronnen zoals Britse luchtfoto’s uit 1918, de logboeken van de 36e Ulster divisie en 9e Schotse divisie en uniek fotomateriaal. Een reeks Britse luchtfoto’s uit oorlogstijd geven een goed beeld van de militaire activiteiten in onze regio met vliegvelden, munitiedepots, enz. Kaartjes van de opschuivende frontlijn tonen aan dat ook de Fransen, die vast geraakten aan het kanaal Ooigem-Roeselare, gebruik maakten van de overgang tussen Bavikhove en Beveren-Leie om de Leie over te steken om vandaar via Beveren-Leie en Desselgem ook Waregem te bevrijden. Het Belgische leger werden uit de strijd gehaald, zodat generaal Biebuyck net de eer werd ontnomen om zijn geboortedorp Sint-Eloois-Vijve te bevrijden.
De tocht start in zijn thuisgemeente Desselgem, waar het dagboek van de toenmalige pastoor Coussement een goed overzicht geeft van de gebeurtenissen. Gil vond ondermeer een unieke foto van de door pastoor Coussement beschreven oorlogsdaden aan het klooster in het centrum in Desselgem. Logboeken van de activiteiten van de 36e Ulster Divisie vermelden hun doortocht door Desselgem, die goed is gedocumenteerd met een hier nog nergens gepubliceerd kaartje van activiteiten op de Desselgemse Dries en elders in de vlasgemeente. Op het grondgebied van Desselgem werden in 1917 ook minstens twee vliegvelden aangelegd met duidelijke sporen in de Ooigemstraat in de omgeving van de Leiebrug en ter hoogte van het huidig warenhuis Carrefour in de omgeving van de wijk Ten Rade.
In Beveren-Leie is Luitenant Kolonel B.Y. Jones van de 36e Ulster divisie gesneuveld. Hij rust nu op Harelbeke New British Cemetery en is daar de hoogste in rang. Op het kerkhof van Beveren-Leie ligt nog een niet geïdentificeerde infanterist van de Royal Irish Rifles begraven, waardoor daar een plaat hangt van de Commonwealth War Graves Commission (CWGC). In Bavikhove herkennen we op de luchtfoto’s de hoeve Donkele in de Hoogstraat, een munitiedepot, een schietbunker en een vliegveld. In dit kader passen de verhalen over de eerste jachtpiloot Roland Garros (Fr), piloot Herman Göring (D), Van Richthoven.
Aan zijn tijdelijke verblijfplaats in het centrum van Harelbeke wordt het plaatselijke verhaal vertelt van Churchill, die later in zijn memoires ook meldde dat hij op 29 oktober 1918 in Desselgem op het nippertje aan de dood ontsnapte bij een bominslag nabij zijn voertuig. De frontale inleving in de Grote Oorlog eindigt op het New British Cemetery aan de Geite in Harelbeke, voor gids Gil Bossuyt een gedroomde plaats om tientallen boeidende verhalen te vertellen rond de gesneuvelde soldaten die hier een laatste rustplaats kregen. De begraafplaats telt 1116 graven, waarvan ook nog tien uit de Tweede Wereldoorlog.
Dit programma werd uitgewerkt voor bestaande groepen en verenigingen, maar uitzonderlijk kan je op zaterdag 13 juni en zaterdag 4 juli 2015 individueel of in kleinere groepjes deelnemen.De fietstocht over 20 km staat open voor maximaal 20 deelnemers per tocht met vertrek en aankomst te Desselgem. Het programma duurt van 9.30 u. tot 16 u. (picnic voor onderweg mee te brengen). De deelnameprijs bedraagt 15 euro per persoon (gids en verzekering inbegrepen) en is gratis voor kinderen tot en met 14 jaar, mits begeleid door een volwassene. Aanbevolen leeftijd vanaf 9 jaar.
www.frontaaltours.com
https://www.facebook.com/pages/Frontaal-Excursies-Wereldoorlog-1/568177843198233?ref=hl
|