“Hun boeiende getuigenis laat een tijdperk herleven”
Erfgoedvereniging ‘De Statievrienden’ verzamelde de jongste zes jaar een stapel documentatie die hen werd aangereikt door vrienden en inwoners van de statiebuurt en die ze ook zelf ontdekten in allerlei archieven, boeken en… ‘koekendozen’. Na twee driedaagse expo’s en vier heemkundige bijdragen voor het jaarboek van De Gaverstreke vinden De Statievrienden de tijd rijp om uit te pakken met een overzicht van een honderdtal figuren, die als medewerker bij de Spoorwegen, als ondernemer of als inwoner van de wijk, hun ‘sporen’ hebben verdiend. Het werd een prachtig naslagwerk van 248 bladzijden A4-formaat, dat momenteel wordt verdeeld langs de Waregemse Boek- en Dagbladhandel.
Dat in 1839 ‘den ijzeren weg’ en halteplaats kreeg was voor Waregem een zegen. Die toegangspoort tot de wereld heeft het toen armoedig boerendorp geen windeieren gelegd. Rond het eerste stationnetje, een omgebouwde timmermansloods, kwamen er mensen wonen. De begoede burgerij liet statige huizen bouwen langs de nieuwe Stationsstraat en de horeca floreerde in tientallen netwerkplaatsen. De zakenlui troffen mekaar Au Pavillon of in Hotel du Parc en regelden, tussen het bridgen door, het reilen en zeilen van het snel groeiende dorp aan de Gaverbeek. Bij het begin van de 20e eeuw waren alle grote bedrijven rond het station gevestigd en woonden de burgemeester, de gemeentesecretaris en de stationschef in dezelfde huizenrij, op een boogscheut van het station.
In hun belangrijke publicatie belichten de Statievrienden een honderdtal figuren die in de stationsbuurt woonden en/of werkten en die, elk op hun manier, bijdroegen tot ‘het floreren’ van hun gemeenschap. Met zijn allen zetten ze Waregem ‘op het goede spoor’. De gezinnen, waarvan de helft nog in armoede leefde in 1839, vonden werk in de bedrijven en… bij de Spoorwegen zelf. Deze positieve ‘dwarsliggers’ vergeten we niet en krijgen een eresaluut in dit boek..
Het boek “100 Waregemse Spoortrekkers” bezorgt de lezer heel wat weetjes over de bijzondere sfeer van ‘het Waregem van toen’. De Statievrienden geloven dat de wereld kan beginnen en… eindigen bij een stuk spoorweg. De ultieme rechtvaardiging van deze publicatie is simpel: ‘Wie het verleden niet kent, zweeft stuurloos naar de toekomst’.
Toen de erfgoedvereniging twee jaar geleden startte met dit project werd nog een boek vooropgesteld van 200 blz en 60 figuren. Het avontuur en de rijkdom aan figuren was echter zo groot dat op 27juni een boek kon worden gepresenteerd van 248 bladzijden, garengenaaid met gekartonneerde kaft, zwart en gedeeltelijk in quadri kleurendruk. Dank zij het groot aantal peters/meters/sponsors blijft de prijs behouden op 25 €. Voor die voorintekenaars is bij het boek ook een gratis DVD verbonden met een 1u15min durende filmopname van de interviews van zes merkwaardige figuren uit het boek (103-jarige Statiechef Omer Clement, Frieda Sabbe van Centralke, Georgette Depoorter van ’t Gazettekot, Monica Deconinck van Motosport, Emilie Devos en Julot Cras).
In totaal brengt het naslagwerk eer aan 101 figuren. Daarbij belicht een ruime bijdrage de spoorgeschiedenis van Waregem en de vier stations (van de vier deelgemeenten van Waregem). In het boek vindt u ook drie wandelingen, honderden foto’s en het verhaal van bedrijven, molens en herbergen. Herinneringen kunnen opgeroepen worden bij vijf themabladzijden met historische foto’s van de Statiewijk.
Het boek behandeld 25 spoorbeambten (o.a. 6 chefs), 15 populaire figuren (zoals Acke, Bostoen, Mantie, Georgette, Snellie, Achiel, ..), 15 artiesten (MJ Amelynck, J Bouckaert, R. De Backer, de Putman’s en Demedts), 16 bedrijfsleiders (De Zutter, De Craene, Valère Devos, Gust Cras, …), 15 historische figuren (Dr. Campen, Dewever, Verheylesonne, De Bremacker, Dhaluin, …), 8 Openbaar Ambt (A. Callu, M. Coucke, A. Cras, Dheedene, De Riemaecker, Vanheusden,…), 11 Ambacht en Vaklui (Carton, Claessens, Korber, Lisarde, Verbeke, Vandenhende, …), 12 herbergier(ster)s (Claeys, Frida, Mooie Molen, Gaverbeek, La Poste, Gare, …), Vrije beroepen (Dr. Campen, Dr. Sabbe, architect Van Eeckhoute), Sportlui (Armand Desmet, Korber, …)
Het boek wordt uitgegeven in eigen beheer door de Statievrienden en wordt verkocht aan 25 € in de Waregemse boek- en dagbladhandels.
Info: statievrienden@gmail.com
www.bloggen.be/statievrienden en facebook Statievrienden.
|