xml:namespace prefix = o ns = "urn:schemas-microsoft-com:office:office" /> Momenteel kent het blog van Luc Verbeke een reuzesucces. Het komt deze dagen wellicht in de top 10 op 13.941 blogs op seniorennet. De toplijst wordt gemaakt op basis van het 13941 blogs. De Top 200 van meest populaire blogs wordt gemeten uit een gemiddelde van de laatste 7 dagen op het aantal unieke bezoekers. Het succes van de laatste weken schrijft Luc tot aan het publiceren van zijn nieuwjaarsgedichten, die deze dagen bijzonder in trek zijn. Zelf publiceerden we hier al zijn nieuwjaarsgedicht van vorig jaar.
De teller van het poëzieblog op http://blog.seniorennet.be/lucenmaria overschrijdt vandaag ongetwijfeld de 100.000 bezoekers. Bovenaan en als meest recente aanwinsten in het blog zijn 24 nieuwjaarsgedichten, die hij schreef van 1985 tot nu. Die zijn soms wel persoonlijk en werden ook voor het merendeel gepubliceerd in het bundeltje " Ik leef in taal en tijd - Herfst-en nieuwjaarsgedichten " ( 2004 ). Dit bundeltje is eerder beperkt bekend, maar de publicatie op internet biedt dichter Luc Verbeke nu duizenden bewonderaars. De gedichten mogen worden gebruikt op voorwaarde dat onder de gedichten de naam van de auteur wordt vermeld.
Voor 2009 begint zijn gelegenheidsgedicht als volgt :
Het oude jaar is binnen.
Het nieuwe kan beginnen
en doet ons over tijd en lot bezinnen:
tijd die voorbij is of nog komen moet.
...
Voor de volgende strofen verwijzen we naar zijn poëzieblog, waar trouwens nog heel wat meer kan worden ontdekt.
Totnogtoe verscheen al heel wat informatie bij activiteiten voor en in Frans-Vlaanderen, o.m. in verband met de Frans-Vlaamse Cultuurdagen in Belle en in Waregem. Luc Verbeke vertelt ook uit zijn rijke ervaring met André Demedts in Waregem, de eerste Gidsendag, de historiek van het KFV en publiceerde ondermeer ook foto's van oud-voorzitters enz. Er wordt ook aandacht gewijd aan grote figuren uit de Vlaamse Beweging en aan de actuele politiek en er zijn ook enkele meer familiale foto's toegevoegd o.m. uit het stamboek van de familie Verbeke en de familie Decock. Tenslotte worden een aantal figuren uit Waregem zelf naar voren gebracht die op cultureel vlak iets voor onze stad hebben gedaan.
Luc Verbeke hebben we hier al voorgesteld als ambassadeur van Waregem, ondermeer in Frans-Vlaanderen waar Waregem door zijn verdiensten wel eens als een soort hoofdstad van de Frans-Vlamingen wordt aanzien.
Op zijn gezegende leeftijd, geboren in Wakken op 24 februari 1924, waagde hij het om op de trein van de weblogs te springen met de voor hem logische blogtitel poëzie. Luc Verbeke studeerde aan de Normaalschool in Torhout en aan het Hoger Instituut voor Opvoedkunde in Gent. Hij was achtereenvolgens in Waregem onderwijzer, schoolhoofd met klas en schooldirecteur zonder klas. Daarna was hij nog vijf jaar inspecteur van het basisonderwijs in de regio Kortrijk. Hij was ook jarenlang lid van de leerplancommissie moedertaal voor het basisonderwijs van de C.R.K.L.O.
Dat drukke beroepsleven verhinderde hem niet om zich in z'n vrije tijd op vele terreinen actief in te zetten. Zo werd hij al in 1945 als dichter bekend door publicatie van gedichten in tijdschriften als het literaire jongerentijdschrift 'Nieuwe Stemmen', waarvan hij enkele jaren (1948 -1952) redactielid was, samen met o.m. Lieven Rens, Marcel Brauns,Johan Van Mechelen en Albert De Longie.
