xml:namespace prefix = o ns = "urn:schemas-microsoft-com:office:office" /> Volkscafé Den Hert in de Zultseweg aan den Drogenboom in Waregem gaat op het einde van het jaar dicht. We hebben de geschiedenis nog niet volledig kunnen uitpluizen, maar Den Hert wordt als herbergnaam al in Waregem gesignaldeerd op het einde van de 18de eeuw. Volgens de huidige waardin Maurisette Vanhoutte heeft het pand een dringende opknapbeurt nodig, maar de eigenaar wil die kosten niet meer maken. Hij overweegt om deze oude volksherberg te slopen. Op 27 december biedt Maurisette haar klanten nog een laatste gratis avond aan.
Het pand aan de Zultseweg was duidelijk aan een grondige renovatie toe. Vooral het dak vertoont slijtage en op bepaalde plaatsen sijpelt water het café binnen. Het regent binnen, zodat het geen zin meer had om het interieur een nieuw verflaagje te geven. Sinds drie jaar moesten de eigen verenigingen zelfs uitwijken met hun soupers omdat ook het zaaltje achteraan, waar ze ooit 100 duivenliefhebbers te eten gaven, niet meer voldoet. Er komt geen renovatie en dat is voor Maurisette Vanhoutte de reden van het vervroegde afscheid. De job sprak ook dochter Els aan, maar zij ziet in de huidige omstandigheden ook af van overname.
Een brok nostalgie zal met eindejaar dus helemaal verdwijnen. Het is bemoedigend dat we daar in de media nog belangstelling voor vinden. Enkele weken geleden gaf Tom Van Houtte al uitgebreid aandacht voor het einde van Den Hert en ook Freddy Vermoere berichtte in Het Nieuwsblad over het afsluiten van de tapkranen in volkscafé Den Hert. De geschiedenis van het herbergleven is een aantrekkelijk heemkundig onderwerp, dat we hier graag met uw medewerking meer aan bod willen laten komen.
Uitbaatster Maurisette Vanhoutte neemt met pijn in het hart afscheid van Den Hert. Zij is 62 jaar en had nog graag drie jaar Den Hert blijven uitbaten. De volkscafé was aan dringende renovatiewerken toe, maar de eigenaar was daar niet meer voor te vinden. Daardoor vervalt ook de vooropgezette opvolging binnen de familie. Op 27 december is het café nog een laatste keer open, en voor Nieuwjaar wil Mauricette nog alles reinigen en klaarmaken voor vertrek tegen 31 december. En zoals zo vaak zal zij doen dat met haar drie kinderen en tien kleinkinderen.
Maurisette Vanhoutte stond 23 jaar achter de tapkraan in Den Hert en volgde in 1985 Mariette Vanhulle op, die op haar beurt met echtgenoot kolenhandelaar Albert Verstraete de drank 16 jaar lang rijkelijk liet vloeien.in het volkscafé op den Drogenboom. We zijn er nog niet achter gekomen wie de uitbaters waren, die deze laatsten omstreeks 1969 hebben opgevolgd. Informatie over vroegere uitbaters en herbergactiviteiten zijn zeker welkom
We weten alvast dat de herberg Den Hert al vooraan vernoemd staat in de lijst van herbergen uit de kasselrij Kortijk anno 1779 (Valère Arickx, De Leiegouw 1965). Volgens de bijdrage van Arickx zou deze eertijds den Uyl hebben geheten. Andere Waregemse herbergen uit die tijd waren de Swaene (wetshuys), de dry Coninghen, de coninck David, Sint Hubrecht, Sint cornelis, Den Dragonder, dHalve Mane, den Roskam, de drye Quakels, de Croone, Sint Eloy, de Biest, de Schietspoele, den gouden Leeuw, t Grootjen, den Oliphant, t Caféhuys (geneverhuys), den drooghen Smoor (jeneverhuis), den droghen Boom, de Keysers Krone, het soete Rooseken, den Wildeman, de Sonne-Onderganck, de verdoemde Gheete. Toen waren er ook al een 8-tal herbergen bekend in de kasselrij Oudenaarde met De Sterre, de Leeuw, de Meirlaen en het goet Leven (R. Castelain, herbergen eind 18de eeuw).
