Chantal Coussement speelde de laatste 18 jaar een belangrijke rol in de Waregemse politiek en nam met de jaarwisseling ‘vroegtijdig’ afscheid van haar mandaat van schepen. Ze zag als 46-jarige voor zich andere meer familiaal gebonden taken. Chantal heeft zich, eerst 6 jaar als gemeenteraadslid en nadien 12 jaar als respectievelijk tweede en derdeschepen, met hart en ziel ingezet voor elke burger, vereniging of organisatie en dit in goede verstandhouding met de oppositiepartijen. Zowel in 2006 als 2012 werd dat ook sterk gewaardeerd met respectievelijk 2830 en 2913 voorkeurstemmen, waarmee ze veruit de populairste politica van stad Waregem was. Al eind 2017 maakte ze bekend om op 14 oktober 2018 niet meer te kandideren voor verlenging van haar schepenambt, zodat andere kandidaten zich tijdig konden profileren.

Tot eind 2018 vingen we telkens bot op onze vraag om haar hier in een bijdrage te schetsen als afscheidnemend schepen. Het toont nogmaals haar plichtbewuste inzet voor de Waregemse bevolking aan, waarbij ze zich tot de laatste dag voor de volle 100 % wilde concentreren op haar politiek mandaat. Opvallend is ook dat ze bij haar communicatie ook steeds de realisatie of de informatie centraal plaatste, zodat we op onze zoektocht naar illustratiemateriaal haar bijna steeds moeten zoeken in groepsafbeeldingen. Haar inzet als schepen is ook steeds full-time geweest. We hebben haar ervaren als een verbindend politica, die veel belang hechtte aan het luisteren naar de verschillende betrokkenen vooraleer wijs te besluiten. Niet toevallig nam ze jaarlijks ook de vredevolle kerstboodschap van de stedelijke infobladzijde van het stadsbestuur voor haar rekening.
Ze was van 2006 tot eind vorig jaar schepen van Sport, Feestelijkheden en Toerisme. Tussen 2007 en 2012 was ze ook schepen van Sociale Zaken. Ze werd in 2000 als 28-jarige vrouw vlot met 1063 voorkeurstemmen verkozen als gemeenteraadslid. Haar inbreng viel ook op bij de nationale instanties met veelbelovende deelname aan de senaatsverkiezingen 2003 en Vlaamse verkiezingen in 2004. Bij de nationale verkiezingen in 2003 had ze met 27.236 stemmen op de senaatslijst het beste resultaat bij de jongeren. Voor de Vlaamse verkiezingen in 2004 was ze de 7de beste opvolger over alle partijen heen. Had ze daar een verkiesbare plaats gekregen, dan had haar politieke loopbaan ook een hoofdstuk in Brussel gehad. Plaatselijk in Waregem haalde Chantal met een score van 2830 voorkeurstemmen in 2006 meteen het beste resultaat achter het duo dat toen voor de burgemeesterssjerp concurreerde en ze kwam meteen als tweede schepen in het bestuurscollege. Haar aanhang werd in 2012 nog bevestigd met 2913 voorkeurstemmen.
“Waar het sedert 01.01.2006 verplicht was minstens één vrouw in het schepencollege op te nemen, was ik blij dat het niet door deze wettelijke verplichting was dat ik deel uitmaakte van het schepencollege maar wel door mijn stemmenaantal, ” aldus een terugblikkende Chantal Coussement. “Met het schepencollege vormden we een hechte ploeg onder leiding van onze burgervader Kurt Vanryckeghem. Met het oog op de voorbereiding van de verkiezingen van 2018 heb ik me objectief de vraag gesteld of het voor mij mogelijk zou zijn om mij nogmaals voor 200% in te zetten indien ik opnieuw verkozen zou worden als schepen. Na beraad en overleg heb ik in alle eerlijkheid besloten dat dit niet meer mogelijk zou zijn en daarom heb ik besloten eind 2018 een punt te zetten achter mijn politieke carrière. Ik zal wel nog actief blijven binnen het CD&V-bestuur van Waregem. Ik wens vanaf 1 januari 2019 meer aandacht te besteden aan mijn privéleven en gezin. Vanaf 2019 zal ik terug meer aan de slag gaan als boekhoudster bij ons familiebedrijf Smederij Luco gerund door mijn twee broers Bart en Kurt en opgericht door mijn vader, wijlen Lucien Coussement, die mee aan de basis lag van mijn politieke carrière. Eveneens zal ik mijn echtgenoot administratief en boekhouding bijstaan in zijn advocatenkantoor en zal ik ten volle beschikbaar zijn voor onze zoon die momenteel in het tweede middelbaar zit.”


