xml:namespace prefix = o ns = "urn:schemas-microsoft-com:office:office" /> VLD-Waregem drukt zijn bezorgdheid uit over mogelijke asbestvervuiling bij de afbraak van een bijgebouw van het jeugdcentrum. De afbraak gebeurde in het kader van verbouwingswerken. Volgens VLD-woordvoerster Heidi Vandenbroeke werden veiligheidsvoorschriften met de voeten getreden en werden de milieunormen heel ruim geïnterpreteerd.
Op het dak bevonden zich asbesthoudende platen die met de nodige omzichtigheid dienden verwijderd te worden. De afbraak op 17 november gebeurde echter op een heel ruwe en veiligheidsoverschrijdende manier. De stadsdiensten werden gealarmeerd en reageerden ten aanzien van de aannemer. Gevolg is dat de werken werden stil gelegd maar op het ogenblik dat de bevoegde politie ter plaatse kwam was alle bewijsmateriaal reeds verwijderd.
Ondertussen werden echter asbesthoudende panelen op de grond gegooid met alle eventuele gevolgen van dien. Het betreft een terrein waar de chirojeugd wekelijks zijn activiteiten heeft, een afdeling van Kind en Gezin is er gehuisvest, een grote en jonge woonwijk is vlakbij gelegen. Onze vraag en bezorgdheid is dan ook in hoeverre er in dit dossier schade werd toegebracht aan het milieu en aan de volksgezondheid. Bewoners en gebruikers van de site werden niet ingelicht over eventuele risicos en gevaren. Metingen omtrent schade werden tot dusver niet uitgevoerd.
Volksgezondheid en het waarborgen van de veiligheid van de inwoners is en blijft een verantwoordelijkheid van het schepencollege en ook al ging de bevoegde uitvoerder hierbij in de fout, niettemin dient het stadsbestuur hier zijn volle verantwoordelijkheid te nemen. Het is al te gemakkelijk om de koppen in het zand te steken en de schuldvraag door te schuiven. Essentie is dat het niet gaat om schuldvraag maar om het nemen van verantwoordelijkheden. Het betreft een zware inbreuk op het milieu met mogelijks verstrekkende gevolgen naar de volksgezondheid toe.
Als fractie klaagt VLD-Waregem dit ten zeerste aan, temeer daar de verantwoordelijkheid wordt doorgeschoven en van concrete acties geen sprake is.
In een eerste spontane reactie op de aantijgingen verklaart burgemeester Vanryckeghem de zaak eerst verder te onderzoeken. Hij had deze voormiddag over deze zaak al een onderhoud met de aannemer. De aannemer ontving intussen een brief waarin nadere uitleg werd gevraagd. Er is geen reden om te panikeren. Het stadsbestuur gaat wel de site laten onderzoeken op sporen van asbest. Er worden metingen uitgevoerd.
Naschrift : We geven hier nog de persmededeling van de burgemeester mee, die de rust wenst te herstellen.
...Naar aanleiding van de opmerkingen geformuleerd op de jongste gemeenteraad in verband met de afbraakwerken van de loods naast het Jeugdcentrum kan ik jullie het volgende melden.
Vrijdag 19 december had ik hierover een spoedoverleg met de aannemer. Deze bevestigde ons dat de asbestplaten cfr. het opgelegde bestek werden verwijderd. Door de politie werd ter plaatse geen overtredingen vastgesteld.
Niettemin besloot ik dat een onafhankelijk studiebureau (SGS Antwerpen) moest aangesteld worden om eventuele gevolgen van asbestvervuiling op te sporen. Dit onderzoek werd op maandag 22/12/2008 uitgevoerd. Op 5 meetstalen in de omgeving van deze afbraakplaats werd geen enkel spoor van asbest teruggevonden.
Met dit dringend bericht willen wij de buren, Chiro en andere gebruikers van deze site geruststellen.
Ik betreur dat hier een politiek spel werd gespeeld en dit bericht roekeloos de wereld werd ingestuurd en dat de bevolking nodeloos ongerust werd gemaakt.
get. Kurt Vanryckeghem, Burgemeester Stad Waregem
zie ook reactie
|