Voor de gemeenteraad van 4 april 2017 werden niet minder dan acht vragen ingediend op het secretariaat. Mario Verhellen (spa) vroeg aandacht voor het ontbreken van voordien aangekondigde investeringen in Waregem in het onlangs bekendgemaakt investeringsprogramma 2017-2020 van NMBS. Bernard Loosveldt (N-VA) vroeg maatregelen om jonge mensen in Waregem te houden. Willy Benoit en Kathleen Ravelingien (CD&V) dringen aan op het bedelen en plaatsen van rookmelders in woningen. Xavier Wyckhuyse (VLD) vroeg GAS-boete voor het verspreiden van kaartjes “Wij kopen uw auto”. Xander Pruvoost (N-VA) stelt voor om publieke barbecues te plaatsen op verschillende locaties in de stad. Thea Mestdagh (N-VA) had vragen over de grote lenteschoonmaak van 25 maart. De vraag van Inge Vandevelde (Groen) kwam wegens private aangelegenheid niet in openbare zitting, maar zou gaan over de uithuiszetting van een familie in de Nieuwstraat in Desselgem door het sociaal huurkantoor RSVK, een stedelijke vzw onder de vleugels van het OCMW, zonder dat een andere woning ter beschikking is. Inge Vandevelde (Groen) had vragen over de soap van de milieuaanvragen van nv Vangaever op de Zavelberg.
Renovatie en klantvriendelijk maken station
Maria Verhellen vroeg n.a.v. het bekenmaken van het investeringsprogramma van NMBS naar het resultaat van het overleg met het stadsbestuur. Welke middelen zijn opgenomen om het station te renoveren en welke actie zal het stadsbestuur ondernemen indien er door de NMBS geen middelen zijn voorzien om het Waregems station te renoveren en toegankelijk te maken voor alle pendelaars ?
Hij verwees naar de motie van de gemeenteraad van 5 maart 2013, waarin bij de verantwoordelijke overheden en partijen (NMBS, federale verantwoordelijken m.b.t. overheidsbedrijven en mobiliteit – nu François Bellot MR) werd aangedrongen om het huidige station van Waregem te renoveren/vernieuwen tot een modern, comfortabel, klantvriendelijk en voor iedereen toegankelijk stationsgebouw. Ondanks de vele beloften (plan nieuw station, beloften renovatie perrons) en persberichten die de voorbije 4 jaar de wereld werden ingestuurd moeten we helaas vaststellen dat de vraag van de Waregemse gemeenteraad door de NMBS niet werd omgezet in daden. In plaats van het stationsgebouw te renoveren en toegankelijk te maken voor iedereen… werd de parking betalend. Als statement naar de pendelaar en de stad Waregem kan dat tellen.
Schepen van mobiliteit Kristof Chanterie antwoordde dat er voordien wel degelijk overleg was geweest met vertegenwoordigers van NMBS en daarin de renovatie van het station, de te lage perrons, de toegankelijkheid van het station en het betalend parkeren aan bod kwamen. Zowel over de renovatie van het station als de aanpassing van de perrons is er een akkoord, maar dat kreeg nog geen bevestiging door de investeringscel van de regering.
Het ontbreken van het akkoord door die investeringscel blijkt ook de reden waarom over deze plannen niets meer werd vermeld tijdens de recente roadshow . Nu werden alleen plannen vermeld die al volledige goedkeuring kregen van die recent opgerichte investeringscel. Twee jaar geleden zaten die Waregemse vooruitzichten wel in de roadshow. Om druk te zetten contacteerde het stadsbestuur al de volksvertegenwoordigers Koen Degroote van NVA en Roel Desyn van CD&V en elke bijkomende steun is welkom om de finale goedkeuring te bekomen. Zij kunnen de renovatie en reizigersvriendelijker maken van het station een duwtje in de rug geven.
Woonvriendelijk Waregem
Aanleiding voor de vraag van Bernard Loosveldt was de aankondiging dat Gent met 22.000 West-Vlamingen een belangrijke stad mag genoemd van onze provincie, met meer inwoners dan steden als Tielt en Poperinge. Volgens het West-Vlaams Economisch Studiebureau WES is het vooral de groep van 20- tot 29-jarigen die onze provincie verlaten en naar Gent trekt. De WES wijst hierbij naar verschillende oorzaken zoals de liefde, het werk en de aantrekkingskracht van een grootstad en dat terwijl in West-Vlaanderen het aantal vacatures niet tot moeilijk ingevuld raakt.
