Vorige donderdag stelde de seniorenadviesraad (S.A.R.) haar 5-punten-memorandum voor naar aanleiding van de gemeenteraadsverkiezingen op 14 oktober 2018. Het was het sluitstuk voor hun seniorentreffen, waaraan ruim 200 senioren deelnamen. Tijdens dit jaarlijkse treffen met alle seniorenverenigingen staat ontmoeting centraal en kunnen de deelnemers genieten van een verwenkoffie en een gevarieerd activiteitenaanbod zoals wandelen, bezoek aan HIPPO.WAR, bezoek aan Flanders Field American Cemetery, citygolf, drums alive, … Maat de seniorenadviesraad heeft ook de taak en de ambitie om de belangen van alle senioren te verdedigen en adviezen te formuleren naar het lokaal beleid toe. De raad pleit voor voldoende aandacht voor deze steeds groter wordende groep van de bevolking en schuift een aantal beleidsprioriteiten naar voor in het kader van de volgende legislatuur 2019-2024.
De bevolkingsgroep van senioren is allesbehalve een homogene groep : dé senior bestaat niet ! Op 1 november 2017 telde Waregem 38 006 inwoners, waarvan 13 087 ouder zijn dan 55 jaar (dit is 29 %). Zij vertegenwoordigen de groep medioren en senioren. Waregem telt 12 seniorenverenigingen, met in totaal ongeveer 3 000 leden (1 op 4 van de senioren is lid van een seniorenvereniging). De adviesraad heeft zijn memorandum opgesteld rond vijf aandachtspunten. De seniorenraad benadrukt dat de samenwerking met het lokaal bestuur altijd in overleg, in een goede verstandhouding en zeer constructief is verlopen. We hopen uiteraard om deze wijze van samenwerking de komende legislatuur te kunnen verderzetten zodat het wonen en leven voor senioren in Waregem zo aangenaam mogelijk wordt.
1. uitbouw buurtgerichte werking voor (kwetsbare) ouderen
In een zorgzame buurt zijn de voorwaarden vervuld opdat ouderen en zorgbehoevenden comfortabel in hun huis of vertrouwde omgeving kunnen blijven wonen. Het is een buurt
• waar jong en oud samenleven
• waar bewoners elkaar kennen en helpen
• waar zorgbehoevende personen en mantelzorgers ondersteuning krijgen
• waar zorggarantie en zorgcontinuïteit geboden wordt.
Het wordt de taak van de lokale overheid om de samenwerking tussen alle partners te bevorderen, zodat alle zorgbehoevenden in de buurt de zorgen krijgen die ze nodig hebben.
Dit houdt initiatieven in op vlak van detectie, toeleiding, aanbodontwikkeling, afstemming en samenwerking tussen alle actoren op het terrein, communicatie en informatie, ondersteuning van de informele zorgverstrekkers, enz. Mensen zijn sociale wezens. We hebben elkaar nodig. Sociale relaties zijn een bron van steun op emotioneel, financieel en praktisch vlak. Een goed sociaal netwerk draagt bij tot meer welbevinden, een goede gezondheid en zelfs een hogere levensverwachting. Inzetten op het sociaal netwerk van burgers is dus één van de beste investeringen die een overheid kan doen. De seniorenadviesraad pleit er voor om de bestaande 80+ wijkwerkingen verder uit te bouwen en te verspreiden over het ganse grondgebied. Bezoeken aan (kwetsbare) ouderen en structureel ingebouwde ontmoetingsmoment zijn hierbij onmisbare schakels.
Doel van deze buurtgerichte wijkwerking is :
• detecteren van problemen of mogelijke probleemsituaties
• stimuleren burenhulp
• eventuele toeleiding tot professionele hulp
2. uitbouw vrijwilligerswerking
De seniorenadviesraad pleit voor de aanstelling van een coördinator voor vrijwilligerswerking die het vrijwilligerswerk in kaart brengt, zodat iemand die op zoek is naar vrijwilligerswerk op één plaats terecht kan en die een ondersteuningsplan uitbouwt voor de vrijwilligers.
3. mobiliteit op maat van senioren
Aanvullend op de dienstverlening van NMBS en De Lijn pleit de seniorenadviesraad om een aanvullend mobiliteitsbeleid te ontwikkelen, met uitbouw van een lokaal vervoerssysteem, dat inspeelt op de noden en behoeften van de senioren
4. streven naar een grotere verkeersveiligheid, met aandacht voor de zwakke weggebruiker
De seniorenadviesraad streeft naar een realistisch plan voor onderhoud en (her)aanleg van fiets-, wandel- en voetpaden.
5. het aanbod van gevarieerde en betaalbare huisvesting voor ouderen sterk uitbreiden, met aandacht voor toegankelijke buurten
Ouderen hebben de wens om zo lang mogelijk zelfstandig in hun eigen huis te blijven wonen. In het verlengde hiervan is er nood aan diverse woonvormen die toelaten verschillende graden van verminderde zelfstandigheid op te vangen en te ondersteunen. Er kan gestreefd worden naar zo veel mogelijk gemengde woonvormen en/of privaat-publieke samenwerking (PPS).
|