Politiek in het bloed
Chantal Coussement was als dochter van Lucien en Annie Eggermont de jongste uit een gezin van vijf kinderen. Naast twee broers heeft ze ook twee zussen. Van kindsbeen af toonde ze zich in politiek geïnteresseerd. „Als tiener ging ik naar CVP-meetings met mijn vader, die veel interesse had in de lokale en nationale politiek. Hij had meer ambitie dan alleen achter de schermen mee te werken, maar mijn moeder hield dit wat tegen. Dit was dikwijls ook kleur bekennen, wat als zelfstandige soms moeilijk was en ook enig risico met zich meebracht. De tweede persoon die mij onrechtstreeks hiervoor warm heeft gemaakt was Jean-Luc Dehaene. Die man had uitstraling en trok zich nergens iets van aan. Toen ik hem op een meeting in Izegem hoorde spreken, raakte ik onder de indruk van de ambiance en strijdlust en gaf mijn vader te verstaan dat ik verder wou gaan in de politiek. Je moet weten dat ik op jonge leeftijd al problemen van straatbewoners ging aankaarten bij de burgemeester. Van mijn zestiende was ik als het ware de schakel tussen onze buren en het gemeentebestuur. De politiek zit de Coussements blijkbaar in het bloed. Uiteindelijk had ik veel succes, maar je hebt niks voor niks. Tegenwoordig zijn mensen mondiger geworden en daar moet je mee kunnen omgaan. Ik liet de mensen uitspreken en maakte zo goed als mogelijk voor iedereen tijd. Voor mij is het menselijke aspect altijd zeer belangrijk geweest.”
Chantal was nog geen 35, toen ze samen met haar andere jonge collega’s in het schepencollege kwam. In 2006 gaf de kiezer een duidelijk signaal voor drastische verjonging van het stadsbestuur. Oudere politici met minder stemmen schepen laten worden zou niet democratisch geweest zijn. Chantal moest als enige vrouw in het bestuurscollege wel opboksentegen een mannenbastion. Voordien kende Waregem nog een periode met twee vrouwelijke schepenen (Jeannine Vervaeke en Kristin Talpe) en een vrouwelijke burgemeester (Yolande Dhondt). Vanaf 2006 stond ze er als vrouw alleen voor en dat zou nog duren tot 2015, wanneer Maria Polfliet in het college kwam in opvolging van Bart Kindt. “Als enige vrouw in het schepencollege moest ik tegen mannen opkomen, dat was niet altijd evident. Ik had het gevoel dat ik mezelf meer moest bewijzen dan mijn mannelijke collega’s. Als je als vrouw de politieke wereld binnenstapt is dit nog altijd anders dan als man. Wanneer je na een drukke dag thuiskomt, moet je nog het huishouden doen. Ik kan mij voorstellen dat er bij menig man reeds eten klaar staat bij thuiskomst.” “De gewone burger ziet ook enkel het mooie aan onze job, maar door mijn aanwezigheidspolitiek heb ik mezelf altijd veel werk bezorgd. Je moet een aanspreekpunt vormen voor de burger, zodat je hoort wat er leeft. Ik deed al van 2000 aan dienstbetoon. Dat begon op zaterdagvoormiddag bij mij thuis. De burger ervaart het als positief dat hij altijd weet bij wie hij terecht kan.”