Voorzitter burgemeester Kurt Vanryckeghem kan niets doen aan eerste reden, de liefde. Anderzijds wijst hij op de troeven van Waregem, waar men wel waakzaam blijft. Zo is er de lage werkloosheid van 4-5 pct, betaalbare woningen en het bieden van aangenaam leven met prima sociaal weefsel inzake sport-cultuur-naschoolse opvang-… Inzake het betaalbaar houden van het woonaanbod zijn er nog bijkomende vooruitzichten met 30 woningen in Transvaalstraat, 75 in Schoendalestraat, 150 in Fabriekstraat en verder nog in Dompelpark, enz.
Rookmelders
Kathleen Ravelingien en Willy Benoit (CD&V) stellen voor om bij senioren gratis of tegen een lage vergoeding rookmelders te plaatsen. Niet alleen maar gratis bedelen, maar effectief zelf plaatsen. De opdracht zou eventueel kunnen worden uitgevoerd door en instelling met sociale tewerkstelling zoals Veloods (Werkplus). België scoort Europees heel slecht op gebied van woningbranden met dodelijke slachtoffers. Eén van de oorzaken is het ontbreken van rookmelders in de woningen. Als stad Waregem kunnen we daar mede iets aan verhelpen. Mogen wij vragen om dit voorstel te onderzoeken en het na goedkeuring van een reglement in de gemeenteraad in uitvoering te brengen?
Schepen Rik Soens stelt dat rookmelders nog in vele particuliere woningen ontbreken, niet alleen bij senioren. We hebben altijd voor ogen gehad dat het belastinggeld dat we uit leegstand halen, niet bedoeld is om de stadskas te verrijken, maar dat dit kan gebruikt worden om te investeren in een project. Rookmelders komt daarvoor in aanmerking. Er komt een werkgroep om met een reglement naar de gemeenteraad te komen. Geïnteresseerden uit alle fracties kunnen al hun kandidatuur stellen.
Xander Pruvoost (N-VA) is gewonnen voor het plaatsen van rookmelders. Het Vlaams Gewest heeft al de verplichting ingevoerd voor nieuwe, gerenoveerde en huurwoningen. De oudere woningen vallen nog uit de boot. Voor hem moet de norm eerder liggen bij oudere woningen dan wel senioren. Er is ook werk qua sensibilisering, daar ligt ook een taak voor de stad.
Willy Benoit komt tegemoet en weet dat jonge mensen sneller dan oudere personen geneigd zijn om een oude woning te renoveren. Er zijn nog zwakke groepen in onze samenleving, dus heeft hij niets tegen een eventuele uitbreiding van het plan.
Nieuwe GAS-boete voor kaartjes ‘Wij kopen uw auto’
Xavier Wyckhuyse wil iets doen tegen de plaat van de kaartjes tussen de ruiten van de wagen met opschrift ‘Wij kopen uw auto’. Iedereen die een warenhuis, voetbalwedstrijd, een parking of ander evenement bezoekt in Waregem heeft het vast al meegemaakt: een onbekende autoverkoper die je wagen wil kopen. Volgens Xavier blijkt meer en meer dat het ook gaat over een praktijk van malafide bendes die op die manier de mogelijkheid hebben om te kijken of de wagen gesloten is of als er waardevolle voorwerpen zijn achtergebleven. Die kaartjes zorgen dan voor bijkomende vervuiling, die moet worden opgeruimd door stads- of winkelpersoneel.
Xavier stelt voor om het politiereglement aan te passen met de expliciete opmerking dat het verspreiden van dergelijke kaartjes verboden is op grondgebied Waregem . Zo kunnen de verspreiders van deze specifieke kaartjes met een GAS-boete worden bestraft. In Wallonië en binnenkort ook in Brussel geldt al een totaalverbod en ook de stad Dendermonde heeft al dergelijk verbod ingevoerd.
Burgemeester Kurt Vanryckeghem antwoordt dat het voorwerp van de vraag al in het politiereglement staat, namelijk in artikel 97. Op basis hiervan kan de politie al proces-verbaal opmaken, als we de verantwoordelijke uitgever weten te vinden. De regel voor het verspreiden van flyers geldt ook voor onze verenigingen en organisatoren.
Publieke barbecues
Xavier Pruvoost (N-VA) acht het opportuun in het kader van het versterken van het sociale weefsel om publieke barbecues te installeren op verschillende locaties. Vraag was of het stadsbestuur bereid is om mee te werken aan deze buurtversterkende suggestie.
