Het project om de Gaverbeek opnieuw zichtbaar te maken, krijgt aan de vooravond van Waregem Koerse een eerste concrete invulling. De ‘poort tot de hippodroom’ wordt een groene, uitnodigende plek waar het aangenaam vertoeven is. Stad Waregem slaat voor dit project de handen in elkaar met de Vlaamse Milieumaatschappij en Intercommunale Leiedal. De werken starten na onze hoogdag van het jaar en moeten voltooid zijn voor Waregem Koerse van volgend jaar.
![](http://blogimages.seniorennet.be/wareber2/2424932-c4729cb30c689c2b453ab277ef82387b.jpg)
In Waregem krijgen enkele sites langs de Gaverbeek de komende jaren een fikse opknapbeurt: de ingang van en het traject langs de hippodroom, het Spei en het Jeugdeiland. Het is de bedoeling om de Gaverbeek opnieuw zichtbaar te maken en de belevingswaarde voor inwoners en passanten te verhogen.
Wat nu oogt als een schrale parkeerplek zal in de toekomst een groene ‘poort tot de hippodroom’ worden. Door de Gaverbeek op die beroemde locatie opnieuw zichtbaar te maken en in ere te herstellen, hoopt de stad niet alleen de verbinding tussen het centrum en de hippodroom te versterken, maar ook een nieuwe, kwalitatieve publieke ruimte te creëren.
![](http://blogimages.seniorennet.be/wareber2/2424932-4023a9fcdb045cba3a725c68e681bb32.jpg)
Gewapend tegen klimaatveranderingen
Tegenwoordig zetten alle partijen stevig in op het herstel van waterlopen. Zo was Intercommunale Leiedal de jongste jaren druk bezig met het opstellen van een integrale visievorming voor het hele stroomgebied van de Gaverbeek. Dat gebeurde in samenwerking met de betrokken gemeenten en andere externe partijen zoals de Vlaamse Milieumaatschappij. Onder meer wonen, werken, ontspannen, en landgebruik kwamen aan bod. De achterliggende ambitie? De Gaverbeek uitbouwen tot een klimaatbestendige beekvallei om beter gewapend te zijn tegen toekomstige klimaatveranderingen.
De opmaak van een gebiedsvisie voor de Gaverbeekvallei is een van de strategische acties van het Europees interreg-project VALYS. De Gaverbeekvisie streeft naar de ontwikkeling van een klimaatbestendige vallei, waar ruimte is voor biodiversiviteit, kwalitatieve open ruimte, duurzame landbouw, zachte mobiliteit en robuuste watersystemen. VALYS legt hierbij de nadruk op het participatieproces, zodat bij de opmaak van de Gaverbeekvisie een dialoog ontstaat met burgers en actoren.
In Waregem gaven enkele concrete ruimtelijke situaties al aanleiding tot de vraag naar een breder kader: een boscompensatieproject aan de achterkant van het ziekenhuis, de oude spoorwegberm als toegang vanaf het station tot de vallei, Park Casier, het project Hippopolis (over het openleggen van de Gaverbeek aan de hippodroom), de uitbreidingen op het jeugdcentrum en het RUP Blauwpoort waar landschappelijke integratie noodzakelijk is.
Voor het traject van de Gaverbeekvisie werden ontwerpworkshops afgewisseld met participatiemomenten zodat een dialoog kon ontstaan tussen burgers en actoren. Bewoners, jeugdbewegingen, wandelverenigingen, landbouwers en iedereen die geïnteresseerd was in de Gaverbeekvisie werd uitgenodigd om de ontwerpers, politici en gemeenteambtenaren te inspireren. Via verschillende multimediakanalen werden geïnteresseerden opgeroepen om deel te nemen aan een drietal wandel- en fietstochten. Deze deelnemers werden later ook in het ontwerpproces betrokken en uitgenodigd om aan de ontwerpworkshops deel te nemen .
Een participatietraject met ondermeer wandelingen langs de gaverbeek werd afgelegd tussen april en december 2017 en resulteerde in een publicatie over de Gaverbeekvisie (172 blz). De publicatie heeft als doel om te inspireren en dient als referentiekader voor acties die in de vallei van de Gaverbeek ondernomen worden. De toekomstvisie wordt als leidraad genomen voor nieuwe ontwikkelingsinitiatieven in de vallei.
Er werd in overeenstemming met de stuurgroep een actielijst opgesteld met voorstellen voor onmiddellijke opstart, uitvoeren op korte termijn (5 j.) en lange termijn (10 j.). Er zijn voor Waregem concrete plannen voor de Gaverbeekse Meersen, de Monding, het Jeugdeiland, de hippodroom en het Publiek Domein Centrum. Gedacht wordt ondermeer aan de inrichting van een informatiecentrum in de oude baanwachterswoning nabij het voormalige station van Sint-Eloois-Vijve.
![](http://blogimages.seniorennet.be/wareber2/2424932-c6fb63495069cb585580260b8ed0a8fc.jpg)
![](http://blogimages.seniorennet.be/wareber2/2424932-37b73d55c9029bf16bf8a73a47ae9f30.jpg)
|