Verkiezingsdag 14 oktober 2018 nadert nu snel en het Stedelijk Infoblad De sprong zet voor ons op p9-11 nog eens de praktijk van de verkiezingen in Waregem op een rijtje. Er staan 29.736 Waregemnaars stemgerechtigden op de kieslijst. Eind deze week krijgen die allemaal een oproepingsbrief. Allen zijn ze in principe verplicht om hun stem uit te brengen en mee te kiezen voor 33 gemeenteraadsleden in Waregem en 16 van de 36 raadsleden van de provincie West-Vlaanderen. We krijgen dus twee stembrieven. Voor de provincie kiezen we nu voor een kiesdistrict dat nu zich uitstrekt over de ganse arrondissementen Kortrijk en Roeselare-Tielt (vroeger kanton Harelbeke).

Nieuwe stemlocaties
Je brengt jouw stem uit in één van de 43 Waregemse kiesbureaus, verspreid over tien locaties. Tussen 8.00u. en 13.00 u. ga je er langs om met het traditionele rode potlood de bolletjes van jouw voorkeur te kleuren. Wie gaat stemmen in het Gaverke, de Bilkhage of Sint-Eloois-Vijve moet er wel rekening mee houden dat het stembureau op een nieuwe locatie zit. De andere 7 stembureaus blijven dezelfde. Ook de bewoners van WZC De Meers en straten in die buurt kunnen opnieuw stemmen in het woonzorgcentrum zelf.
Stembureau Adres
1. Waregem centrum (nr. 1 – 7) Stedelijke Basisschool, Guido Gezellestraat 20
2. Gaverke (nr. 8 – 13) SO Gaverke, Zeswegenstraat 120
3. Nieuwenhove (nr. 14 – 16) OC Nieuwenhove, Kerkhofstraat 30
4. Torenhof (nr. 17 – 21) Stedelijke Basisschool, Albert Servaeslaan 60
5. De Biest (nr. 22 – 24) OC De Roose, Smedenstraat 4
6. De Bilkhage (nr. 25 – 26) SO Bilkhage, Lavendellaan 31
7. Beveren-Leie (nr. 27 – 32) Stedelijke Basisschool, Koning, Albertstraat 41
8. Desselgem (nr. 33 – 38) Stedelijke Basisschool, Pompoenstraat 44
9. Sint-Eloois-Vijve (nr. 39 – 42) Stedelijke Basisschool, Koekoekstraat 26
10. De Meers (nr. 43 Woonzorgcentrum De Meers, Schakelstraat 43

Oproepingsbrief
Om te gaan stemmen, moet je minstens 18 jaar zijn en heb je een oproepingsbrief nodig. Die krijg je uiterlijk begin oktober in de brievenbus. Voor Belgen is het een witte kaart, voor niet-Belgen een blauwe kaart. Verlies de oproepingsbrief zeker niet, want je moet die meebrengen naar het kiesbureau. Er staat ook nuttige informatie op: de locatie waar je moet gaan stemmen, het stembureau waar je je moet aanmelden en het uur waarop je het best komt stemmen om wachtrijen te vermijden. Dat is trouwens enkel een richtuur en geen verplichting. Als je je oproeping niet kreeg of toch verloor, dan kan je aankloppen bij het verkiezingsloket in het stadhuis
Verkiezingsloket in stadhuis
Misschien heb je nog wel een vraag over de verkiezingen, een volmacht, je oproepingsbrief… Dan kan je terecht bij het speciale verkiezingsloket in het stadhuis. Je kan ter plaatse gaan of bellen naar 056 62 12 40. Het loket is elke werkdag open, tot en met 14 oktober. Ook op de verkiezingsdag is het open van 8.00u. tot 13.00u. Alle informatie over de verkiezingen kan je ook krijgen in de deelgemeentehuizen. Hou er rekening mee dat die wèl gesloten zijn op 14 oktober.
Hoe stem je geldig?
