 Na veel vergaderen met de overheid, de Nationale Bank, Waalse zusterorganisatie UCM en de consumentenorganisaties is de kogel eindelijk door de kerk : op maandag 16 juni start in Waregem en in de Waalse gemeente Wézet het proefproject waarbij cash totaalbedragen afgerond worden tot op 5 cent om zo de euromuntjes van 1 en 2 uit omloop te nemen. Het gaat om een proefproject van ondernemersorganisatie UNIZO, in samenwerking met haar Waalse zusterorganisatie UCM, de gemeentebesturen van Waregem en Wézet en met goedkeuring van minister van Financiën Reynders. UNIZO organiseert nog bijkomende info-avonden voor alle ondernemers.
xml:namespace prefix = o ns = "urn:schemas-microsoft-com:office:office" />
Thomas Compernolle (Woordvoerder Unizo): "We horen al jaren van onze handelaars dat ze de kleine euromuntjes beu zijn. Je moet ze in je kassa hebben en nadien naar de bank dragen. De klanten vinden ze niet in hun portemonnee waardoor andere klanten moeten wachten. UNIZO steunt de handelaars in hun wens de kleinste muntjes uit de handel te nemen. België kan de eurocentjes niet zelf afschaffen. Als het gebruik van de euromuntjes van 1 en 2 cent in Waregem daalt tijdens deze zes maanden, dan kunnen er wel met alle betrokkenen (Nationale Bank, Test Aankoop, ...) afspraken gemaakt worden om België helemaal te verlossen van deze kleine muntjes."
De belangrijkste kritiek op de eventuele afschaffing is dat de prijzen door die operatie opnieuw zullen stijgen. Thomas Compernolle : "Niets is minder waar. Alleen het totaalbedrag wordt afgerond, dus niet het bedrag per afzonderlijk artikel. Tijdens het proefproject in Nederland (Woerden) werd onomstotelijk aangetoond dat de afronding van de totaalprijs evenveel keer tot een lagere prijs voor de klant leidt dan tot een hogere. De grote winnaar van het uit omloop halen van de muntjes is de staatskas. De aanmaak van de kleinste eurocentjes kostte in 2007 opnieuw twee miljoen euro."
Deelnemende handelaars ronden het totale aankoopbedrag van elke consument af tot op 5 cent. Totaalbedragen die eindigen op 1, 2, 8 en 9 cent; krijgen een 0. Totaalbedragen die eindigen op 3, 4, 6 en 7; worden afgerond tot 5 cent. Klanten die gepast willen betalen, kunnen dat. Klanten die expliciet wisselgeld tot op de cent vragen, krijgen dat. Elektronische betalingen worden niet afgerond. Deze strenge spelregels moeten verdoken prijsstijgingen uitsluiten.
De keuze is gevallen op Waregem, een stad van ruim 35.000 inwoners waar Unizo veel impact heeft bij de handelaars. Waregem heeft ook bloeiende handelskernen, een representatief handelsapparaat met een breed aanbod (alle soorten winkels aanwezig). Waregem is bovendien door de Vlaamse regering bekroond als eenvoudigste strad 2007. De keuze voor Wezet (Frans: Visé), een stad van 17.000 inwoners in de provincie Luik, is ons minder duidelijk. De stad ligt aan weerszijden van de Maas, niet ver ten noorden van de stad Luik en ongeveer even ver ten zuiden van de Nederlandse stad Maastricht. De stad grenst voor een deel aan de Nederlandse gemeente Eijsden, met de Maas als grensrivier ertussen.
Om alle zelfstandige ondernemers verder op de hoogte te brengen van het project en de spelregels, organiseert UNIZO, in samenwerking met de stad Waregem, binnenkort twee info-avonden. Deze vinden plaats op donderdag 29 mei (20u) in het stadhuis van Waregem, alsook op woensdag 4 juni (20u) in Het Damberd in Desselgem. Alle ondernemers zijn er van harte welkom. Er hebben al een 150-tal handelaars aangekondigd om mee te stappen in het project.
Om de betrokkenheid en de goodwill van de Waregemnaar te vergroten, is er een goed doel aan het proefproject gekoppeld. Op de toonbanken van de deelnemende handelaars zal een spaarvarken met het logo van de Waregemse vzw Somival staan. Daar kunnen de kleinste eurocentjes in gedeponeerd worden. Somival begeleidt en steunt sporters met een handicap.
Zie ook onze bijdragen in e-Waregem op 4 en 31 januari 2008.
Info : www.unizo.be/eurocentjes , www.unizo.be/waregem of 056 61 24 73

 
|