xml:namespace prefix = o ns = "urn:schemas-microsoft-com:office:office" /> Zondagnamiddag beleefden duizenden natuur- en paardenliefhebbers een ontspannende namiddag op het kasteeldomein van baron Casier in Nokere. Voor de natuur- en parkliefhebbers was het een unieke gelegenheid om kennis te maken met dit prachtige privaat domein. De sportliefhebbers en de paardenliefhebbers beleefden een spannende en spectaculaire namiddag. Het unieke kader liet toe dat elkeen volop en gratis kon genieten van de prestaties van ruiter en paard in de waterproef op de vijver en dit zonder dat tenten of tribunes het zicht op de paarden belemmeren. Niet ver weg was steeds de vriendelijke baron Casier in zijn koets voortgetrokken door zijn wit paardje. De baron (96 jaar) genoot duidelijk van deze hoogdag op zijn domein en was overal bereid tot een praatje met de bezoekers; zijn paardje genoot mee van de belangstelling van de kinderen.
De tiende uitgave van de Military, nu Eventing genoemd, van de jongeren van lEquino mag als bijzonder geslaagd genoemd worden. Opnieuw weden alle records gebroken. Er kwamen 380 combinaties aan de start, waarvan 1 Franse deelnemer, 49 Nederlandse deelnemers en 330 Belgische deelnemers. De Belgische toppers als Karin Donckers, Hendrik Degros, Carl Bouckaert, Virginie Caulier, Raf Cooremans, Joris Van Springel, ea waren aanwezig. De toeschouwers kregen prachtige paarden en snelle galops te zien. Er was ook spektakel, zeker als een van de paarden in het zicht van duizenden toeschouwers zijn ruiter over de hindernis in de vijver dropte. Minder prettig voorval was de val van een paard op de heuvel achter het kasteel, waarbij het paard bleef liggen en moest worden afgevoerd.
Bij Eventing komt de veelzijdigheid van ruiter en paard aan bod. De eventingwedstrijd verloopt meestal ook over twee of drie dagen, tijdens dewelke drie proeven moeten afgelegd worden. Dit zijn een dressuurproef, een uithoudingsproef (cross-country) en een springproef. Er dient een optimaal evenwicht te worden gevonden tussen gehoorzaamheid, kracht, snelheid en uithouding. De dressuur en de springproef werden al zaterdag afgewerkt op het Bloso-sportcentrum en op de hippodroom in Waregem. Zondag van 9 u. tot 19 u. werd de cross gelopen over een selectief parcours met natuurlijke hindernissen (boomstammen, hagen, bloembakken, enz) op het kasteeldomein.
Over de ganse dag werden verschillende categorieën deelnemers afgewerkt. Het laatst kwam de hoogste klasse met internationalen aan bod en het was onder deze combinaties dat het kampioenschap seniores werd betwist. Uiteindelijk ging de titel naar de 29-jarige hoefsmid Raf Kooremans. Hij veroverde de nationale titel ook al vorig jaar. Na de proeven van zaterdag stond meervoudig nationaal kampioen Karin Donckers aan de leiding en mocht met haar Lami-Cell Idem du Roc als laatste en als groot favoriet voor de titel het parcours afleggen. Met haar eerder onervaren paard liep ze in Nokere een weigering op bij hindernis 17 en dat maakte het verschil in de afrekening. Stationschef Joris Van Springel, die dit seizoen al heel wat tegenslag moest inkasseren en die met een gebroken knieschijf noodgedwongen forfait moest geven voor het WK, was met Bold Action goed voor zilver. Op de derde plaats kwam :
Hendrik Degros.
Raf Kooremans stond vijfde na de dressuur, tweede na het onderdeel jumping en in de cross was hij de enige die foutloos en binnen de tijd arriveerde. Door de weigering van Karin Donckers verlengde Kooremans met Izanette zijn titel. Hij werd ook al kampioen bij de LRV, Beneluxkampioen en nu Belgisch kampioen. Dit compenseert voor hem zijn debacle van het WK. Raf Kooremans was daar met Cavalor Telstar lange tijd in de running voor het WK, maar gooide na veterinair advies de handdoek in de ring. Hij paste plichtsbewust voor het WK, een zware ontgoocheling, maar zijn paarden krijgen altijd voorrang. Het BK zag hij als een troosting en die troostprijs maakte zondag veel goed met zijn tweede kampioenstitel op rij.
Het kasteel van baron Casier in Nokere bevindt zich in de dorpskom van Nokere, Kasteeldreef 3, vlak tegenover de Sint-Ursmaruskerk. De rechte Kasteeldreef, afgeboord met platanen, is de private toegangsweg naar het kasteel dat, diep verzonken in de vallei van de Hollebeek, vanuit de dorpskom niet te zien is. Je kunt het prachtige landschapspark (12 ha) met een handvol vijvers het best bekijken vanuit de Vijverdamstraat.
De heerlijkheid en het kasteel Nokere waren achtereenvolgens in handen van de families van Gavere de Schorisse, de Claerhout, de Croy, dOllehain, van Vichte, de Gras, de Ghellinck en de Casier
vandaar de alternatieve benaming Kasteel baron Casier. De oude waterburcht van de heren van Nokere werd in 1596 door een brand vernield, de periode van de Spaanse furie. Het werd herbouwd door Mathieu-Xavier de Ghellinck, die in 1727 de heerlijkheid Nokere had aangekocht. Van 1773 tot 1783 werden de twee zijvleugels opgetrokken en kreeg het kasteel zijn huidig classicistisch uitzicht. Vlakbij staan enkele dienstgebouwen waaronder een 17de-eeuws poortgebouw met grafsteen van Jacob van Gavere en een koetshuis met een assortiment koetsen uit de 18de en 19de eeuw.
|