Den Hert is dus nog een echt oud volkscafé. De pintjes drink je er nog aan 1,2 euro en de klanten hangen er bij voorkeur nog aan de toog. Maurisette liet de laatste prijsstijgingen van de laatste jaren aan haar voorbijgaan. Hier zat nooit iemand een hele avond alleen. Mauricette maakte altijd tijd voor een babbeltje en iedereen was hier altijd welkom, of het nu iemand was met een dikke pree of een eenvoudige mens die nog zijn vuile schoenen droeg, waarmee hij op het land had gewerkt. Het stond bekend dat als het overal al lang gesloten was, Den Hert wel nog open zou zijn...Behalve op woensdag stond Maurisette nog elke dag vanaf 10.30 uur paraat. Een sluitingsuur heeft ze nooit gehad. Soms is het middernacht, soms 2, 3 uur, vooral vanaf de donderdag.
Het caféleven was Maurisette al niet vreemd toen ze in 1985 in Den Hert kwam. Ze woont met haar man Hervé Vaernewyck (66 j.) even verderop in de Zultseweg 226 en ging voordien al een handje helpen bij Mariette als het druk was met de koers, duivenvluchten, vinkenzettingen, enz. Tien jaar stond ze al in de bar op De Jager, niet alleen tijdens de minivoetbalcompetitie maar ook op tal van feesten.
Tot ze fulltime achter de tapkraan postvatte was Maurisette meid bij onder andere priester Van Ryckeghem en deken Vannecke. Ze herinnert zich nog goed dat ze het eerst niet durfde zeggen aan E.H. Van Ryckeghem dat ze cafébazin zou worden.
Het afscheid valt ook zwaar voor de verenigingen die nog in het café zitten. De duiven- en vinkenvereniging hebben al opnieuw onderdak en de minivoetbalclub stopt er sowieso mee. Ook de kaartersclub, die toch vooral oudere mensen telde, gaat niet meer op zoek naar een ander café. In de buurt vind je er trouwens geen meer.
Voorzitster Maria Dewever van de Hertkaarters vindt het jammer dat om na 15 jaar niet meer met hun gezellige bende bijeen te komen. Ze kwamen elke tweede zaterdag van de maand in actie. Zaterdag 8 november werd hun laatste kaarting, want na het jaarlijkse diner op zondagmiddag 30 november wordt dit jaar niet meer gekaart. De kaartclub elders voortzetten is niet aan de orde. Ten eerste is het aantal leden flink teruggelopen. Begonnen met 60 schieten er nu nog slechts een 25-tal kaarters over. Velen van hen zijn aan meerdere clubs verbonden en blijven dus kaarten.
Voorzitter Dirk Blondeel van De Goudvogels weet dat zijn vinkenvereniging al Den Hert als lokaal had voor Maurisette haar tijd. Met 17 leden mag De Goudvogels tot de kleinere vinkenverenigingen van Waregem gerekend worden. Toch slaagt het bestuur er jaarlijks in een 14-tal zettingen te organiseren. Volgens Dirk is veel te danken aan de inzet van de caféba-zin. Maurisette heeft zich altijd erg meegaand opgesteld. Bij onze laatste zetting van het seizoen op 31 augustus gaf ze de voorzitter al het signaal dat het gedaan kon zijn.
De Eendracht gaat volgens voorzitter Ivan Windels die andere overgebleven Waregemse duivenvereniging De Werkman vervoegen in het lokaal in de Hippodroomstraat. Sinds juli gingen ze daar al inkorven voor de grote vluchten. De voorzitter vond het niet meer verantwoord om nog te investeren in computers in de wetenschap dat we in de toekomst toch naar één grote Waregemse vereniging moeten. Voorlopig blijft de Eendracht echter onafhankelijk. Windels betreurt het afscheid van Den Hert. Dankzij Luc Meheus konden we recht tegenover het café beschikken over een grote parking. Na inkorvingen bleven de duivenmelkers vaak lang plakken bij Maurisette. Ivan weet zeker dat ze die lange avonden erg zal missen !
|