Maarten Bouckaert van het nieuwe restaurant Castor langs de Kortrijkseweg in Beveren-Leie kwam deze week volop in de gastronomische schijnwerpers. De voormalige souschef van Peter Goossens mag elf maanden na de opening van zijn eigen zaak al meteen een ster achter de naam plakken. Eerder deze maand werd hij door Gault&Millau al bekroond met 16/20, de hoogste nieuwkomer in die lijst en de titel van 'Jonge chef van Vlaanderen'. Nu prijkt ook al een ster op het restaurant in de prestigieuze Michelingids. Waregem heeft meteen weer zijn twee Michelin-sterren verovert kort na de glorieuze jaren met het ‘Oud Konijntje’, want ook Berto in de Holstraat wordt bevestigd in zijn Michelin-ster.
“Castor (Maarten Bouckaert) straalt jeugdig enthousiasme uit en dat geldt niet enkel voor het moderne, strakke kader. Hier kookt namelijk een chef die technisch onderlegd is, die het klassieke raffinement weet te combineren met moderne ideeën en associaties. Hij benadrukt de topkwaliteit van de producten en overtuigt met zijn smaken”, aldus Michelin in zijn restaurantgids 2017.
Castor is het nieuwe restaurant van opkomend keukentalent Maarten Bouckaert. Met een creatieve keuken die zich focust op lokale en seizoensgebonden producten heeft Waregem er zo een gastronomische hotspot bij. De naam Castor is verbonden met de locatie Beveren-Leie. De latijnse benaming voor 'bever' is immers ‘Castor fiber’ en de oorspronkelijke naam van Beveren-Leie: Brebona (beverwater) verwijst naar dit aquatisch knaagdier, ook het grootste knaagdier van Europa. Castor is ook een dubbelster, een heldere , zesvoudige ster in het sterrenbeeld Tweelingen (Gemini).
Maarten Bouckaert was zes jaar actief in het gerenommeerde Hof van Cleve, waar hij zijn culinaire talenten helemaal kon finetunen. Daarvoor stond hij in de keuken van onder meer tweesterrenzaak Hostellerie St.-Nicolas in Elverdinge, bij Heston Blumenthal en diens Londense driesterrenrestaurant The Fat Duck (de voormalige nummer één van de wereld), en bij Geert Van Hecke's De Karmeliet, ook absolute top in culinair België. Begin dit jaar achtte de jonge chef de tijd rijp om een eigen zaak op te richten waar hij volledig zijn ding kan doen.
Het nieuwe interieur van Castor oogt strak en geniet een warme aankleding met betonnen elementen, afgewisseld met hout en parketvloer. Het restaurant biedt plaats voor veertig klanten. In de keuken kiest de kok resoluut voor seizoensgebonden kwaliteitsproducten uit de streek. De basis is klassiek, maar met een twist: wat in het bord verschijnt is herkenbaar en krijgt een moderne toets. 'Heerlijk koken vormt voor mij de ultieme vorm van gastvrijheid', zegt Maarten. Met die filosofie wil hij zijn gasten een aparte belevenis bezorgen.
Maarten Bouckaert : "Over smaak en kleur valt in principe niet te twisten. Maar volgens mij kan je over smaak wel heel wat vertellen. En daar hou ik van. Niet het vertellen. Nee, met liefde en toewijding fraaie gerechten klaarmaken. Zodat ú erover kan vertellen. Want smaak, daar leef ik voor. Elke dag weer is het een uitdaging mezelf en zo ook u te blijven verrassen. En te overtuigen. Ik hou van origineel. Van verfijnde eenvoud ontdaan van alle franjes. Toegankelijk zonder alledaags te worden."
Bent u een culinaire levensgenieter op zoek naar een vernieuwende ervaring? Bij Castor bent u op uw gemak in een strak, maar warm kader. Chef Maarten Bouckaert werkt enkel met kwaliteitsproducten uit de regio en weet perfect wanneer ze op hun best zijn. Geen alledaagse gerechten op uw bord, maar een klassieke keuken met een verrassende twist. Pure gastronomie die u op ontdekkingstocht neemt langs een waaier aan geuren en smaken. Zowel chef Maarten Bouckaert als gastvrouw Stefanie Vandewalle zijn pas tevreden wanneer u glimlacht vanaf uw entree tot het verlaten van castor. En dat geldt zowel voor gehaaste zakenmensen, als koppels die alle tijd van de wereld hebben. Bouckaert hield in de opstartperiode de drempel laag. Er was al een driegangenlunch voor 39 euro. Je kan er ook het menu volgen, à la carte eten en in beide gevallen de vegetarische variant aanvragen.
|