Vorige zondagnamiddag maakten we nog eens een aangename namiddag door op de hippodroom bij een gewone zondagse meeting van Waregem Draaft. Toeschouwers zijn weer toegelaten en Waregem Draaft doet er alles aan om opnieuw glans te geven aan de drafsport-activiteiten op de Waregemse hippodroom. Volgende wedstrijddagen zijn woensdag 4 augustus en zondag 15 augustus staat een spectaculaire slotmeeting op het programma.
foto Guy Tratsaert
Waregem heeft een rijke drafgeschiedenis. De eerste drafkoers werd verreden op de graspiste in 1920 ter gelegenheid van Waregem Koerse. In 1972 werd de graspiste vervangen door de huidige verharde renbaan, 1106m lang en 20m breed. Daarbij kwam een hindernissenparcours voor galoprennen van 1400m lengte. Zeven jaar later werd daar een tribune aan toegevoegd. De Gaverbeekhippodroom kreeg intussen al een update met een volledige nieuwe tribune die polyvalent kan gebruikt worden. Deze tribune is een van de mooiste in Europa en werd in gebruik genomen op Waregem Koerse van 2016.
Waregem Draaft is een viertal jaren geleden met de vernieuwing van de tribune-accommodatie ontstaan uit een groep drafliefhebbers, die het voortbestaan van de drafkoersen van Waregem wou garanderen. De rijke drafgeschiedenis in Waregem dreigde toen verloren te gaan, daar er reeds een jaar geen koers meer was geweest en de vooruitzichten er niet waren om nog te koersen, buiten de ene koersdag van Waregem Koerse. Na de moeilijke omstandigheden van Corona is het nieuwe bestuur goed op weg om die traditie terug meer glans te geven. Misschien mogen we terug dromen dat de Waregemnaar massaal terug naar het drafgebeuren op de hippodroom komt, zoals we ons nog herinneren uit de jaren 80. Toen was de jaarlijkse ‘Dag van Waregem’ dank zij een campagne van Waregem Winkelstad telkens een hoogvlieger met zowat vijfduizend toeschouwers, die kennismaakten met de drafwedstrijden op de hippodroom.
10 wedstrijden, 119 paarden
Er stonden vorige zondag 10 wedstrijden geprogrammeerd met telkens 6 tot 16 ingeschreven deelnemers of een totaal van 119 paarden. Van 1 mei tot half augustus worden 15 wedstrijddagen georganiseerd met enkele uitschieters zoals Den Opener met de Charles Cup op 1 mei, American Day de zondag van Memorial Day en Special Horse Day op 15 augustus met KUB KOERCHEVAL.
Ludo Maes gaf ons wat toelichting: “We proberen opnieuw spektakel en amusement te brengen op de koers, door maaltijden aan te bieden en ook animatie, buiten de drafkoersen. Daarom organiseren wij ook een 4-tal meetings in samenwerking met de galop, waarbij de helft draf en de helft galop verreden wordt. Er worden ook testwedstrijden gelopen, voor de koersen om jonge paarden te leren koersen.”
“15 augustus wordt een speciale dag, waarbij vier koersen voorbehouden worden aan liefhebberskoersen, samen met een dubbel sulky (waarbij iemand van het publiek plaats neemt naar een professionele jockey). Het ganse project wordt ondersteund door Koercheval, dat is een groep jongeren die voor muziek, drank en animatie zorgen op die dag. Er wordt een grote toevloed verwacht, men dient daarvoor op voorhand in te schrijven (zie website http://www.waregemdraaft.be/). Kub Koercheval zijn Laurent Van Parijs en Maxime Declercq. Zij zullen, samen met Waregem Draaft, instaan voor de organisatie van de jaarlijkse start van het seizoen die traditioneel op 1 mei zal doorgaan.
De website van de vereniging Waregem Draaft is trouwen bijzonder informatief.. Daarop vinden we niet alleen een ruim overzicht over het gebeuren op de hippodroom, maar ook alle informatie over de wedstrijden of events met deelnemers en hun vorige uitslagen. Na elke wedstrijddag vinden we er ook alle uitslagen in terug. Het uitgebreide wedstrijdblad is ook voor iedere toeschouwer beschikbaar, zodat het gebeuren met alle mogelijke informatie kan worden gevolgd. Een opsteker is zeker het boeiende commentaar van Nicky Defreyne, wellicht de beste commentator van paardenwedstrijden in Belgë. Nicky Defreyne was tot voor de corona-tijd ook de leverancier van deskundige bijdragen in het Gouden Blad over het gebeuren op de hippodroom. Hopelijk kan de regio daar verder worden over geïnformeerd.
