Gisterenavond is in de raadszaal van het stadhuis het nieuwste boek van Ivan Petrus Adriaenssens voorgesteld, de graphic novel (stripverhaal) ‘Oorlog in Waregem – De laatste weken van de Groote Oorlog’. Het boek is uitgegeven door Lannoo en brengt met levensechte tekeningen en een historisch achtergronddossier de verwoestende laatste weken van WO I in Waregem en omstreken in beeld. De strip is voor de auteur het sluitstuk in de reeks, waarvan de andere titels waren Afspraak in Nieuwpoort, Elsie & Mari en De laatste Braedy.
Aan de uitgave is intens speurwerk voorafgegaan, waarbij de auteur op de medewerking kon rekenen van de stad Waregem meer bepaald het stadsarchief, de werkgroep rond Hippo War, Patrick Lernout en Christopher Sims van het FFAC Flanders Field American Cementary, Gil Bossuyt en vele anderen. Op 29 november volgt nog een lezing in Hippo War bij de opening van tijdelijke tentoonstelling over het ontstaan van de graphic novel. Een deel van de strip speelt zich trouwens af in het Waregemse oorlogsmuseum.
Inleider cultuurschepen Pietro Iacopucci herinnerde aan het eindoffensief de laatste weken van de Groote Oorlog in Waregem met heel wat verwoestingen en veel menselijk leed. De graphic novel brengt het verhaal laagdrempelig voor jong en oud en is goed geschikt om zoveel mogelijk Waregemnaars kennis te laten maken met hun dramatisch verleden. De kleine voorpublicatie bij de herdenking van het drama van Nieuwenhove kende al een groot succes. Het boek is een goede leidraad en wordt een schakel in een drieluik met de toeristisch aanbod met het oorlogsmuseum Hippo War en de Amerikaanse begraafplaats Flanders Field.
Auteur Ivan zorgde voor een gimmick. “Waregem is de stad van het paard. Daarom heb ik op elke bladzijde van de strip een paard getekend, soms heel duidelijk, soms moet je even zoeken. Veel speurplezier.”
Lezing Peter Serrien
De boekvoorstelling ging gepaard met een lezing door historicus Peter Serrien, die onlangs nog lijvig boek uitbracht over de laatste 24 uren van de Eerste Wereldoorlog. Daaruit blijkt dat 11 november 1918, toen op 11 uur de wapenstilstand een einde maakte aan een bloedige strijd van vier en half jaar, eigenlijk niet werd beleefd als een feestdag. De leiders wisten van de afgesproken wapenstilstand om 11 u. maar er was een vreemde sfeer bij de militairen en er speelden zich nog drama’s af tot het laatste uur.
“Het elfde uur” is al het zesde historisch boek over oorlog van Historicus Peter Serrien, die vooral bekijkt hoe de mensen oorlog meemaken. Die menselijke kant zit ook in het stripboek van Ivan Petrus Adriaenssens. Peter Serrien is dan ook vol lof over het voorgestelde boek. Hij juicht toe hoe hij de laatste oorlogsweken in beeld brengt en stiekem is hij een freak van graphic novel en strips. De tekeningen betekenen veel voor het overbrengen van informatie over oorlog, hoe het was na ruim vier jaar vernedering. Het was een plots einde dat niet verliep zoals we nu denken, zeker niet in onze streek. De littekens waren te groot om te kunnen genieten van de herwonnen vrijheid.
De aanpak met graphic novel en het verhaal van het afwerken van een schoolopdracht van twee studenten journalistiek nodigt de jeugd uit om samen het oorlogsverleden van Waregem te ontdekken. Ze ontdekken dat de groote oorlog in Waregem na vier jaar relatieve rust bij het bevrijdingsoffensief een spoor van vernieling achterliet.
Jim trekt als opdracht ‘de 4 ruiters van de Apocalyps’ en krijgt Sophia met ‘historisch dagboek’ als speurpartner. Het verhaal wordt gebouwd rond de thema’s Dood, Oorlog, Honger en Ziekte en het dagboek van een overlever. Hun speurtocht brengt hen in de bib, het stadsarchief en Hippo War in het bezoekerscentrum op de hippodroom. Dood belicht ondermeer het torpederen van het Amerikaanse passagiersschip Lusitania, dat de Amerikanen in de oorlog bracht. Met oorlog worden we nog altijd geconfronteerd met Memorial Day op de Amerikaanse begraafplaats Flanders Field. Honger brachten Jim en Sophia in onbenutte akkers door de oorlog, waarbij elkeen zich voor voedsel probeerde te beredderen met volkstuintjes en andere middelen. Hier wordt het drama van Nieuwenhove beeldig in herinnering gebracht. Ziekte confronteert ons speurdersduo in hun dromen rechtstreeks met oorlogsgebeurtenissen en vernielingen in onze regio.
De speurtocht van de twee studenten kan een voorbeeld zijn voor analoge opdrachten om de jongeren de lokale geschiedenis bij te brengen. Aan de publicatie van Ivan ging uitgebreid historisch onderzoek vooraf. Kleine verhalen in steden en gemeenten zijn ongetwijfeld een meerwaarde. De gebeurtenissen in de regio zijn zeker nog onderbelicht. Eind oktober hebben de Duitsers verschrikkelijk huisgehouden bij de aftocht. In Avelgem zijn er 270 namen van slachtoffers van de gasaanval. Er werd ook gas gebruikt in Zulte, Otegem, ea.
Peter Serrien sprak nog zijn waardering uit voor uitgever Lannoo om dit verhaal te brengen. Hij pleitte ook voor respect voor het lokaal onderzoek en samenwerking tussen alle niveaus van historisch onderzoek.
Mevr. Van Oost met Waregemse roots vertegenwoordigde Lannoo en wees op de traditionele band van de uitgeverij met de Eerste Wereldoorlog. Stichter Joris Lannoo was frontsoldaat en vond uitgaven over WOI altijd belangrijk. Ook Godfried Lannoo had een boontje voor historische uitgaven. Hij zou Ivan niet ‘auteur’ genoemd hebben, maar ‘vriend van het huis’. Ze dankte nog allen die aan de uitgave hebben meegewerkt.
Ivan Petrus Adriaenssens poseert hier met Gil Bossuyt, die aan het historisch onderzoek heeft meegewerkt en zelf volgende maand zijn boek over de bevrijding van Waregem publiceert.
https://lannoo.be/nl/oorlog-waregem
|