André Delodder (79) overleed op 14 januari 2009 in het A.Z. Groeninge te Kortrijk. André was een man van graniet, een wilskrachtige zakenman die veel heeft beleefd. Bij Jan met de pet genoot hij vooral waardering voor zijn tomeloze inzet als voorzitter voor de 'grote prijs Briek Schotte'. Door zijn relaties slaagde hij er jaarlijks in om de beste renners naar het kleine Desselgem te halen. Rik Ghistelinck noemt hem in Gouden Blad de Flandriën onder de industriëlen.
xml:namespace prefix = o ns = "urn:schemas-microsoft-com:office:office" />
André was een telg uit een grote vlassersfamilie. De vlassertor kende grote problemen bij het begin van de jaren zestig, maar André, toen jong gehuwd met Denise Holvoet, liet zich hierdoor niet ontmoedigen. Hij was al bijna vijftig toen hij in november 1978 Delospan op de rails zette. Hij had voordien reeds zijn sporen verdiend in de vlaswereld en de fineerindustrie. In de loop van de jaren negentig gaf hij de fakkel door aan zijn beide zonen , die zich gedurende een tiental jaar onder zijn vleugels hadden kunnen vervolmaken. In december 2006 nam Piet Delodder de aandelen van zijn broer over.
André was een wereldburger, met relaties in vele landen. Maar toch bleef hij ook gehecht aan het eigen geboortedorp dat hij jaarlijks op de kaart zette door de perfecte organisatie van de grote prijs Briek Schotte. In 2006 gaf hij na 17 jaar voorzitterschap de leiding van de Koninklijke Veloclub De Leiezonen over aan Lucien Lefebvre en werd hij prompt ere-voorzitter. Hij was toen al 38 jaar lid van de Veloclub.
"Vurig enthousiasme, gepaard met gezond verstand en volharding, is de eigenschap die het meest tot succes leidt" (Dale Carnegie). "Last but not least was André een echte familieman, altijd bezorgd om vrouw, kinderen en kleinkinderen en trouw aan de traditionele waarden", luidt de laatste zin uit de gedachtenis. We bewaren heel goede herinneringen aan deze echte 'flandrien', die zijn verantwoordelijkheid nooit uit de weg ging.
|