Volgende zondag 26 mei trekken we opnieuw naar de stembus voor een drievoudige verkiezing. We kiezen dan de nieuwe regionale, federale en Europese vertegenwoordigers in de verschillende parlementen. In de meeste Europese landen zijn er enkel verkiezingen voor een nieuw Europees parlement. Grondwettelijk vallen de deelstaatverkiezingen bij ons al om de vijf jaar samen met de Europese verkiezingen. Sinds 2014 met de verlenging van de legislatuur van vier naar vijf jaar zou dit ook voor de federale Kamer moeten gelden, maar de Kamer kan nog vervroegd ontbonden worden. Dat kon begin dit jaar al het geval zijn met het vallen van de regering, maar de kamer van volksvertegenwoordigers werd toen toch niet vervroegd ontbonden ondanks we geen nieuwe regering kregen. De regering ging als het ware vervroegd ‘in lopende zaken’, een toestand die zich normaal maar voordoet na de verkiezingen in afwachting van een nieuwe regering.
In Waregem zijn we met bijna 30.000 kiezers, die zondag tussen 8 en 14 u. in één van de 43 Waregemse stembureaus verspreid over tien locaties zullen kiezen voor hun vertegenwoordigers voor het Vlaams Parlement (roze brief?), de Federale Kamer van Volksvertegenwoordigers (wit) en het Europees Parlement (blauw). We krijgen dus drie stembiljetten te onderscheiden aan de kleur. Om te gaan stemmen moet je minstens 18 jaar zijn en heb je uw oproepingsbrief nodig. Voor Belgen is het een witte kaart; ingeschreven EU-burgers kunnen met een blauwe kaart enkel stemmen voor het Europees Parlement.
De volgorde van de partijen van links naar rechts op de stemformulieren werd al op 22 maart bepaald door de lottrekking van de 17 nationale lijstnummers. Het valt nu op dat de partijen in tegenstelling met vroeger hun lijstnummer niet gebruiken in de reclamecampagne, veeleer de plaats waarop hun kandidaten staan op hun lijst. Na wat zoekwerk vond ik als volgorde van de lijsten op onze stemformulieren van links naar rechts : 3 Open VLD, 8 N-VA, 9 Vlaams Belang, 10 CD&V, 12 PVDA/PTB, 15 Groen en 16 SP.A. Er kunnen vanaf lijstnummer 18 nog bijkomende lijsten staan rechts die geen nationaal nummer kregen. Dat worden voor Vlaams Parlement 20 DierAnimal en 21 Piratenpartij. Om geldig te stemmen kleurt u enkel bolletjes binnen dezelfde partij.
Voor het Vlaams Parlement (roze formulier) kunnen we in West-Vlaanderen 22 vertegenwoordigers kiezen. We krijgen lijsten van maximum 22 effectieve kandidaten en 16 opvolgers. Voor de Kamer van Volksvertegenwoordigers kiezen we in onze provincie 16 vertegenwoordigers. Op de lijsten vinden we telkens de namen van 16 kandidaten en 9 opvolgers. Voor het Europees parlement kunnen we in Vlaanderen 12 vertegenwoordigers afvaardigen. Op de lijsten vinden we 12 effectieve kandidaten en 7 opvolgers.
Deze verkiezing wordt georganiseerd door de FOD Binnenlandse Zaken. In alle 19 Brusselse gemeenten, alle 9 Duitstalige gemeenten en 157 Vlaamse gemeenten wordt elektronisch gestemd. In 253 Waalse gemeenten (alle met uitzondering van de Duitstalige) en in de overige 143 Vlaamse gemeenten wordt met potlood en papier gestemd.
n België vallen de verkiezingen voor het Europees Parlement (21 van de 705 leden, waarvan 12 in Vlaanderen) samen met de verkiezingen voor de Kamer van volksvertegenwoordigers (150 leden, waarvan 16 uit West-Vlaanderen), voor het Vlaams Parlement (124 leden, waarvan 22 uit West-Vlaanderen), voor het Waals Parlement (75 leden), voor het Brussels Hoofdstedelijk Parlement (72 Franstalige leden en 17 Nederlandstalige leden), voor het Parlement van de Duitstalige Gemeenschap (25 leden). Het Parlement van de Franse Gemeenschap wordt daarop samengesteld uit alle Waalse Parlementsleden en 19 Franstalige leden uit het Brussels Parlement. De Senaat wordt samengesteld uit 50 leden van alle deelstaatparlementen, plus 10 gecoöpteerde leden op basis van de federale verkiezingsresultaten.
Waregemse kandidaten :
Het ontbreekt Waregem al een hele tijd aan een Waregems vertegenwoordiger in één van de parlementen in Brussel. Bij de vorige bovenlocale verkiezingen In 2014 zaten we er met burgemeester Kurt Vanryckeghem (CD&V – 18.615 voorkeurstemmen) en Heidi Vandenbroeke (NVA – 13.488 voorkeurstemmen) heel dicht bij. Bepaalde media noemden hen de maandagmorgen zelfs verkozen, maar het mocht niet zijn. Kurt Vanryckeghem doet nu een nieuwe poging en werd bij CD&V bevorderd naar de vijfde plaats op de lijst voor het Vlaams Parlement. Andere kandidaten zijn voor CD&V Margot Desmet op de 11de plaats effectieve kandidaat voor de Kamer van volksvertegenwoordigers. Voor NVA staat Michiel Vandewalle op de derde plaats van de opvolgers voor het Vlaams Parlement. Voor Open VLD staat Maxim Laporte op de vijfde plaats opvolgers voor de Kamer van Volksvertegenwoordigers. Voor Groen komt Marij Vanlauwe op de vijfde opvolgersplaats voor het Vlaams Parlement en Inge Vandevelde is de 7de kandidaat voor de Kamer van volksvertegenwoordigers. Voor de SP.a hebben we Monia Arnoudi op de 14e plaats voor het Vlaams Parlement.
Het belang van de stemming op 26 mei is groot. Zonder regeringsval zal het vijf jaar duren vooraleer we nog eens verkiezingen krijgen, de langste periode in de Belgische geschiedenis (uitgezonderd periode van wereldoorlogen).
Meer informatie over de verkiezingen (stemvoorwaarden, volmacht, hoe geldig stemmen…) vindt u op de website https://verkiezingen.fgov.be/
|