Nog altijd onafscheidelijk verbonden met de paardenrennen zijn de weddingschappen. Voor nog meer spanning tijdens de koers, kun je een gokje wagen op één van jouw favorieten. Er kan op de hippodroom op twee manieren gewed worden: aan de PMH-loketten aan een wisselende quotering en bij de bookmakers met een vaste quotering. Er zijn tal van mogelijkheden : Winnend, geplaatst (eerste twee of drie), show (2de), koppel winnend, trio en triplet. Voor 3 € kunt u al een gokje wagen.
Voorzitter Lieven Lannoo verklaarde bij het seizoenbegin het volgende : “De afgelopen jaren is Waregem Draaft er met de steun van Stad Waregem en Sport Vlaanderen Waregem in geslaagd om de hippodroom infrastructureel te moderniseren. Er is nu een functioneel en prachtig stallencomplex, de drafpiste voldoet aan de Europese eisen en zowel de draf- en galoppiste liggen er uitstekend bij. Voor het onderhoud van de drafpiste en voor de aanpassingen en onderhoud van de galoppiste, kunnen wij rekenen op de steun van de Europese gemeenschap via het EQWOS-INTERREG programma. Om deze redenen kregen we naast 4 premium meetings draf (17 mei, 27 juni, 15 juli en 4 augustus), ook een premium meeting galop (12 mei) toebedeeld. De premiumrennen zijn wereldwijd live te volgen via Equidia.”
“We blijven het ganse seizoen ook investeren in randanimatie voor de jeugd want we geloven sterk in de familiale beleving op de hippodroom. De zogenaamde “mixte” koersdagen, waarop zowel draf- als galopwedstrijd doorgaan, blijven we als een meerwaarde zien en krijgen een vaste stek in de kalender (mei-juni). Zowel de mixte- als de Premium-koersdagen maken deel uit van het EQWOS-INTERREG programma. We willen ook onze samenwerking met de Koninklijke Waregemse Koersmaatschappij, organisator Waregem Koerse, versterken. Vorig jaar waren er in het Waregem Draaft programma reeds kwalificatiekoersen voor de Bingoal St-Leger op Waregem Koerse. Dit jaar waren er ook kwalificaties voor een drafkoers op Waregem Koerse.”
Draf-Galop
Bij de zgn. mixte koersdagen kunnen we uitgebreid kennismaken met het verschil tussen draf en galop. In de drafsport is het de bedoeling dat een paard zo snel mogelijk draaft. De bewegingen van de benen zijn diagonaal en alhoewel de draf een natuurlijke stapgang is van een paard, is draven op hoge snelheid niet zo vanzelfsprekend. Praktisch in elke wedstrijd worden paarden gedeclasseerd voor galoppade. De draf is een snellere gang dan de stap, maar langzamer dan de galop. Bij een galoppade komt een paard met beide voorbenen tegelijk naar voren. Tijdens de draf moeten linksvoor en rechtsachter tegelijk opgetild en neergezet afwisselend met rechtsvoor en linksachter. Er zijn twee soorten drafrennen: de aangespannen draverijen, die in ons land meer dan 90% van het programma innemen, en de bereden draverijen.
Men is al meer dan 150 jaar bezig om ‘de draver’ steeds meer te laten evolueren als een sportatleet met snelheid, uithouding en doorzettingsvermogen. De allereerste drafkoers in Europa werd geregistreerd in 1835 in het Franse Cherbourg. In ons land werden in de beginjaren van Waregem Koerse ook al drafkoersen georganiseerd. Het typische draverras zou pas in het begin van de 20ste eeuw een eerste grote bloei kennen. In Waregem draafde men op gras tot in 1972 een gloednieuwe sintelbaan werd aangelegd.De drafsport in Waregem floreerde en van mei tot september was de Gaverbeekhippodroom de vaste waarde in de Belgische koerskalender. Het lentegevoel en de zomerse sfeer zorgden ervoor dat de Waregemse hippodroom een van de populairste renbanen van ons land werd.
Bij de galoprennen maken we een onderscheid tussen vlakke rennen en hindernisrennen. Van 1965 tot en met 2017 bleven de galoprennen in Waregem beperkt tot de vier hindernisrennen van Waregem Koerse waaronder de Grote Steeple Chase van Vlaanderen, maar in 2018 kwam hier verandering in. Net zoals in Oostende en Mons, werden in Waregem ook vlakke rennen geprogrammeerd. Het was een geslaagde symbiose tussen de draf- en de galopsport, een formule die al decennia lang op Waregem Koerse een voltreffer is.
website Waregem Draaft
|