Momenteel is vzw Werkplus Waregem in samenwerking met een tiental maatwerkbedrijven en lokale diensteneconomie organisaties bezig met het digitaliseren en onderhouden van de hydranten in West-Vlaanderen. Ze onderhouden al 85% van het totale netwerk en via de digitale tool www.hydrantbeheer.be brengt de sociale economie de up-to-date info van het netwerk van ondergrondse bluskranen in kaart. Hierdoor kunnen de gemeenten en de brandweer snel visueel raadplegen waar de werkende pompen zich tijdens een brand bevinden.
In West-Vlaanderen ligt er een netwerk van ongeveer 80000 hydranten, verspreid over 64 gemeenten. In 54 van de 64 gemeenten werkt de gemeente samen met de sociale economie voor de inventarisatie, het zoeken en vrij maken, de controle en de herstellingen van de brandkranen. Dit gaat over ongeveer 68500 hydranten, 85 % van het totale netwerk. In andere gemeenten zijn er gesprekken aan de gang. Dit genereert 41648 uren extra werk of 23 voltijdse werkkrachten voor de sociale economie in onze provincie. Dankzij de 25.000 euro die geschonken werden door o.m. POM West-Vlaanderen kunnen deze personen aan het werk.
Majoor Jan Leenknecht van Fluvia is vol lof over de samenwerking. “Dit netwerk aan ondergrondse brandkranen zorgt ervoor dat de brandweer over een continue watertoevoer beschikt bij brand. Water is nog altijd het belangrijkste middel om een brand onder controle te krijgen. Daarom is een jaarlijks nazicht van de hydranten cruciaal. Ook inwoners kunnen hun steentje bijdragen door steeds het deksel van de brandkraan vrij te laten. De brandweer is drie jaar geleden uit de gemeentelijke verantwoordelijkheid gehaald, waarna een zeker vacuum is ontstaan in de verantwoordelijkheid over hydranten. Hydranten zijn trouwens niet alleen belangrijk voor brandweer, maar zorgen ook voor ondersteuning tij tal van activiteiten of evenementen.
Ook Bernard Peirs, hoofd exploitatiegroep van de Watergroep, is blij met de aanpak van Werkplus. Vroeger waren de gemeenten verantwoordelijk en zorgde de Watergroep voor herstellingen, maar waren daar geen middelen voor. Met de lokale sociale economie bestaat een goede samenwerking en de Watergroep biedt hulp als bij herstellingen tussenkomst van het waterbedrijf noodzakelijk is. Hij is vol lof over de grote inzet, enthousiasme en deskundige aanpak van de mensen van de lokale economie. Ze zijn bekwaam voor die taak en leveren goed werk af.
Pioniersrol Marc Fourneau en Werkplus Waregem
Werkplus vzw uit Waregem (www.werkplus.be) startte als eerste sociaal economiebedrijf in West-Vlaanderen met het onderhoud en nazicht van hydranten. Geestelijke vader van het project is directeur op rust Marc Fourneau, die al in 2010 met Werkplus een aanzet gaf in Waregem. De positieve samenwerking met hulpverleningszone Fluvia en De Watergroep vormde een belangrijke bouwsteen voor de verdere uitwerking. In 2015 sloten Werkplus vzw en de POM West-Vlaanderen een samenwerkingsakkoord af. Werkplus Waregem kreeg immers veel vragen uit andere West-Vlaamse gemeenten en collega sociale economie organisaties om hun expertise ter zake uit te dragen. Ook de regisseurs sociale economie van West-Vlaanderen zetten mee hun schouders onder dit project.
OCMW-voorzitter Joost Kerkhove : “Momenteel zijn er zowel binnen Fluvia , binnen de zone MIDWEST, binnen de zone Westhoek en binnen hulpverleningszone 1 al gesprekken geweest of nog aan de gang, om eventueel via sociale economiebedrijven deze controle uit te voeren. Ook de verschillende watermaatschappijen in onze provincië werden al gecontacteerd om mee te stappen in dit verhaal . De respons is overal positief . Zonecommandanten zijn blij dat de controle op een uniforme manier kan gebeuren. De watermaatschappijen zijn tevreden dat er een beperkt aantal aanspreekpunten zijn. De gemeenten /steden krijgen een up to date rapport over de toestand van de hydranten op hun grondgebied. We realiseren nuttig werk voor onze doelgroepmedewerkers. Vooraleer de mensen aan de slag gaan krijgen ze een interne opleiding rond het werken met een tablet”. Hij brak nog een lans voor het inzetten van mensen met een ander profiel dan een gewone werknemer. “Binnen Waregem kennen we tal van bedrijven die met een sociaal tewerkstellingsinitiatief samenwerken. Ik denk hierbij aan TVH of aan Renson. Waar mensen en bedrijven elkaar vinden daar wordt geschiedenis geschreven en maakt men elkaar sterk”.
Werkplus liet, met de steun van Zuid-West-Vlaanderen, de webtoepassing www.hydrantbeheer.be ontwikkelen. “Zo kunnen we alle handelingen op terrein onmiddellijk digitaal registreren en instaan voor een vlotte rapportering naar de watermaatschappij, de hulpverleningszone en de gemeente”, zegt projectleidster Sylvie Vandeputte.
Het voorbije jaar stapten al 10 maatwerkbedrijven en lokale diensteneconomie organisaties mee in het verhaal. In zone Westhoek zijn De Groene Kans (Diksmuide), Interwest (Veurne), Sowepo (Poperinge) en Westlandia (Ieper) betrokken partij. In zone 1 zijn Duinenwacht (Oostende), Sobo (Brugge) en Footstep (Brugge) actief. In zone Midwest en zone Fluvia startten vzw Buurt en co (Roeselare) en vzw Effect (Kortrijk – Harelbeke) op, samen met vzw Werkplus (Waregem). Hierdoor bouwen de doelgroepmedewerkers een aantal competenties uit die de doorstroom naar de reguliere arbeidsmarkt bevorderen.
Bij de opstart is er altijd overleg met de watermaatschappij, de gemeente en de hulpverleningszone. De verschillende watermaatschappijen stellen graag hun expertise ter beschikking. De sociale economie bezorgt een rapport aan de watermaatschappij met de uit te voeren herstellingen die tot hun bevoegdheid horen. Op heden is er een samenwerking met de watermaatschappijen De Watergroep, IWVA en Farys en met de hulpverleningszones Fluvia, Midwest, Westhoek en Zone 1. Dit project bewijst dat samenwerking met veel verschillende partijen zeker mogelijk is.
De controle van de hydranten in Waregem is intussen al afgewerkt. Van de 2.333 hydranten werden er 1914 goed bevonden en zijn er bij 419 problemen vastgesteld. Daarvoor werden 2.594 controles en 2.643 herstellingen uitgevoerd. Alle gegevens werden gedigitaliseerd, zodat de data raadpleegbaar zijn voor hulpverleners.
Meer info? Werkplus vzw, Windhoek 17, 8790 Waregem sylvie.vandeputte@werkplus.be
|