Bij de voorstelling op 28 juni van de nog onvolledige lijst van SPa-Spirit beloofden we u nog informatie uit de omvangrijke programma-teksten van het kartel. Het lijkt ons een goed ogenblik om nu hieruit te citeren :
xml:namespace prefix = o ns = "urn:schemas-microsoft-com:office:office" />
In oktober wordt opnieuw verwacht van de Waregemnaar dat hij of zij opnieuw zijn democratisch plicht vervult. Zijn of haar is keuze is dan ook heel belangrijk, want deze geldt gedurende 6 jaar. Gemeenteraadsverkiezingen zijn dus niet alleen belangrijk omdat je voor een lange periode iemand aanduidt om je te vertegenwoordigen, maar ook omdat dit bestuursniveau zo dicht bij zijn bevolking aanleunt. Het gaat om heel belangrijke thematiek die je in je dagelijks leven aanbelangt en beïnvloedt.
De rode draad in de campagne wordt: gelijke kansen voor iedereen. SPa-Spirit vindt dat een maatschappij die aan iedereen die gelijke kansen biedt, het meest slagen op succes heeft. Het kartel biedt voorstellen voor Waregem als een sociale stad, waar iedereen kan wonen, met lokale bedrijven als bron van welvaart en werkgelegenheid, met een goed sportklimaat en veilig verkeer.
Als zelfs UNIZO als middenstandsvereniging in haar blauwdruk schrijft: Het woonbeleid was ongetwijfeld een van de zwakke punten van de huidige bewindsploeg dan sterkt ons dit in onze overtuiging dat de inzet van de huidige verkiezingen o.a. is dat er een echt woonbeleid moet komen in Waregem
Negatief is ook dat het schepencollege op de sociale verkavelingen na, nooit bouwverplichtingen oplegt. Daardoor liggen er in Waregem momenteel ruim 1700 onbebouwde kavels. Om die reden geeft de Vlaamse Overheid dan ook weer geen toelating om de woonuitbreidingsgebieden aan te snijden met als gevolg dat door de schaarste de bouwgronden nog eens duurder worden!
Sp.a-Spirit ziet daarvoor wel een oplossing:
De stad moet de regisseur worden van het woonbeleid dwz. niet zoals nu toezien hoe privé- verkavelaars en immobiliën kris kras door Waregem dure projecten neerpoten en aan de ander kant wachten op initiatieven van de sociale bouwmaatschappijen, die er wel zijn maar er onvoldoende tegen opwegen. Om weer baas te worden in haar stad moet Waregem daarvoor de nodige structuren creëren!
SPa-Spirit ziet voor Waregem een ambitieuzer sociaal beleidsplan met een ruimere aanpak dan de eigen expertise binnen de administratie. De zorgnoden van bewoners moeten in kaart gebracht en op de voet gevolgd worden. Dienstencentra dienen ruimer te worden opgevat en uitgebreid naar de deelgemeenten. Het tekort aan plaatsen in dagopvang, nachtopvang, kortverblijf dient dringend te worden aangepakt.
Inzake lokale economie en werkgelegenheid dringt SPa-Spirit aan op structureel overleg tussen stad, onderwijs, vakbonden, Unizo, VDAB en Vlao (Vlaams Agentschap Ondernemen). Een stadsdienst lokale economie kan ondernemers ondersteunen en aantrekken en bovendien overleg coördineren. Er kan samen met het OCMW en lokale actoren een sociale economie worden uitgebouwd met ook een zwerfvuildienst, boodschappenkoerier,
Het sportbeleid kan verder uitgebouwd door de jeugd meer kansen te bieden om aan sport te doen. Minderjarigen, die aangesloten zijn bij een Waregemse sportclub, zouden een subsidie worden toegekend ten bedrage van de helft van het lidgeld met een maximum van 100 per jaar.
Inzake Mobiliteit moet een plan worden opgemaakt om alle kernen verkeersveilig te maken. SPa-Spirit opteert voor fiets- en voetpaden in heel Waregem, de opmaak van een schoolvervoersplan volgens het principe van STOP (eerst Stappen, dan Trappen, opstappen bus, en laatst car-Poolen), toegankelijkheid openbare gebouwen, vervoer langs het water, frequentere treinverbinding, een eigen fijnmazig busnetwerk,
|