Als je in het stemhokje staat, zijn er twee correcte manieren om jouw stem te laten gelden. Ofwel kleur je het vak bovenaan een lijst rood (lijststem), ofwel duid je in een lijst één of meerdere kandidaten aan (naamstem). Let op: je mag maar op of binnen één lijst stemmen, anders telt jouw stem niet mee! Heb je je toch vergist bij je keuze, dan kan je op het moment zelf een nieuw blanco stembiljet vragen aan de voorzitter van het stembureau. Je geeft dan je andere biljet terug. Doe zeker geen doorschrappingen, tekeningen of gekrabbel op je stembiljet, want dan is je stem ongeldig.
Tot slot: in België geldt een opkomstplicht voor de verkiezingen. Dit wil zeggen dat je verplicht bent om het stemhokje binnen te gaan, maar niet verplicht bent om daar een stem uit te brengen. Je kan dus ook blanco stemmen.
Ik kan niet gaan stem men, wat nu?
Het is mogelijk dat je niet kan komen stemmen. Dan kan je iemand anders in jouw naam laten stemmen met een volmacht. Die kan je geven aan iedere andere kiezer die voor dezelfde verkiezing stemrecht heeft. Er zijn geen andere voorwaarden. Om een volmacht aan te vragen, heb je twee documenten nodig: het volmachtformulier A95 en een geldig attest waarmee je bewijst dat je niet zelf kan gaan stemmen. Het volmachtformulier vind je op www.vlaanderenkiest.be of bij het verkiezingsloket in het stadhuis.
Gaan stemmen met een volmacht is eenvoudig. Je gaat naar het stembureau waar de volmachtgever normaal moest gaan stemmen. Stemmen kan dan als je alle nodige zaken afgeeft aan de voorzitter van het bureau: het volmachtformulier, het bijhorende attest, de oproepingsbrief van de volmachtgever, je eigen oproepingsbrief en je identiteitskaart.
Ook als je geen volmacht wil of kan geven, is er een oplossing. Bezorg je oproepingsbrief en het geldige attest (zie tabel) aan de dienst bevolking op het stadhuis. Je kan dit doen tot zondag 14 oktober zelf. Of laten doen, want ook een familielid, vriend(in) of buur mag dit doen. Zij kunnen dit zelfs op de verkiezingsdag nog afgeven aan de voorzitter van het stembureau waar je zou moeten gaan stemmen.
Oeps, niet gestemd
Ben je toch niet gaan stemmen en heb je dit niet op voorhand laten weten? Dan is de vrederechter jouw enige mogelijke contactpersoon. Als je een geldige reden had (zie tabel), stuur dan tegen uiterlijk 21 oktober een brief naar ‘Vredegerecht Waregem, Stationsstraat 127, 8790 Waregem’. Je stuurt ook je attest mee, indien mogelijk een kopie van je oproepingsbrief en vergeet vooral niet je identiteitsgegevens te vermelden.
Wist je dat...
- er maar liefst 414 inwoners meewerken aan het goede verloop van de verkiezingen? Ze zijnverspreid over de stembureaus (258), het tellen voor de gemeenteraad (90), het tellen voor de provincieraad (60) en het hoofdbureau (6).
- elk stembureau 1 voorzitter, 1 secretaris en 4 bijzitters telt? Elk telbureau telt op zijn beurt 1 voorzitter, 1 secretaris en 4 (gemeenteraad) of 2 (provincieraad) bijzitters.
- na de sluiting van de stembureaus om 13.00u het tellen van de stemmen begint in het Jeugdcentrum vanaf 14.00u?
- geregistreerde niet-Belgische kiezers enkel voor de gemeenteraad kunnen stemmen en niet voor de provincieraad? Volgend jaar ook trouwens niet voor Vlaams en Federaal parlement.
- er vanaf 1 januari 2019 nog slechts zeven schepenen zijn in Waregem in plaats van acht? Ook de OCMW-raad verdwijnt.
- het aantal provincieraadsleden in West-Vlaanderen gehalveerd wordt van 72 naar 36? In ons kiesdistrict Kortrijk-Waregem-Roeselare-Tielt kiezen we er 16.
- Er 29 736 Waregemnaars op de kieslijst staan? Dit is bijna 700 gemiddeld per stemlokaal.
Info: www.vlaanderenkiest.be of Verkiezingsloket stadhuis Waregem en deelgemeentehuizen via bevolking@waregem.be of op de dag van de verkiezingen: Stadswinkel, Gemeenteplein 2 Tel. 056 62 12 40
|