Na 44 jaar verhuist de Waregemse bibliotheek van de Schakelstraat naar het nieuwe Boekenplein. Sinds 1972 vormden CC De Schakel en de bib het culturele hart van Waregem, vlakbij de stadionvijvers. De verhuis bekroont 100 jaar bibliotheek in Waregem. De Waregemse Volksboekerij ontstond al in 1916 onder impuls van Alfons Baert. Zijn dochter Cecile, beter bekend als 'de juffrouw', nam het roer van haar vader over en was tot 1994 bibliothecaris. Sindsdien voert Katrien Vanthuyne het bewind in de bib.
Geschiedenis
De Waregemse Volksboekerij van 100 jaar geleden moeten we begrijpen binnen het tijdsbeeld van toen, wanneer in 1914 de leerplicht tot 14 jaar werd gestemd. Iedereen zou kunnen lezen, schrijven, rekenen, notie hebben van geschiedenis, aardrijkskunde enz. Er was behoefte aan lectuur en onderpastoor Coghe nam in 1916 het initiatief tot de oprichting van een parochiale volksboekerij. Hij besprak deze zaak met de jonge onderwijzer Alfons Baert voor wie volksontwikkeling en volksverheffing een erezaak was. Het bescheiden boekenfonds van de parochie werd de kern van de « Nieuwe Volksboekerij ». De term ‘Nieuwe’ Volksboekerij doet vermoeden dat er reeds vroeger een parochiebibliotheek bestond, maar daarvan zijn voorlopig nog maar weinig sporen van teruggevonden.
Het lokaal van de Nieuwe Volksboekerij werd de parochiezaal (‘den Tap’) in de toenmalige Nieuwstraat, nu de Guido Gezellestraat. Meester Alfons Baert stond in voor de inrichting en de werking van de boekerij en al zeer vroeg werd beroep gedaan op juffrouw Martha Bovijn voor de boekverzorging, een taak die zij is blijven vervullen tot aan haar dood in 1970.
In 1922 werd de bibliotheek erkend door het ministerie en de gemeente, in 1926 door de provincie en in 1938 aangenomen door de gemeente om als Gemeentebibliotheek te functioneren. Pas in 1947 wordt de feitelijke bibliothecaris ook de officiële. Het lokaal in de Nieuwstraat voldeed niet meer, de bibliotheek verhuist voorlopig naar de Statiestraat 42 (een lokaal in de toenmalige gemeenteschool, later door de gemeente aan het bisdom verkocht en nu een deel van het H.Hart-College) en in 1934 komt de volksboekerij op het eerste verdiep van een nieuw gebouw naast de pastorij.
Voor die tijd was zowel het gebouw als de mooie inrichting exemplarisch : centrale verwarming, goede verlichting, stalen rekken -nog altijd in gebruik- uitleenbalie, mooie tafel en 4 stoelen en … zelfs een paraplu-bak. Van de overbrenging naar de Markt in 1934 werd gebruik gemaakt om de bibliotheek volledig te reorganiseren.
Bij de dood van haar vader in 1960 werd zijn dochter Cecile Baert, hulpbibliothecaris sinds 1948, door Deken Versele dringend gevraagd het roer over te nemen. Aanvankelijk weigerde zij daar zij zeer goed wist wat een opslorpende taak dit was. Toen niemand gevonden werd – waarschijnlijk wegens de geringe vergoeding nl. 3000 fr. per jaar - kon zij het werk van haar vader niet laten teloorgaan en nam de taak over. Het gesloten kaststelsel bleef behouden tot in 1972 bij de verhuis naar het cultuurcentrum.
Nieuwigheden
Een bibliotheek anno 2016 is al lang niet meer het stoffige gebouw waar je enkel boeken leent en stil moet zijn. Meer en meer wordt de bib een belevingsbibliotheek waar er altijd wel iets te doen is. Door de verschillende extra ruimtes zal de bib ook veel meer activiteiten organiseren. Nieuw zijn alvast de Bib box, het leescafé, de knusse leeshoek en een stille leeszaal.
In de Bib Box kunnen tot 80 personen een lezing volgen. Tijdens de blokperiode wordt die zaal omgevormd en kunnen de studenten er blokken. Elke maand kan je er ook deelnemen aan twee digitale activiteiten: de Digidokter en CoderDojo (progammeren voor kinderen en jongeren).
Het leescafé is de perfecte locatie voor bijvoorbeeld bijeenkomsten van de plaatselijke leesclubs. In diezelfde ruimte zullen al vanaf 's morgens de populairste kranten liggen, ideaal om de dag te beginnen met een koffie erbij.
Elke maand vormt de knusse leeshoek het toneel voor voorleesuurtjes en activiteiten voor anderstalige gezinnen. De bib speelt ook handig in op de trend waarbij studenten samen studeren. Speciaal voor hen is een stille leeszaal voorzien zodat ze in alle rust samen kunnen blokken.
Cijfers
Boeken beslaan uiteraard nog altijd het grootste deel van de collectie met bijna 110 000 exemplaren in zes verschillende talen, voor jong en oud. Intussen breidt het aandeel van de digitale boeken uit tot ruim 200 stuks die op één van de twintig e-readers kunnen ontleend worden. Met bijna tienduizend dvd's en ruim 33 000 cd's is ook het audiovisuele luik erg belangrijk voor de bib. Nieuw in die collectie zijn de games die een groeiend (jonger) publiek aantrekken.
In de drie bibliotheken samen worden jaarlijks ongeveer 422 000 materialen uitgeleend. Het aantal actieve leners (= leners die het afgelopen jaar minstens 1 uitlening deden) zal tegen eind 2016 terug de kaap van de tienduizend bereiken. Het aantal gebruikers van de bib ligt een pak hoger, denk maar aan de regelmatige krantenlezers, internetgebruikers en studenten. Het aantal bezoekers bedroeg in 2015 ruim 126 000 personen.
Gebouw
De totale oppervlakte van het nieuwe bibliotheekgebouw bedraagt 3039m2. Er werd ongeveer 6 200 ton beton en 350 ton staal gebruikt. De rekken zijn gevuld met 3200 lopende meter legborden en 150 browserbakken. Het nieuwe bibliotheekgebouw is zo ontworpen dat het ongeveer 40% minder energie verbruikt dan een standaard kantoorgebouw. Bovendien produceert het ook ongeveer 40% minder C02.
De verwarming en afkoeling gebeurt door betonkernactivering. Net zoals bij vloerverwarming worden leidingen ingestort, maar dan in de betonstructuur. Door deze te vullen met warm of koud water kan een gebouw opgewarmd of gekoeld worden.
Openingsuren
De hoofdbibliotheek zal vanaf nu méér open zijn, in totaal 42 uur per week. Daarnaast zal het leescafé 56 uur per week toegankelijk zijn.
|