Vorige zondagnamiddag werd in de schouwburg van De Schakel door de Marnixring Leeuwercke de 21e Georges Leroyprijs uitgereikt. Dit ging traditioneel gepaard met een cultureel hoogstaand programma met muziek, voordracht en West-Vlaamse kleinkunst (als we het gewaardeerd optreden van Wannes Cappelle tot dit embleem mogen beperken). Het is sedert 1977 een lange volgehouden traditie van de plaatselijke Marnixring Leeuwercke, dat zich al jaren inzet voor de bevordering van onze Nederlandse taal en cultuur.
Jarenlang bekroonde de Ring in een tweejaarlijkse Poëziewedstrijd jonge beginnende dichters in Vlaanderen en in Nederland. In de laatste twee edities van de Prijs Georges Leroy wordt gefocust op het schrijven van een kortverhaal. Dank zij een jarenlange goede samenwerking met de Waregemse Stedelijke Kunstacademie kan Marnixring de uitreiking kaderen in een verzorgd artistiek programma waardoor jong Vlaams talent de kans krijgt op te treden voor een ruim publiek. Dit jaar konden wij genieten van hoogstaande optredens van het Jeugdorkest van Waregem o.l.v. Luc Neyrinck, van de leerlingen voordracht o.l.v. Pat Mechele en van een bijzonder gesmaakte uitvoering door het Klarinettenensemble o.l.v. Peter Valck. Zoals elk jaar wordt de presentatie op een pittige manier verzorgd door Pat Mechele.
Het werk van een enthousiaste werkgroep onder de leiding van Miek en Mia Verbeke werd beloond met een mooi totaal van 218 inzendingen uit Vlaanderen en Nederland. Het was geen gemakkelijke opdracht voor de jury om uit het groot aantal waardevolle creaties slechts drie auteurs te selecteren. Tijdens de uitreiking wees de commissievoorzitter Miek Verbeke er op dat Vlaanderen blijft lezen en schrijven en dat het gehalte van de inzendingen kwalitatief hoog blijft. Dank zij de sponsoring waar Carlos Benoit zich voor inzet, kunnen wij de aanwezigen een verzorgd programmaboekje aanbieden waarin de drie bekroonde kortverhalen zijn gepubliceerd.
De eerste prijs van 750 euro gaat naar Amber Cavens uit Wingene met het kortverhaal “Dromenvanger”. Pat Mechele vertelde ons het boeiend geschreven verhaal, dat door alle aanwezigen in de schouwburgzaal naar waarde werd beoordeeld. De jonge Amber is trouwens niet aan haar proefstuk en werd al bekroond met de allereerste Aspe Award. Amber Cavens vindt het fijn om te schrijven en denkt dat het ook bij haar past. Voor haar toekomst behoort het schrijven zeker tot de mogelijkheden . “Schrijven is vooral denkwerk voor je aan je verhaal begint. Je moet de lijnen uittekenen, personages verzinnen en een plot bedenken. Dat gebeurt allemaal op voorhand en daarna gaat het schrijven redelijk vlot. Schrijven is als een stoofpot: af en toe het deksel oplichten, bijkruiden en wachten tot alles gaar is.” De tweede prijs van 250 euro gaat naar Hanneke Frenken uit Budel /Nederland met het kortverhaal “Als ik later groot ben”. De derde prijs van 250 euro gaat naar Katelijne Van den Brande uit Gent met het kortverhaal “ 88 kaarsen en een lied”. De prijzen worden uitgereikt door Theo Smet, voorzitter van Marnixring Waregem Leeuwercke.
De winnaars op het podium : Amber Cavens, Hanneke Frenken en Katelijne Van den Brande tussen juryvoorzitter Miek Verbeke en MR-voorzitter Theo Smet (foto Patriek Roelens)
Het was voor mij zondagnamiddag een moeilijke keuze: Of sporthoogdag WK Veldrijden of cultureel programma Marnixring nav. uitreiking tweejaarlijse Georges Leroyprijzen. Twee jaar geleden kon ik er met spijt niet bij zijn wegens weekendwerk. Heb uiteindelijk gekozen voor cultuurbeleving en heb daar zeker geen spijt van, want we hebben genoten van dit evenement met Wannes Cappelle als afsluitend optreden. Het degelijk programmaboekje blijft ook een goede herinnering.
De medewerking van Kunstacademie bracht opnieuw gewaardeerd optreden van klas samenspel olv Luc Neirynck, voordracht en het Klarinet Choir olv Peter Valck. Verwonderlijk waarom het Waregems Klarinet Choir olv. Peter Valck in Waregem ook niet de titel kreeg van Cultureel Ambassadeur. Wereldklasse, eerste prijzen en buitenlandse optredens moeten niet meer worden gemotiveerd. Tenslotte was er na de pauze nog de apotheose met het solo-optreden van Wannes Cappelle (Zesde Metaal), een waar toptalent uit eigen regio met een cultureel hoogstaand West-Vlaams optreden. We hebben genoten van de ontroerend mooi gebrachte nummers als Liefde (voorzichtig), Calais, Onderbemand, Ier bie oes, Niets doen is geen optie (Berlin 1916), Nie Gezond, Ploegsteert, Voor ’t Geld,… Jammer dat in de pers geen aandacht werd gegeven aan dit schouwburggebeuren, zodat de publieke belangstelling eerder ondermaats bleef. Maar iedereen heeft ten volle genoten van de optredens en hun applaus bracht Wannes Cappelle terug op het podium voor een bisnummer.
Met de opbrengst van soortgelijke cultuurgerichte activiteiten steunt Marnixring Leeuwercke het sociaal netwerk ’ t Kelderke dat kansarme gezinnen uit Waregem en haar deelgemeenten wekelijks een voedselpakket bezorgt. Dit jaar wordt het voorzitterschap van ’t Kelderke trouwens waargenomen door het ringlid Jos Cosaert.
|