xml:namespace prefix = o ns = "urn:schemas-microsoft-com:office:office" /> José Dewaele (62) werkt vanaf deze maand halftijds bij Wij Helpen. Hij is ondermeer de man achter het sociaal middenstandssecretariaat Wij Helpen, waarvan hij twee jaar geleden ook voorzitter werd. Reeds enkele jaren is gewerkt aan waardige opvolging. Bruno Lahousse (29) wordt directeur van Wij Helpen en de taak van gedelegeerd bestuurder bij A&B Partners, boekhouding en accountancy, geeft José volledig door aan Françoise Amez (43). José blijft ook wel nog een aantal jaren tot 2012 actief en ondermeer ook voorzitter van de raad van bestuur bij Wij Helpen.
José Dewaele ging op 3 november 1969 aan de slag op het sociaal secretariaat Wij Helpen, toen nog bij directeur Wïlly Goemaere en dit als verantwoordelijke voor de boekhouding. Het lijkt heel lang geleden, want de aangereikte hulpmiddelen uit die tijd deden denken aan de prehistorie. Veel meer dan potlood, pen en rekenmachine was er niet. Alles gebeurde manueel : de loonberekening, de facturen, de boekhouding. De inschakeling van de boekhoudmachine (magneetkaartcomputer) liep niet van een leien dakje. Pas in 1985 maakten we voor het eerst gebruik van een computer met vaste schijf. Het personeel leverde grote inspanningen om die technologische revolutie bij te houden.
Onder impuls van voorzitter Tuur Vanhauwere en met als motto "Service, service, service" groeiden het aantal klanten en het personeelsteam. Eind 1977 bij de opening van het Pand verhuisde de dienst van het Zangershof naar dit winkel- en administratief centrum. José Dewaele werd directeur in opvolging van Wïlly Goemaere. Dank zij de inzet van de medewerkers groeiden de diensten uit tot wat ze op vandaag zijn : een modern dienstencentrum met 24 medewerkers die voortdurend bijscholen om de steeds toenemende regelgeving in deze sector bij te houden."
Eind 2006 gaf Tuur Vanhauwere de voorzittershamer van Wij Helpen door aan José. "Ik wil die taak nog enkele jaren nauwgezet opnemen en blijf nog drie jaar halftijds meewerken. Sinds enkele jaren maken we deel uit van Serviam+, een economisch samenwerkingsverband met tien andere kleine en middelgrote secretariaten die knowhow uitwisselen en kostenbesparend samenwerken. Daar blijf ik voorzitter en ook als vennoot van A&B Partners blijf ik nog enkele jaren actief.
Bij A&B geeft hij de taak van directeur door aan Françoise Amez, de eerste licentiate die in dienst kwam en die trouwens al negentien jaar ervaring heeft. In 1972 legde Dewaele de basis van de dienst boekhouding, A&B Partners, die intussen werk biedt aan zeven medewerkers. Zij werken voor een 480-tal klanten waaronder 250 eenmanszaken en 100 vennootschappen. De rest zijn vzw's. Het merendeel is afkomstig uit Waregem.
Bij Wij Helpen maakte Jopsé de hele evolutie van de dienst mee en zag hoe het aantal klanten voortdurend aangroeide tot 840 op vandaag de dag. Daar neemt Bruno Lahousse vanaf 2009 volledig over. Bruno is nog vrij jong maar hij is gedreven en dynamisch en boezemt vertrouwen in door zijn klantvriendelijkheid. Beiden zijn ook stressbestendig en willen hard werken. Ik kan dus met een gerust gemoed de leidinggevende taken doorgeven aan deze jonge mensen", besluit José.
José beleefde heel wat leuke momenten. In t Waeregemnaerke van Rik Ghistelinck in Het Gouden Blad vertelde hij volgende andekdote.
Bij een belastingscontrole kwamen de controleur en mezelf aan bij een klant. Wat stelden wij vast? De boeken en facturen lagen onder de kast op de grond. Op de tafel stond een groot Heilig Herte met daarnaast twee grote vijfarmige kandelaars. De controleur zei: Ik heb de indruk dat we hier niet echt wel gekomen zijn. De controle liep toch goed af.... dank zij het 'Heilig Herte' of omdat het een brave controleur was?
José zal zich ook thuis niet vervelen. "Ik ben altijd actief gebleven in het weekend als metserdiender. Zolang de gezondheid mee wil, verveel ik me zeker niet. En voor de rest sta ik steeds paraat om de collega's met raad en daad bij te staan.
|