Te Oostende is op de Heemdag van Heemkunde West-Vlaanderen vorige zaterdag de prijs voor Heemkunde 2019 uitgereikt aan Filips Benoit voor zijn bijdrage over “Prekadastrale bronnen van Waregem in het ancien régime, 1260-1793”. Het artikel verscheen in het 45e jaarboek van de geschied- en heemkundige kring De Gaverstreke. Hij publiceerde sedert 1987 al tientallen heemkundige bijdragen in de jaarboeken van De Gaverstreke en Derlike.
Op vandaag wordt de evolutie van de percelen en gebouwen genoteerd en verzameld in het kadaster. In zijn bekroonde bijdrage brengt Filips Benoit een overzicht van prekadastrale bronnen van Waregem in het ancien régime. Ook vóór 1789 werden de eigendommen geregistreerd. De eerste echte kadastrale overzichtskaart van Waregem dateert van 1835 en is sinds kort online te bekijken ( http://www.cartesius.be en http://www.geopunt.be ) De eerste prekadastrale kaarten zijn van het begin van de 17e eeuw. De oudste beschrijvende bronnen zonder kaarten zijn nog drie eeuwen ouder namelijk de kadastrale archivalia van de Sint-Pietersabdij van Gent. De prekadastrale gegevens zijn te vinden in de registers van: de abdijen, de feodale heren (rente- een leenboeken), de kerkfabriek, de armendis en de landboeken van privépersonen.
Filips Benoit: “Mijn vader gaf mij de interesse voor geschiedenis door via boeiende vertellingen over kastelen, ridders, de Vikingen, de ontdekking van Amerika ... Het begon met het opmaken van de stamboom Benoit, van oorsprong een Waregemse familie. De stamboom van bijna alle Vlaamse Benoits en Benoots gaat terug op Gillis Manoot overleden te Waregem in 1401. De familienaam evolueerde van Manout over Manoot naar Benoot of Benoit.”
Filips Benoit maakte voor De Gaverstreke een uitgebreide digitale database voor Waregem met bevolkingslijsten, belastinglijsten, kadastrale gegevens en de feodale structuur. De gegevens zijn online beschikbaar.
Filips Benoit genoot al algemene heemkundige erkenning met verschillende opmerkelijke bijdragen:
1995: “Waregemse dorpspolitiek in het Ancien Régime”
1998: “Overzicht van de feodale structuur”
2013: “De burggravie van Vijve”
2015: “Bodemonderzoek naar de middeleeuws burcht van Vijve” ( i.s.m. H. Verschelde)
2016: “De scheepvaarttol te Vijve”
2017: “Prekadastrale bronnen van Waregem in het ancien régime, 1260-1793”
2018: “De wilsbeschikking van baljuw Jan De Coninck”.
|