We kregen ook rechtstreeks de voorstelling binnen van Johan Braet, raadgever Ruimtelijke Ordening bij minister Philippe Muyters (N-VA) en afdelingssecretaris van N-VA Waregem. Johan staat op de 32e plaats op de kartellijst N-VA/Open VLD. (pd 23 aug.)
Meer over mezelf
Ik ben Johan Braet, 45 jaar en al bijna 20 jaar woonachtig in Waregem. Inderdaad, ik ben niet geboren in Waregem, maar leerde deze prachtige stad kennen toen ik in het huwelijksbootje stapte met Mieke Ryckoort van ’t Gaverke.
Geboren in Aalst studeerde ik na mijn middelbaar af als licentiaat in de geografie aan de KU Leuven waar ik enkele jaren actief was in de praesidiumwerking. In 1998 ging ik aan de slag bij de intercommunale Leiedal en verhuisde naar West-Vlaanderen. Na ons huwelijk in 2000 bouwden we samen een woning op een perceeltje grond aan het einde van de Baanstknokstraat, net buiten het centrum dus. In al die jaren zijn er ook drie prachtige tienerdochters bijgekomen (Linde, Jolien en Annelie). Intussen zijn ook mijn ouders verhuisd en geïntegreerd in Waregem. Ze zijn o.a. heel actief in de geschied- en heemkundige kring De Gaverstreke en de archiefwerking van het stadsbestuur.
Vanaf 2001 werkte ik als stedenbouwkundig ambtenaar bij de gemeente Zwevegem, tot ik in 2012 de kans kreeg om als raadgever ruimtelijke ordening te gaan werken bij de bevoegde minister, op dat moment Philippe Muyters (N-VA). In 2014 verhuisde ik mijn werkplek naar het Vlaams Parlement, waar ik momenteel als raadgever ruimtelijke ordening, omgevingsbeleid en onroerend erfgoed inhoudelijke ondersteuning geef aan de N-VA parlementsleden.
In mijn vrije tijd probeer ik zoveel mogelijk bezig te zijn met de kinderen en gezin. Niet eenvoudig, gezien mijn drukke werk-agenda en engagement als secretaris van de N-VA afdeling Waregem. Ook de kinderen en mijn vrouw zijn heel actief, vooral in de muziek- en dans-scene in Waregem (Chiro Gaverke, Laidos, Sjaloom, Academie, Harmonie, …) waardoor er niet veel tijd overblijft. Maar toch proberen we regelmatig te gaan fietsen of wandelen, of spelen we gezelschapsspelen. Als we kunnen, gaan we op vrijdag naar de spellenavond van Incognito. Tijdens de vele uren op de trein, richting Brussel, lees ik ook vele boeken: fictie, non-fictie, politiek-sociologische lectuur, … Elke week naar de prachtige, nieuwe bib dus!
Omdat ik geen uitdaging uit de weg wil gaan, tekende ik intussen ook al 4 keer present op de Sporta activiteit MonVentoux ten voordele van To Walk Again. Toen minister Muyters me – als peter van de organisatie – vroeg om ook de kale berg te beklimmen, kocht ik een koersfiets en trainde (veel te weinig) om de berg te overwinnen … en het lukte ! Dit bewijst dat iedereen zijn grenzen kan verleggen, mits inzet en doorzettingsvermogen.
Hoe ben ik in de politiek terecht gekomen?
Ik kom niet uit een politiek nest, ik heb geen politieke piston die me de (gemeente)politiek instuurt of het pad effent, geen fils à papa … maar ik ben wel maatschappelijk-politiek geïnteresseerd en ik ben fier op onze Vlaamse cultuur en onze regio. Eigenlijk ben ik er een beetje ingerold toen ik in 2012 professioneel naar het Vlaamse politieke niveau verhuisde. Ik verdiepte me meer en meer in de politieke cultuur en de standpunten van de partij en ik besloot dan ook om in het bestuur van de lokale N-VA afdeling mee te werken. Van het één kwam het ander en in 2017 nam ik de taak van afdelingssecretaris op.
In de aanloop naar de komende gemeenteraadsverkiezingen leerde ik vele mensen kennen en samen met de andere 32 kandidaten wil ik mij volop inzetten voor Waregem en zijn inwoners. In oktober, maar zeker ook de komende 6 jaar.
Wat als …?
“In Waregem is toch alles goed?”, hoor je vaak zeggen. Ik kan niet anders dan zeggen dat er inderdaad veel goed gaat en dat er vele voorzieningen en activiteiten zijn. Scholen, sport- en cultuurinfrastructuur, ontspanningsmogelijkheden, … De belastingdruk is ook niet zo hoog en vele buurgemeenten benijden onze stad.
Maar toch kan het volgens mij nog beter. Het gaat goed in Waregem. Voor de meeste mensen toch. Er zijn er altijd die uit de boot vallen, mensen die niet gehoord worden, die het moeilijk hebben of die er niet bij-horen. Voor mij moet iedereen de kans krijgen om erbij te horen, om zijn ideeën te laten horen en om zelf mee te denken over de toekomst van onze stad.
Als ik rondrijd of -fiets in Waregem stel ik vast dat er – vaak op kleine puntjes – nog veel kan verbeterd worden: veilige en propere voetpaden, een leuk en groen speelpleintje en rustige fietsverbindingen tussen de deelgemeenten bijvoorbeeld. Of een comfortabel containerpark, waar je niet die gevaarlijke en gammele ijzeren trappen op moet … Maar ook nadenken over een nieuwe visie op de ruimtelijke ontwikkeling – Waregem 2030 zeg maar – om ervoor te zorgen dat er voldoende openruimte blijft, meer bos en groen, en toch betaalbare woningen en ruimte voor bedrijven. Ook de resterende waardevolle historische panden moeten maximaal behouden blijven en als toeristische en culturele troef uitgespeeld worden. Als we zien hoe andere gemeenten en steden erin slagen om hun stad in the picture te zetten, ook als er geen Waregem Koersefeesten of voetbalgekte heerst… daar is nog ruimte voor verbetering!
Al deze uitdagingen, daar wil ik mij voor “smijten” van op plaats 32 op de lijst N-VA / Open Vld. En dat wil ik samen met jullie doen. Als ik kans krijg om mee het beleid te bepalen na 14 oktober, dan wil ik me persoonlijk engageren om iedereen via dorps- en wijkraden nauw te betrekken bij de plannen en projecten van uw buurt.
Inspraak geven aan de burger is dan ook erg belangrijk voor mij. En dat begint vandaag al. Iedereen die een vraag, idee of opmerking heeft in zijn straat, wijk of deelgemeente … geef een seintje !
Voluit voor UW Waregem, daar ga ik voor!
FB: https://www.facebook.com/johan.braet
Email: johan.b@w-man.be
|