Chantal Coussement was ook gekend voor haar inzet buiten de politiek. Ze is bestuurslid van Unizo-Desselgem en rond haar werd door haar vader een werkgroep opgericht, dat tal van activiteiten organiseerde. Ondertussen zijn ze al aan de 15de wortelkaarting ten voordele en met medewerking van Somival, dat al ruim 97.000 euro opbracht voor het ruime aanbod aan sport en animatie voor mindervaliden. De werkgroep werkte ook mee met eetfestijnen ten voordele van school Zonneburcht. Gekend zijn ook de organisatie van het Kampioenschap van België voor vinkeniers (2006 en 2013), driedaagse rond de doortocht van de Ronde van Vlaanderen, enzomeer.

Realisaties
Chantal heeft tijdens haar politieke loopbaan heel wat kunnen verwezenlijken. Waar ze vooral trots op is, is de bouw van de sporthal in Desselgem, de kunstgrasvelden in Racing Waregem, de vernieuwing van de kleedkamers in het zwembad, de aanleg van de atletiekpiste alsook de aanleg van het oefencomplex voor Zulte- Waregem. “Het hoofdstadion viel toen onder mijn verantwoordelijkheid en ik wou de clubs blijven betrekken. De sleutel tot mijn succes lag in een persoonlijke benadering: toen Binnenlandse Zaken langskwam ging ik zelf altijd mee, dat straalde positiviteit uit. Ondertussen was de bouw van de atletiekpiste bezig, sommige procedures zorgden ervoor dat de realisatie wat vertraging opliep. De club werd ongeduldig, maar uiteindelijk is alles toch goed gekomen. Ook bij minder positieve zaken stond ik open voor communicatie. Als het even minder gaat, dan moet je dat durven zeggen en moet je ervoor zorgen dat de mensen worden betrokken en dit ook blijven. Bijvoorbeeld: een bestek mag voor mij gezien worden door de club en de mensen mogen bij beslissende vergaderingen aanwezig zijn. Je moet uiteraard wel het evenwicht bewaren, want je bent gebonden aan bepaalde procedures.”
Uit haar periode van schepen van sociale zaken heeft ze mooie herinneringen aan haar samenwerking met de adviesraad voor personen met een handicap en aan de seniorenadviesraad. Daar waren ook de realisatie van sociale maatregelen, de oprichting van het platform voor vrouwenverenigingen en de ‘avond van het hart’. Heel wat nieuwe infrastructuur kon worden verwezenlijkt zoals nieuwe tennisterreinen Waregem Gavertennis, nieuwe sporthal en ontmoetingscentrum Desselgem, nieuwe kleedkamers voetbal Desselgem, nieuw oefencomplex stadion en terreinen essevee, nieuwe kleedkamers Sporthal De Treffer en renovatie kleedkamers zwembad, aankoop en renovatie jeugdcentrum, nieuwe trampolinehal Beveren-Leie, nieuwe atletiekpiste, uitbreiding hippisch centrum, renovatie regenboogstadion, herlocalisatie camping voor mobilhomes naar Sint-Eloois-Vijve, horecagids, placemats met overzicht van alle belangrijkste Waregemse activiteiten, …
Als schepen van sport en evenementen stond ze centraal bij de start van de derde rit van Tour de France 2007, bezoek vorstenpaar (2009), Desselgem dorp van de ronde in 2010, BK veldrijden op de hippodroom 2014, Cyclocross masters, kandidatuur BK wielrennen op de weg in 2021, stoet 160/170 jaar Waregem Koerse, VTM-kerstparade, jaarlijkse Waregem koersefeesten met reuzenrad voor het eerst in België in 2015, ijspiste, elegantietocht voor koetsen, kasteelconcerten en andere traditioneel terugkerende evenementen. Realisaties als schepen van toerisme waren ondermeer de digitalisering van fiets- en wandelroutes brochure stap uit in Waregem, Kampeerautoterrein, Leiekamper, Boottochten. Projecten ook als Horecagids, Bezoekerscentrum, Proeven op de hoeve, Goed te Nieuwenhove, ’t Gaverhopke.


|