Vanaf 1956 tot 1965 was hij redactielid van ' De Brug ', een maandschrift van en voor leerlingen van het middelbaar onderwijs, samen met Redactiesecretaris Albert De Longie, J. Bergers, Gabriëlle Demedts, de Eerw. Heren A. De Bleecker en Etienne Verhack. Het verscheen als een bijblad van ' Nieuwe Stemmen ' en heel wat jongeren van toen ( o.m. Patrick Lateur ) publiceerden daarin hun eerste gedichten. Voorts was hij ook redactielid van ' Het Daghet ' ( 1948 - 1949 ) en vanaf 1951 tot op heden van 'West - Vlaanderen', later 'Vlaanderen '.
Nog in 1945 stichtte hij met Pater Verbrugge op het Gaverke-Waregem de Chirojeugd. Tot 1950 bleef hij er de hoofdleider van. In diezelfde jaren richtte hij ook de K.B.M.J. op in Wakken en schreef hij in Het Pennoen, onder het pseudoniem Loekianos de rubriek Kroniek van de Poëzie. In het pedagogisch tijdschrift Oriëntering pleegde hij een reeks artikelen over Het Kind in de Roman.Een tijdlang werkte hij mede aan de krant De Standaard met een culturele rubriek over Waregem.Van 1948 tot 1973 werkte hij ook mee aan de boekenschouw van B.R.T.-West-Vlaanderen en besprak er niet minder dan 148 boeken.In de uitgave 1973 van de Encyclopedie van de Vlaamse Beweging verzorgde hij het hoofdartikel over Frans-Vlaanderen en nog een twintigtal kortere bijdragen.
In 1951- 52 was hij medestichter van het Christelijk Vlaams Kunstenaarsverbond en hij werd ook lid van de redactie van het door het CVKV.gestichte tijdschrift West-Vlaanderen. Z'n eerste dichtbundel " Gezangen in de Deemstering " verscheen in 1951. Daarop volgden " Van donker naar licht " ( 1965 ) , "Nescio Quid " ( 1978 ) , " Terugblik " ( 1994, waarvoor hij de F.Snellaertprijs ontving ), " Ik leef in taal en tijd - Herfst-en nieuwjaarsgedichten " ( 2004 ). De herfstgedichten werden geschreven in 2004 en de nieuwjaarsgedichten van 1985 tot 2005. Tenslotte verschenen " Van morgenlicht tot avondzon " ( 2005 ) met gedichten geschreven in 2005 en " Nieuw en Oud " met niet gepubliceerde vroegere gedichten en nieuwe gedichten geschreven in 2006. Momenteel dus acht dichtbundels. De jongste twee bundels met beperkte oplage werden uitgegeven voor familieleden en vrienden en zijn niet in de handel te verkrijgen.
In de reeks VWS-cahiers verscheen als nr.125 een cahier (onder redactie van Raf Seys) van de hand van Pieter- Jan Verstraete met een levenskroniek, een aantal gedichten en een primaire en secundaire bibliografie. In de Moderne Encyclopedie der Wereldliteratuur (1963) schreef André Demedts een beknopt artikel over Luc Verbeke.
Hij verwierf vooral naam als drijvende kracht van het langzaam gegroeide Komitee voor Frans-Vlaanderen, dat in 1947 werd opgericht in het kader van het Waregemse Kunstverbond, met André Demedts als stichter-voorzitter en Luc Verbeke als stichter- secretaris. De gewaardeerde letterkundige André Demedts bleef voorzitter tot 1969 en werd daarna ere-voorzitter tot 1992, het jaar van z'n overlijden. Als voorzitter werd André Demedts opgevolgd door achtereenvolgens Leo Vanackere, Daniel Merlevede, Cyriel Moeyaert en Luc Verbeke. Momenteel is Guido Carron, de ere-burgemeester van Waregem, de KFV-voorzitter en Luc Verbeke is ere-voorzitter. In 1997 werd Luc Verbeke als secretaris- organisator van het KFV opgevolgd door z'n zoon Dirk, leraar in Roeselare , die in z'n vrije tijd het onbezoldigde vrijwilligerswerk voortzet. Sinds verschillende decennia is Roger Vynckier de trouwe penningmeester.
