Na een onzekere overgangsperiode van provinciaal naar gemeentelijk beheer is er opnieuw toekomst voor de werking van Be-Part, platform voor actuele kunst. Waregem en Kortrijk hebben het beheer overgenomen en zullen een complementair tentoonstellingsprogramma ontwikkelen in Waregem en Kortrijk. In Waregem streeft Be-Part naar een langlopend tentoonstellingsaanbod, gekoppeld aan een goede educatieve werking. Op 1 september 2018 opende in galerij Be-Part de solotentoonstelling van Caroline Achaintre. De tentoonstelling, getiteld Fantômas, toont een tiental nieuwe sculpturen uit keramiek en 4 grote, handgetufte wandtapijten, naast een selectie nooit eerder getoonde tekeningen. De tentoonstelling blijft te bewonderen tot zondag 4 november.

Met de afslanking van de provincies zijn persoonsgebonden materies, waaronder Cultuur, niet langer een provinciale bevoegdheid. De Vlaamse overheid moest dus op zoek naar een oplossing voor de toekomst van Be-Part. Die is er nu gekomen met een gedeelde overname door de Stad Waregem en de Stad Kortrijk. Minister van cultuur Sven Gatz besliste in oktober 2017 dat Be-Part zal beheerd worden vanuit twee werkplaatsen, met de maatschappelijke zetel in Waregem. De werking van Be-Part wordt op deze manier inhoudelijk versterkt en verzekerd, met een uitbreiding van de publiekswerking in een goede samenwerking met de regio.
De Vlaamse werkings- en personeelsmiddelen worden gelijk verdeeld, zijnde 50% voor zowel Kortrijk als Waregem. Beide steden hebben op 1 juli 2018 samen een interlokale vereniging zonder rechtspersoonlijkheid opgericht, waarnaar het personeel ter beschikking wordt gesteld. De interlokale vereniging wordt algemeen gecoördineerd en geadviseerd door het beheerscomité, dat samengesteld is uit burgemeester Kurt Vanryckeghem van de stad Waregem, schepen Pietro Iacopucci van de stad Waregem en de voorzitter van het beheerscomité, schepen An Vandersteene van de stad Kortrijk en de ondervoorzitter van het beheerscomité, schepen Wout Maddens van de stad Kortrijk, gemeenteraadslid van de stad Kortrijk Sliman You-Ala, gemeenteraadslid van de stad Waregem Hilde Dewever, met Patrick Ronse, coördinator van Be-Part, als secretaris. De artistieke werkgroep, die Be-Part voorziet van inhoudelijk advies, functioneert met een maximale programmatische vrijheid.
Be-Part is een platform voor actuele beeldende kunst in Zuid-West-Vlaanderen en een internationaal laboratorium voor de creatie en presentatie van hedendaagse kunst. Gericht op actuele beeldende kunst, kent het een belangrijke plaats en aandacht toe aan de raakvlakken en interacties met andere disciplines, om zo actuele kunst voor te stellen in al zijn diversiteit en het publiek te laten kennismaken met de recente ontwikkelingen en debatten in de kunstwereld. Be-Part wil artistiek talent selecteren, ondersteunen, ontwikkelingskansen geven, presenteren en waar mogelijk internationaal lanceren.
Be-Part zal als productie- en presentatieplek meerdere tentoonstellingen per jaar blijven organiseren. Be-Part biedt zo een podium aan professionele kunstenaars met een internationaal profiel met minimaal regionale en idealiter (inter)nationale uitstraling. Hierbij is er bijzondere aandacht voor het publiek in de Eurometropool. Deze tentoonstellingen illustreren de evoluties in de hedendaagse kunst en leggen hierbij de nadruk op experiment, kwaliteit en reflectie.
Be-Part zal een complementair tentoonstellingsprogramma ontwikkelen in Waregem en Kortrijk. In Waregem streeft Be-Part naar een langlopend tentoonstellingsaanbod, gekoppeld aan een goede educatieve werking. In maart 2018 opende in Be-Part de tentoonstelling Rag Doll Act van Tatjana Gerhard, een monografische tentoonstelling die een genereuze inkijk bood in het oeuvre van de afgelopen jaren. In Kortrijk streeft Be-Part naar één jaarlijkse en expliciet (inter)nationaal georiënteerde tentoonstelling. Hierbij streeft Be-Part naar een versterking van de Kortrijkse kalender inzake actuele beeldende kunst. In juni 2018 opende in Kortrijk de eerste editie van een triënnale, die dit jaar de titel PLAY toegewezen kreeg. Het werd een eigenwijs stadsparcours voor actuele kunst dat ons aan de hand van 60 kunstwerken van internationale kunstenaars een dieper inzicht biedt in wat spel voor de hedendaagse mens kan betekenen.
De tentoonstelling Fantômas van Caroline Achaintre in Be-Part is het tweede luik van de programmering in Waregem. Voor deze tentoonstelling maakte Caroline Achaintre een reeks nieuwe keramische sculpturen, die gepresenteerd worden samen met een reeks nieuwe wandtapijten en tekeningen in aquarel.
Fantômas
Be-Part presenteert de eerste solotentoonstelling in België van Caroline Achaintre (°1969, Toulouse, woont en werkt in London). De tentoonstelling, getiteld Fantômas, toont een tiental nieuwe sculpturen uit keramiek en 4 grote, handgetufte wandtapijten, naast een selectie nooit eerder getoonde tekeningen. Haar visueel opvallende, geestige keramische sculpturen en met de hand getufte wandtapijten bevatten diverse verwijzingen naar mode, carnaval en de iconografie van death metal. Maar evengoed refereren haar werken aan het primitivisme en het expressionisme. Deze vroeg-twintigste-eeuwse westerse kunststromingen ontleenden elementen van niet-westerse en prehistorische culturen om zo vernieuwing te brengen in hun representatie van de moderne wereld.

Het werk van Achaintre is kleurrijk en krachtig. Het roept de subversieve geest van carnaval op en creëert een atmosfeer die tegelijkertijd speels en absurd is. Haar sculpturen en wandtapijten lijken vaak op maskers, afkomstig uit verschillende culturen. Ze stralen zowel dreiging als een speelse seksualiteit uit. Maskers prikkelen onze fantasie en zijn in staat een eigen leven te leiden in onze gedachten. Het masker is voor Achaintre een afbeelding waarin kunst en design, abstractie en figuratie, verbeelding en realiteit samenkomen.
De titel van de tentoonstelling verwijst naar het fictieve personage Fantômas uit de gelijknamige reeks misdaadverhalen van de Franse auteurs Marcel Allain en Pierre Souvestre. In de jaren zestig werd een tvbewerking van de roman gemaakt, waarin het gezicht van Fantômas werd verborgen door een stijf ogend blauw masker. Het masker is voor Achaintre een afbeelding waarin verbeelding en realiteit samenkomen.
Fantômas werd oorspronkelijk geproduceerd voor het De La Warr-paviljoen, Bexhill-on-Sea, en wordt in Be-Part in een uitgebreide vorm gepresenteerd. De keramische sculpturen werden gemaakt tijdens een gezamenlijke residentie van het De La Warr Pavilion en West Dean College, een kunst- en conservatiecollege opgericht door de Britse dichter Edward James, een enthousiaste kunstverzamelaar bekend om zijn liefde voor de surrealistische beweging.
Be-Part, Waregem Westerlaan 17, 8790 Waregem

http://bepartlive.org/
|