xml:namespace prefix = o ns = "urn:schemas-microsoft-com:office:office" /> Zaterdag 31 januari van 19 u tot 21 u. is een feestprogramma uitgewerkt voor de onthulling van het kunstwerk dat is gegroeid uit de buurtsamenwerking van het Torenhof binnen het project Mobiel XL. Afspraak daarvoor wordt gegeven op de hoek van Roger De Backerstraat en Albert Servaeslaan. Vanaf 18 u trekt een feestelijke fanfare door de wijk. We krijgen een officiële onthulling van het buurtkunstwerk geanimeerd met een soepfestival en doorlopend vertonen van film- en fotomateriaal.
Begin december stond ie er plots, de valies. Er werden toen ook reiskoffers uitgedeeld, zo'n 150. Of we er ons eigen verhaal in kwijt wilden? 't Mocht vanalles zijn. Twee weken later keerden de valiezen terug, met verhalen over ons en onze buurt. Er kwam veel volk en ze vonden het schoon. Dat getuigt een bewoner van het Torenhof over het project Mobiel XL, dat hun wijk te beurt valt.
Dat volk bleef komen. De groep nieuwe Belgen ontmoetten "de oude", de kinderen de ouderen, degene van de blokken, die van de huizen. Ze speelden samen voetbal, beleefden theater, kookten voor elkaar en schoven mee aan tafel. Ze schreven brieven en vertelden aan elkaar hun verhaal. En dat Moskeebezoek vergeet je niet snel. Dat doet iets met een buurt, ze leerden elkaar kennen, ongemak werd gemak, er is goesting in meer..
Volgende zaterdag 31 januari 2009 wordt dit unieke parcours bekroond met een kunstwerk voor de buurt. Yvan Derweduwe plaatst monumentale koffers op sleutelplaatsen in de wijk. Als herinnering aan het project, baken voor de toekomst maar vooral als ode aan de buurt en haar bewoners.
Mobiel XL is een sociaal artistiek onderzoek in de Waregemse wijk Torenhof met als einddoel een collectie kleine artistieke creaties als resultaat van een intense samenwerking tussen buurtbewoners, kunstenaars en beleid. Dit traject is een samenwerking tussen buurtcomité Torenhof, OCMW Waregem, Samenlevingsopbouw, de stad Waregem, deSOM vzw, de Sociale bouwmaatschappij, de koning Boudewijnstichting, BE-PART, en kleinVerhaal. Met de steun van de Vlaamse Gemeenschap.
Het project
Mobiel XL het Torenhof is een ode aan de buurt en haar bewoners. Een mobiel atelier streek neer in de wijk Torenhof. Het is in eerste instantie een ontmoetingsruimte waar buurtbewoners, kunstenaars en kleinVerhaal elkaar tegenkomen. Langzamerhand werd de studio een werkplek en eindigt met een creatie. Met dit sociaal artistiek project wou men de buurt in beweging zetten, investeren in actieve cultuurparticipatie en leggen een bedding klaar voor een duurzaam verhaal.
Dat is wonderwel gelukt. Na het neerstrijken werden 150 valiezen verdeeld in de wijk. Evenveel gezinnen kregen zo de kans om hun verhaal te brengen. Dit door teksten, fotos en/of voorwerpen met een bijzondere betekenis in de valies op te bergen. Acht dagen later werden alle valiezen terug opgehaald en met de inhoud een tentoonstelling opgezet, die geopend werd in de Mobiel XL. We kunnen het graag het geheugen van de wijk noemen.
De opening van deze tentoonstelling was het eerste collectieve ontmoetingsmoment voor
buurtbewoners en kleinVerhaal. Hierbij werd bij bewoners gepeild naar interesses en skills. Deze gegevens worden dan de leidraad bij het opzetten van het parcours die de initiatiefnemers van Mobiel XL samen met buurtbewoners en kunstenaars wilden afleggen.
Een reeks van activiteiten volgde. Wekelijks werd een activiteit gepland op maat van een vraag, een bezorgdheid of een ambitie.
Hiervoor stond de nauwe samenwerking met bewoners van de buurt centraal. Deze worden beschouwd als de ambassadeurs of het zorgcomité van het project. Zij gaan mee de straat op, geven feedback en vertalen de ambities en/ of bezorgdheden naar de kunstenaars en het beleid. Naast de maandelijkse buurtvergadering zijn er de wekelijkse werfvergaderingen, waarop de komende plannen uit de doeken worden gedaan en samen met een aantal ambassadeurs definitief vorm gegeven en de taken verdeeld.