In 1973 werd het eigen KFV-tijdschrift onder de naam "KFV-Mededelingen" opgericht met Luc Verbeke als uitgever-hoofdredacteur. Sinds 1997 heeft Dirk Verbeke ook dat werk overgenomen. Luc Verbeke is de auteur van heel wat artikelen en publicaties over Frans-Vlaanderen. Zo schreef hij het boek " Vlaanderen in Frankrijk " ( Davidsfonds - Standaard 1972 ) , de brochure " De Nederlanden in Frankrijk en het Komitee voor Frans-Vlaanderen " en de hoofdbijdrage in het " KFV-Jubileumboek 1947 -1997.
Hij ontving talrijke onderscheidingen o.m.de Visser-Neerlandiaprijs ( 1965 ), de eerste André Demedtsprijs ( 1970 ), het ereteken van de Marnixring ( 1970 ), het lidmaatschap van de Europese Eresenaat ( 1979 ), het Gulden ereteken van St.-Donatianus ( 1989 ), het ereteken van de Waregemse Cultuurraad ( 1989 ), de eremedaille van de stad Nieuwpoort ( 1988 ), het Ridderschap in de Orde van Oranje-Nassau ( 1988 ) en ook van 't Manneke uit de Mane ( 1988 ), het lidmaatschap van de Maatschappij van Nederlandse Letterkunde ( 1985 ), het Ereteken van de Provincie - West-Vlaanderen en van de stad Waregem ( 1997 ), het erelidmaatschap van de Vereniging van Vlaamse Letterkundigen ( 1999) en Gouden Palmen in de Kroonorde ( 1999 ). In dat jaar werd hij ook gehuldigd in z'n geboortedorp Wakken waar hij aan de bibliotheek een gedenkplaat kreeg met een fragment uit een huldegedicht van Anton Van Wilderode.
Luc Verbeke kreeg ook huldegedichten van andere dichters als Marcel Brauns, Godelieve Delbaere en Fernand Florizoone. Tenslotte ontving hij nog in 2004 de Remi Pirynsprijs van het Snellaert -Thymfonds.
Wat z' n werk in de Vlaamse Beweging betreft kunnen we er nog aan toevoegen dat hij in 1959 de bindteksten voor de XXXIIe IJzerbedevaart heeft geschreven (Zie brochure IJzerbedevaart en de dichtbundel Terugblik). We vermelden in het bijzonder nog de hulde die hem in het KFV zelf werd gebracht in 1988 met een uitgebreid nummer van de KFV-Mededelingen, samengesteld door Cyriel Moeyaert, met huldewoorden van notabelen en vrienden uit Frans-Vlaanderen, Vlaanderen en Nederland (KFV-Mededelingen, 16e jaargang, nummer 2-3, september- december 1988).
Hierbij aansluitend publiceerde hij in het Demedtsjaar 2006 ook een aantal van de niet uitgegeven gedichten voor de reeks laureaten van de Demedtsprijs van de Marnixring sinds 1970 ( te vinden op zijn blog).
Luc Verbeke is sinds meer dan een halve eeuw lid van Sabam en geniet dus auteursrechten. Wel mogen de gedichten worden gebruikt maar niet zonder vermelding van zijn naam of voorafgaande toestemming. Zijn adres, Platanendreef 46, 8790 Waregem.
E-mail: fb032452@skynet.be
http://blog.seniorennet.be/lucenmaria
|