Voorzitter Kurt Vanryckeghem wil het voorstel verder onderzoeken. Daarbij zal moeten rekening gehouden met een aantal aspecten zoals voedselveiligheid, onderhoud, zwerfvuil en dergelijke. Buurtversterkende initiatieven zijn er al in Waregem met dag van de buren, feestcheques, ontmoetingscentra, …
Lenteschoonmaak
Thea Mestdagh (N-VA) nam op zaterdag 25 maart met graagte deel aan de grote lenteschoonmaak in Waregem. We waarderen dat de stad heeft beslist om mee te stappen in dit project. Haar vraag ging naar de resultaten, de hoeveelheid opgehaalde afval, aantal deelnemers in de zes locaties.
Milieuschepen Peter Desmet herinnerde er aan dat er in de week voor de Lenteschoonmaak ook drie scholen hebben deelgenomen, met name Petrusschool, frenetschool De Nieuwe Wereld en Bb. Na de inschrijvingen werd besloten te verzamelen in vier locaties aan de Stedelijke basisscholen in Beveren-Leie, Desselgem en Torenhof en dienstencentrum ’t Gaverke. Bij gebrek aan deelnemers werden de locaties in Nieuwenhove en Sint-Eloois-Vijve niet meer weerhouden. Er werden 300 verenigingen aangeschreven. Op zaterdag namen in totaal 67 personen deel, 8 in Beveren-Leie, 15 in Desselgem en 34 verdeeld over Torenhof en Gaverke. Er werd een container afval verzameld, maar het juiste cijfer kon Imog nog niet doorgeven omdat daar de resultaten van de 40 opruimacties nog niet zijn afgewerkt. De schepen is tevreden, net als Inge Vandevelde (Groen), die dankte omdat de stad was ingegaan op hun voorstel.
Huisuitzetting zonder vervanging
Over vraag 7 van Inge Vandevelde hebben we geen openbare verklaring, maar doordat we na de raadszitting werden aangeklampt door een slachtoffer van huisuitzetting kennen we toch het onderwerp van de vraag. Het heeft betrekking op de huisuitzetting van een gezin van zeven personen door het sociaal huurkantoor RSVK, een stedelijke vzw onder de vleugels van het OCMW, uit een woning van de stad in de Nieuwstraat te Desselgem. De raadsleden werden daar al mee geconfronteerd tijdens hun zitting van 19 december vorig jaar, wanneer hen door de kerstman en PVDA, een petitie werd overhandigd over dit probleem. Toen werd een oplossing beloofd, maar twee dagen later kreeg hij toch de deurwaarder op bezoek, was er daarna nog een rechtsgeding en momenteel blijkt er nog altijd geen oplossing. We moeten het antwoord op deze vraag nog schuldig blijven.
Milieu-aanvraag nv Vangaever
Inge Vandevelde (Groen) blijft waakzaam omtrent de weerkerende aanvragen van het bedrijf nv Vangaever voor uitbreiding van hun exploitatie op de wijk Zavelberg. Ze komt al voor de derde keer terug op de vele hinder die het bedrijf veroorzaakt en die in de wijk Zavelberg zwaar doorweegt. Het bedrijf legt zich blijkbaar niet neer bij een uitbating als klein ambachtelijk bedrijf onder klasse 3. Dat de stad een klasse 2-milieuaanvraag heeft geweigerd vindt zij niet meer dan terecht, maar het bedrijf startte meteen een beroepsprocedure, waarbij het ook door de provincie werd teruggefloten. Intussen zijn de buren ten einde raad en hebben ze een advocaat ingeschakeld. Het raadslid wou weten waarom de betrokken buren niet persoonlijk per brief op de hoogte werden gebracht van de nieuwe aanvraag. Voor andere vraag richtte Inge zich persoonlijk tot de burgemeester : "Waarom kunt u, als fiere burgemeester van deze stad, niet gewoon eens luisteren naar de buren en kordaat actie ondernemen tegen de overtredingen van het bedrijf?". De 10 meter groenzone is nu grotendeels in beton gegoten.
Voorzitter Vanryckeghem antwoordde dat 3 meter als buffer momenteel volstaat. Bij aanvraag klasse 2 hoeven de geburen ook niet (meer) verwittigd te worden. Het stadsbestuur heeft deze week nog een voorstel gedaan aan de bedrijfsleider omtrent een site die is vrijgekomen in Waregem. Binnenkort zal het schepencollege beslissen over de nieuwe aanvraag voor klasse 2.
|