Vandaag 23 oktober 100 jaar geleden was Waregem het centrum van de oorlogsgebeurtenissen bij de bevrijding op het einde van de Grooten Oorlog. In het VTI herdenken de leerlingen van het tweede jaar een volledige dag de gebeurtenissen hier in Waregem op 23 oktober 1918. Deze morgen is gestart met een korte herdenkingsceremonie in de centrale hal van de school en daarna volgt een dag vol activiteiten. Alle leerlingen krijgen een geleid bezoek aan de Amerikaanse begraafplaats en aan Hippo.War en doen daarnaast ook een activiteit naar keuze die ook te maken heeft met het oorlogsverleden en/of met herdenken. Herdenken gebeurt met de Hippo.War-fietsroute, een fotozoektocht, een film (Flyboys), een strategisch bosspel of een crea-activiteit waarbij een kunstig aandenken aan dit project wordt gemaakt.
Het VTI van Waregem heeft een sterke traditie als het gaat over Herinneringseducatie. Sinds ruim 25 jaar wordt er - in hoofdzaak met de leerlingen van het tweede jaar - via diverse projecten aandacht geschonken aan de gebeurtenissen van de beide wereldoorlogen. Dat is dit jaar niet anders. Het Waregems-Amerikaanse project “Price of Freedom Award” (waarbij het VTI een pilootschool was) krijgt in het VTI na vijf edities met “De Leeuwen van Waereghem” een opvolger die meteen ook de cyclus 2014-2018 zal afsluiten.
In dit nieuwe project wordt sterker gefocust op het Franse aandeel tijdens de bevrijdingsgevechten van oktober 1918 in Waregem. De ‘leeuwen’ in de titel verwijzen naar het 133ste Régiment d’Infanterie (“le régiment des lions”) dat op 23 oktober, ter hoogte van waar nu het VTI staat, Waregem binnentrok als bevrijders. Het project startte al op 28 september (niet toevallig ook de 100ste verjaardag van de start van het bevrijding soffensief) met een verteltheater over de bevrijdingsgevechten. Op 2 oktober kwamen leden van de Amerikaanse living-history groep ‘Ebony Doughboys’ aan de leerlingen vertellen over het aandeel van de Afro-Amerikanen tijdens de Eerste Wereldoorlog en deze re-enactors toonden ook waaruit de uitrusting van een militair van toen bestond. Dit bezoek gebeurde in samenwerking met de Amerikaanse Ambassade.
Tijdens de maanden oktober, november en december worden in verschillende vakken themalessen gegeven over het oorlogsgebeuren en over de manieren van herdenken. Daarbij wordt o.a. met de nieuwe graphic novel “Oorlog in Waregem” gewerkt. Ook de rol van de lekkernij donuts tijdens de Eerste Wereldoorlog komt aan bod. De leerlingen krijgen voor die lessen een uniek themabundel.
De Leeuwen van Waereghem
Sinds ruim 25 jaar bestaat er in het VTI een sterke traditie van Herinneringseducatie voor de leerlingen van het tweede jaar. Al in de jaren negentig bestond er voor 2BSO het thematisch onderwijs rond De Westhoek en de Eerste Wereldoorlog. Daaruit groeide jaren later het project Ozzie Wozzie Westhoek dat ook banden (en contacten !) met Australië toevoegde aan dit herdenkingsproject. In 2013 was onze school pilootschool in het Amerikaans-Waregemse “Price of Freedom Award”-project. Een project voor 2TSO dat in samenwerking liep met Stad Waregem en de AOMDA en waar ook andere Waregemse scholen in stapten. Na vijf edities “Price of Freedom Award” slaan ze een andere weg in. Het nieuwe project “de Leeuwen van Waereghem” wordt meteen de afsluiter voor de cyclus “De Groote Oorlog 2014-2018”.
De kick-off van het project gebeurde op vrijdag 28 september. Op die dag was het precies 100 jaar geleden dat het Bevrijdingsoffensief van de Eerste Wereldoorlog begon. Tijdens een voorstelling van twee lesuren door leerkracht Johan Durnez vernamen de leerlingen van 2TSO één en ander over dat offensief, over de bevrijdingsgevechten in en rond Waregem en over het belang van herdenken met de boodschap : “vrijheid is niet vanzelfsprekend”. Een fotoreeks van deze voorstelling (met als decorstuk een schitterende houten replica van een Duits maschinengewehr 08/15 en een authentiek Belgisch legerjasje + helm uit 1918) vind je op https://2019.vtiwaregem.eu/#!album-396
Op maandag 2 oktober stond al een volgende activiteit op het programma. Er kwam bezoek uit Amerika. We kregen dit aanbod van de Ambassade van de Verenigde Staten en gingen er graag op in. Leden van de living-history groep “Ebony Doughboys” (www.ebonydoughboys.org) brachten een voorstelling van twee lesuren waarin ze het eerst hadden over de lange en moeizame weg van de Afro-Amerikanen van slavernij naar gelijke rechten, naar daarin extra aandacht voor de toestanden in het leger tijdens de beide wereldoorlogen. In het tweede deel vertelden ze meer over het leven en de uitrusting van de Afro-Amerikaanse soldaten in 1917 en 1918 toen die toegevoegd werden aan het Franse leger. De voorstelling verliep in het Engels, maar werd vertaald en verduidelijkt door Johan Durnez. De Amerikaanse bezoekers waren onder de indruk van de aandacht en de interesse van onze leerlingen. Ze vroegen of ze volgend jaar mogen terugkomen naar het VTI. Is dit geen prachtig compliment voor onze leerlingen ?!
Een fotoreeks van het bezoek van de Ebony Doughboys vind je op https://2019.vtiwaregem.eu/#!album-397
Tijdens de maanden oktober, november en december worden in verschillende vakken themalessen gegeven over het oorlogsgebeuren en over de manieren van herdenken. De leerlingen krijgen voor die lessen een uniek themabundel. Daarbij wordt o.a. met de nieuwe graphic novel “Oorlog in Waregem” gewerkt. Ook de rol van de lekkernij donuts tijdens de Eerste Wereldoorlog komt aan bod. Het hoogtepunt van dit project staat vandaag dinsdag 23 oktober op de agenda. Naar aanleiding van de 100ste verjaardag van de bevrijding van Waregem organiseert VTI voor de 2TSO’ers een volledige dag in dit thema.
foto in bijlage : de “Ebony Doughboys” in het VTI
www.blog.seniorennet.be/wareber2/archief.php?ID=2179551
|