Vanaf 1 maart 2016 vervangt de stad Waregem de blauwe PMD-zakken door paarse P+MD-zakken. P+ staat voor uitbreiding van de toegelaten plastieken fractie. Naast plastiek flessen en flacons, metalen verpakkingen en drankkartons worden in de paarse zakken ook heel wat andere verpakkingen in harde plastics toegelaten. Bovendien kunnen in specifieke bijkomende transparante foliezakken ook folies, zakken en plastiek films apart worden voorgesorteerd. Hetzelfde proefproject loopt tot eind 2017 ook in de Waalse gemeente Hannuit en moet onderzoeken of het mogelijk is om nog meer plastiek in te zamelen en te recycleren.
De blauwe PMD-zak is na 20 jaar volledig ingeburgerd in België. Nergens in Europa wordt er meer en beter gesorteerd als in ons landje. Dankzij nieuwe technieken kunnen we vandaag al veel meer verpakkingen recycleren. Fost Plus, de organisatie die instaat voor het inzamelen, sorteren en recycleren van huishoudelijk verpakkingsafval, wil een aantal scenario’s onderzoeken om de inhoud van de PMD-zak uit te breiden. Bedoeling is om te testen hoe bijkomende verpakkingen best gesorteerd en gerecycleerd worden. Samen met het Vlaams Gewest, de intercommunale Imog en Fost Plus heeft de stad Waregem zich geëngageerd om deel te nemen aan dit proefproject. In andere scenario’s nemen ook Aalter, Frameries, Marchin en Wervik deel aan het proefproject.
Deze morgen kregen we toelichting bij het proefproject door Peter Desmet, schepen van Milieu van de stad Waregem, Rik Soens, voorzitter van IMOG en Steven Boussemaere, directeur Projecten en Ontwikkeling van Fost Plus. De blauwe PMD-zak wordt in Waregem op 1 maart tijdelijk vervangen door twee zakken: de paarse P+MD-zak en een transparante zak. In de Paarse P+MD-zak mogen bijkomend ook heel wat harde plastiek verpakkingen zoals plastiek potjes, schaaltjes, vlootjes en bakjes. De transparante zak is er voor de inzameling van verpakkingen in zacht plastiek, zoals folie, zakken en plastiek films. De paarse P+MD-zak wordt op dezelfde dag als vroeger om de twee weken opgehaald. De transparante zak wordt op dezelfde dag om de vier weken opgehaald.
Peter Desmet : “Sedert 1994 kon het restafval al worden afgebouwd van 335 kg per inwoner naar 146 kg. Waregem deed vorig jaar met 137 kg iets beter.”
Steven Boussemaere : “Fost Plus is als een privé vzw 21 jaar oud. Ons duurzaam afvalbeheer heeft al de uitstoot van 10 miljoen ton CO2 vermeden. Bedoeling is het recyclagepercentage van plastics op te drijven van 35 à 40 % naar 55 %.”
Rik Soens : “Ben een fiere voorzitter dat we daaraan kunnen meewerken. Dank ook aan ophaler Luc Jacobs, die daarvoor een speciale ophaalwagen heeft aangeschaft.”
34 gratis zakken als dank voor sorteerinspanningen
Alle gezinnen van de stad Waregem krijgen vóór 1 maart 2016 in hun brievenbus een 'startpakket', bestaande uit een folder met uitleg over het proefproject, een sorteergids, een aangepaste ophaalkalender, drie paarse P+MD-zakken, één transparante foliezak en een bon voor een gratis pak van twintig paarse zakken en een gratis pak van tien transparante zakken. Hoewel dit project zal leiden tot een verandering van de sorteergewoontes, mag het geen meerkosten voor de burgers met zich meebrengen.
Koen Delie, directeur externe zaken IMOG : "Wie de paarse en transparante zakken goed gebruikt, zal minder gewone huisvuilzakken nodig hebben. De paarse en transparante zakken kosten vijftien cent per stuk, net als de tijdelijk uit gebruik te nemen blauwe PMD-zak. Een restafvalzak kost echter 1,6 euro."
Door de inwoners van Waregem de mogelijkheid te bieden om al hun plastic verpakkingen te sorteren, moeten de twijfels over de 'P' van het PMD verdwijnen aangezien er meer harde plastic verpakkingen in de paarse zak en films, folies en zakjes in de transparante zak mogen worden gestoken. Toch zijn er nog regels die moeten worden nageleefd. De belangrijkste zijn: Alleen huishoudelijke verpakkingen zijn toegelaten (geen speelgoed of andere plastic voorwerpen). De verpakkingen moeten leeg zijn (geen voedingsresten). De verpakkingen mogen niet in elkaar gestopt worden. Geen verpakkingen in piepschuim. Geen verpakkingen die gevaarlijke producten hebben bevat.
Via dit nieuw inzamelscenario verwacht men dat er ongeveer 4 kg aan bijkomend harde plastic verpakkingsafval en 4 kg zachte plastic verpakkingsafval zal kunnen voorgesorteerd worden per inwoner en per jaar. Dit betekent dat er 8 kg minder restafval zal zijn in de restafvalzak, wat een aanzienlijke besparing is voor de inwoners.
Dit nieuwe inzamelscenario zal uiteraard van nabij worden opgevolgd en grondig worden geëvalueerd. Met name de samenstelling van het opgehaalde afval, de kwaliteit van het gesorteerde materiaal, de mogelijkheden op het vlak van duurzame recyclage en de economische en ecologische impact van dit nieuwe schema zal worden gemeten en bestudeerd. Daarnaast zal het eveneens interessant zijn om de participatiegraad van de bevolking en haar kennis van de nieuwe sorteerregels te evalueren. Dit innovatieve project kadert in de wil van Fost Plus en de overheden om het recyclagepercentage van plastic verpakkingen in België te verbeteren en om daarvoor het meest geschikte inzamelscenario te bepalen dat in de toekomst moet worden veralgemeend.
Voor dit proefproject bestelde de stad Waregem 400.000 paarse en 200.000 transparante zakken. Op het ogenblik wordt het aantal blauwe PMD-zakken geraamd op 270.000 per jaar. Op 18 februari 2016 om 19.30 u. wordt een infosessie georganiseerd. De bonnen kunnen worden omgeruild in de stadswinkel, in de deelgemeentehuizen, in de recyclageparken in de Lindestraat en in Beveren-Leie en op de infosessies. Daarna kun je de nieuwe zakken ook kopen in de normale verkooppunten. In de loop van het project volgen enkele informatiegolven om de stand van zaken aan burgers te communiceren. Wat gaat goed, wat gaat fout en wat zijn de cijfers. Een eerste evaluatie is voorzien in juni 2016, een tweede in december 2016.
Info : www.fostplus.be/nl/proefproject-Waregem of www.waregem.be
|