Tijdens de persvoorstelling van haar kandidaten voor de gemeenteraadsverkiezingen stelde sp.a Waregem een pak nieuwkomers voor. Eén van hen is Frederic Mortier, 38 jaar en wonend in het centrum van Waregem. Hij krijgt plaats 4 op de lijst. (pd 11 juli)
Ik neem voor het eerst deel aan de gemeenteraadsverkiezingen. De interesse voor politiek was altijd al aanwezig en het omgaan met diverse mensen boeit me. Bovendien hou ik wel van initiatief nemen en nieuwe uitdagingen aangaan. Een gezonde dosis overtuigingskracht van lijsttrekker Tom Demunter heeft mij uiteindelijk de stap doen zetten. De laatste jaren is het voor mij, maar ook voor vele medeburgers, duidelijk geworden dat Waregem een nieuwe wind en frisse ideeën kan gebruiken. Niet dat het beleid compleet faalt, maar op bepaalde vlakken kan het anders en beter. Wie dat weet, kan twee dingen doen: aan de zijlijn blijven staan kijken of op de barricaden springen. Gemotiveerd en met veel enthousiasme kies ik voor dat laatste en ga ik de challenge aan.
Opgeleid als landmeter-expert werk ik in het dagelijks leven bij de Algemene Administratie van de Patrimoniumdocumentatie, voorheen beter gekend als het Kadaster. Als diensthoofd van het kantoor in Tielt geef ik leiding aan een 10-tal personen. Daarnaast ben ik bestuurder bij de Vlaamse Vereniging van Landmeters-Experten, die de belangen behartigt van alle landmeters op verschillende niveaus. In mijn vrije tijd zet ik mij in als voorzitter van de schoolraad van basisschool TalentenSprong in de Nieuwhuizenstraat en voorzitter van minivoetbalvereniging MVV Waregem 74.
In aanloop naar de verkiezingen en zeker ook daarna wil ik focussen op een aantal speerpunten zoals verkeersveiligheid, mobiliteit, ruimtelijke ordening en kindvriendelijkheid. In dat alles moet de burger, centrumbewoner of inwoner uit de deelgemeenten, centraal staan en inspraak krijgen, want wie anders dan de burger weet of het beleid werkt en waar het anders en beter kan.
Verkeersveiligheid en daarbij aansluitend mobiliteit vormen een eerste verkiezingsthema. Beide zaken zijn onlosmakelijk met elkaar verbonden en leven bij de burger heel hard. Iedereen ziet dat “koning auto” onze Waregemse straten regeert met als gevolg dat iedereen stilstaat. Als zwakke weggebruiker de straat op gaan is bovendien geen sinecure: voetpaden en fietspaden zijn niet aangepast of simpelweg afwezig, de omgeving van scholen en sportclubs waar veel kinderen passeren hebben geen aangepaste infrastructuur, en met rolwagen of buggy manoeuvreren om toch maar ergens zonder ongelukken door te komen is dagelijkse kost, …. Dit zijn maar enkele voorbeelden die aantonen dat een ruimere en vernieuwende visie rond mobiliteit en verkeersveiligheid broodnodig is.
Ruimtelijke ontwikkeling is een ander onderwerp dat voor verbetering vatbaar is. Vanuit mijn opleiding als landmeter heb ik een idee over ruimtelijk beleid dat niet strookt met wat we in Waregem zien. Ruimtelijk beleid is meer dan alleen het bouwen van appartementen. Er is nood aan nieuwe woonvormen en groene zones waar kinderen kunnen ravotten, waar jong en oud kunnen samenkomen en waarbij duurzaamheid het sleutelwoord moet zijn. Een gezonde mix van jong en oud kan er in een stad als de onze alleen maar komen als er gezorgd wordt voor betaalbare woningen en gevarieerde huisvesting. Ook hier dringt een duidelijke visie zich op.
Met deze boodschap en met een open geest trek ik op 14 oktober naar de kiezer, niet als rasechte politicus, maar wel als luisterende burger onder de burgers, die het beste voor heeft met onze mooie stad en zijn prachtige inwoners.
Meer info: fre.mortier@gmail.com .
|