De opening van de tentoonstelling was een groot feest met een opkomst van 60 bewoners! Voor het eerst kwamen ook de allochtone bewonersgroep een kijkje nemen. Meteen werden ze aangesproken om ook tot het zorgcomité toe te treden. Het bleef aanvankelijk duwen maar via persoonlijke babbels komen sleutelfiguren mee over de streep.
Bewoners kregen nadien een brief van de projectleiders. Of ze een dag op papier willen zetten
en er komen dertig van de honderd brieven terug. De brieven worden door en kalligraaf herschreven en een videast bewerkt. De montage is te zien buiten op Mobiel XL. Het zorgcomité neemt de verantwoordelijkheid voor de installatie op zich.
De allochtone gemeenschap heeft al jaren een voetbalploeg. Probleem, voor hun trainingen moeten ze 15 km verderop. Er wordt een voetbaltoernooi georganiseerd in de plaatselijke Torenhofschool. Het was een shot in doel: 10 ploegen treden aan, een mix van nieuwe en oude belgen met een hoop supporters aan de zijlijn. Een succes was ook het bezoek van een kindertheater. 50 Grootouders en 70 kinderen keken in ontmoetingscentrum Eikenhove naar boeiend visueel kindertheater. De eerste stap is dan gezet om nog meer te programmeren
De allochtone gemeenschap reageert fantastisch op een vertelnamiddag en er reden twee bussen met in totaal 100 deelnemers naar de Moskeeën van Waregem en Desselgem. Er is gezonde nieuwsgierigheid maar vooral echte fierheid. De initiatiefnemers waren zover : er is nieuwsgierigheid naar elkaars verhaal. Buurtbewoners werden uitgenodigd om die te
brengen in een gezellig decor doorspekt met een streepje muziek. Opkomst: 50 personen
Het Kunstwerk
Wat is de rol van de kunstenaar?
If you feel something, tell something. De kunstenaar Yvan Derwéduwé ontwikkelde op basis van impressies uit de buurt en het proces wat zich afspeelde in de wijk een kunstwerk: het werden 4 valiezen (2 in brons, 1 in marmerepoxy en 1 in polyester). Enerzijds zijn ze een perfecte copy, anderzijds is het bijzonder vervreemdend een herkenbaar object te zien van dezelfde vorm, kleur en toch anders.
De valiezen werden een symbool voor de wijk, ze vertellen enerzijds het positieve verhaal van reizen/vakantie, er op uit trekken, nieuwe bestemmingen,... Maar anderzijds stralen ze ook een meer dreigende karakter uit die je kan linken aan vluchtelingen, verontrusting zoals daar zijn aan de deur gezet worden, bomvaliezen CCC, terreuralarm, luchthavens, deportatie... Ze zijn het resultaat van observeringen, ontmoetingen en de dialoog die ontstaan is in de wijk de afgelopen periode. Ze staan eveneens symbool voor de allochtone (Marokkaanse) gemeenschap die in de wijk het Torenhof neergestreken is en er intussen hun stek van gemaakt hebben.
De valiezen zullen tijdens hun verblijf in de wijk Torenhof regelmatig van plaats veranderen.
Toekomst
In de aanloop van het project, alsook gedurende het proces wordt er permanent gezocht binnen de wijk alsook binnen de sociaal-culturele bedding van Waregem naar potentiële kansen om de beweging die opgestart wordt verder te laten ontrollen. In functie van deze doelstellingen worden er van bij aanvang ronde tafelgesprekken met de verschillende partners georganiseerd. KleinVerhaal, waar hier al enkele keren naar verwezen is, wil deze beweging mee initiëren en coachen.
Mobiel XL is een sociaal artistiek onderzoek in de wijk Torenhof met als einddoel een collectie kleine artistieke creaties als resultaat van een intense samenwerking tussen buurtbewoners, kunstenaars en beleid. Dit traject is een samenwerking tussen buurtcomité Torenhof, OCMW Waregem, Samenlevingsopbouw, de stad Waregem, deSOM vzw, de Sociale bouwmaatschappij, de koning Boudewijnstichting, BE-PART, en kleinVerhaal.
Met de steun van de Vlaamse Gemeenschap.
Contact: Hans Dewitte 0476 71 11 39 - info@kleinverhaal.be
Kunstwerk www.yvanderweduwe.com
|