xml:namespace prefix = o ns = "urn:schemas-microsoft-com:office:office" /> We komen nog even terug op de persvoorstelling gisteren van het tijdelijk operatiekwartier van ziekenhuis OLV van Lourdes langs de Vijfseweg (zie bijdrage van gisteren). Als leek in het dossier voelen we onbegrip voor het feit dat de nieuwbouw al binnen de drie jaar zal moeten worden afgebroken. Zelfs de directie en gebruikers zijn ervan overtuigd dat dit tijdelijke operatiekwartier op alle gebied al een verbetering is met het operatiecentrum, dat tot eind vorig jaar werd gebruikt. Maar het noodlot is hier dat na de ingebruikname van het vernieuwde en uitgebreide definitieve operatiekwartier de nieuw gebouwde degelijke maar tijdelijke accommodatie op palen volledig moet worden afgebroken om terug plaats te maken voor de ziekenhuistuin.
In het investeringsbudget van 4,5 miljoen euro, grotendeels gesubsidieerd door de federale overheid, is trouwens al een bedrag inbegrepen voor de sloopkosten als het uiteindelijke operatiekwartier vermoedelijk in 2011 terug wordt in dienst genomen. Voor de directie en personeel van het ziekenhuis is het tijdelijk operatiekwartier evenwel een zegen. Het is ondenkbaar in welke heksenketel de dienst zou zijn terechtgekomen als de overheid geen mogelijkheid had geboden voor deze noodoplossing. De vernieuwing van het operatiekwartier is trouwens maar een onderdeel van de totale renovatie van het ziekenhuis.
Het investeringsbedrag voor een tijdelijke oplossing van twee jaar is inderdaad gigantisch, maar we hadden daarin niet te kiezen, zegt Richard Neirynck. Dat was van de federale overheid de voorwaarde om subsidies te krijgen. De overheid wilde vooral niet dat we op een slinkse manier zouden bijbouwen en er komt dan ook nog een controle of deze prefab over drie jaar wel weer is afgebroken. Op die plaats moet dan weer, zoals vroeger, een tuin komen.
Het tijdelijk operatiekwartier is op 26 december 2008 in gebruik genomen en blijft operationeel tot het vernieuwde operatiecentrum wellicht in 2010 of 2011 terug kan in gebruik genomen worden.
We kregen enig begrip voor onze vragen van verontwaardiging en suggesties omtrent mogelijk verder gebruik, maar de overheid ziet zich blijkbaar verplicht tot die geldverkwistende sanctie om zijn betoelagingsysteem voor het ziekenhuis op een doorzichtige manier verder te zetten. Ziekenhuizen worden betoelaagd per m² operationele ruimte en een uitbreiding van het ziekenhuis zou het budget van de overheid kunnen hypothekeren voor de toekomst.
Wij dachten daarbij aan de overname van de tijdelijke ruimte door een vzw of andere dienst, zodat het ziekenhuis niets meer zou te maken hebben met deze ruimte, maar ook dit lijkt voorlopig een taboe-voorstel van een leek. Een mogelijke suggestie daarbij was het overmaken van de ruimte aan bijvoorbeeld de verpleegsterschool, dat hier ideale les- en leerlokalen zou ter beschikking krijgen zonder bijkomende investering. De accommodatie is ook goed te bereiken met zijn ligging aan de kant van de verruimde parking. De opmerking van de ingenieur als zou het materiaal minder duurzaam zijn en berekend op een beperkt gebruik van zowat tien jaar, laten we hier in het midden. Er zijn wel meer prefabgebouwen gekend, en dan nog minder duurzaam en met minder comfort opgetrokken, die bij gebrek aan vervanging zonder veel problemen tientallen jaren dienst doen
Is het nu in gebruik genomen tijdelijke operatiekwartier al een verbetering met voordien, dan zien hoofdgeneesheer Walter Sneyers en zijn medewerkers toch al uit naar het nieuwe operatiekwartier met in totaal zeven operatiezalen. Dat zijn er twee meer dan vroeger en één meer dan er nu is in de tijdelijke constructie. Die uitbreiding is nodig, want het aantal ingrepen in het ziekenhuis gaat jaar na jaar met enkele procenten omhoog. Vorig jaar waren er in totaal ongeveer 9.000. Die zevende operatiezaal zal vooral dienstig zijn voor de dagkliniek, waar men ook een uitbreiding voorziet van het aantal bedden van 20 naar 30.
Tot slot nog vermelden dat de viering voor het opengaan van het grondig vernieuwde ziekenhuis wordt gepland in 2011, als het hospitaal zijn vijftigste verjaardag viert. De kostprijs van het hele project bedraagt 40 miljoen euro. In het O.L.V. Lourdes ziekenhuis telt ongeveer 600 personeelsleden, 50 tot 75 geneesheren en een aantal vrijwillige medewerkers. Directeur Richard Neirynck wist nog als nieuws mee te geven dat er in het moederhuis OLV van Lourdes vorig jaar 721 bevallingen werden geteld. Dat is opnieuw een twintigtal meer dan het jaar voordien. We hebben nog niet kunnen natrekken als we daaruit de conclusie mogen nemen dat er meer geboorten zijn in de regio
|