Het bezoekerscentrum HIPPO WAR brengt van 2 oktober tot 9 januari 2022 een tijdelijke tentoonstelling over Dieren in Oorlog. Sinds mensenheugenis worden dieren gebruikt om oorlog te voeren. Transport is vast de eerste gedachte, die bij je opkomt. Dat gaat zeker op voor olifanten, ezels en paarden. Als het aankomt op mijnen opsporen, dan worden honden en dolfijnen ingezet. Duiven en honden zorgden voor communicatie. Tijdens de Tweede Wereldoorlog hebben glimwormen hoge officieren bijgestaan.

Ken je het verhaal van de hond Sinbad, de kustwachtmascotte die een diplomatiek incident veroorzaakte? Heb je ooit al gehoord van korporaal Wojtek, de Poolse oorlogsbeer die deelnam aan de slag om Monte Cassino? Of Judy, het enige dier dat officieel als krijgsgevangene werd geregistreerd? Dat zijn slechts enkele bijzondere anekdotes uit de tijdelijke tentoonstelling ‘Dieren in oorlog’.
De hond Sinbad bracht als kustwachtmascotte 11 jaar op zee door op de Campbell, inclusief gevechten in de Tweede Wereldoorlog. Hij kreeg de titel van Chief Dog (afgekort K9C) toegewezen, zijn rang was die van Chief Petty Officer. Korporaal Wojtek vergezelde het Tweede Poolse Korps op oorlogsroute door Irak, Syrië, Palestina, Egypte en Italië. De Engelse pointier-hond Judy overleefde een jappenkamp als krijgsgevangene. Voor haar werk in de oorlog ontving ze uiteindelijk de Dickina Dickina-medaille, het dierequivalent van het Victoria Cross, toegekend aan dieren die "opvallende moed of plichtsbesef tonen tijdens het dienen of in verband met een tak van de strijdkrachten of eenheden voor civiele bescherming."
Postduiven werden gebruikt om berichten over te vliegen. Een van de voorbeelden is Cher Ami uit de Eerste Wereldoorlog, die het Croix de Guerre kreeg voor het leveren van 12 belangrijke berichten in Verdun. Veel van deze berichten hebben talloze militairen het leven gered. De postduiven werden te voet of met de fiets naar de stellingen gebracht. Aan het front werden ze in speciale kooien ondergebracht die hen moesten beschermen tegen gasaanvallen. Ook het Belgisch leger maakte gebruik van militaire postduiven. In de Eerste Wereldoorlog moesten duiven vooral oppassen voor Duitse kogels en gifgas. In de Tweede Wereldoorlog kwam daar een andere tegenstander van formaat bij: door de Duitsers getrainde haviken. Postduiven werden veel gebruikt door verzetsbewegingen en inlichtingendiensten.

Al meer dan 5.000 jaar worden paarden ingezet tijdens oorlogen. Krijgspaarden worden al in Eurazië vermeld in de periode 4000 tot 3000 vóór Christus. Je kunt wel stellen dat geen enkel ander dier een grotere rol van betekenis heeft gespeeld bij oorlogsvoering dan het paard. Paarden moesten strijdwagens trekken, soldaten dragen en allerlei benodigdheden vervoeren. Al met al zijn er vele paarden gesneuveld. Zo zijn er tijdens de Eerste Wereldoorlog ongeveer 8.000.000 paarden gedood. De destriër staat bekend als het meest verfijnde strijdpaard. Dit dier is uiterst wendbaar. Bijna alle middeleeuwse ridders reden op een destriër.
Je kunt wel stellen dat geen enkel ander dier een grotere rol van betekenis heeft gespeeld bij oorlogsvoering dan het paard. Paarden moesten strijdwagens trekken, soldaten dragen en allerlei benodigdheden vervoeren. Al met al zijn er vele paarden gesneuveld. Zo zijn er tijdens de Eerste Wereldoorlog ongeveer 8.000.000 paarden gedood. De destriër staat bekend als het meest verfijnde strijdpaard. Dit dier is uiterst wendbaar. Bijna alle middeleeuwse ridders reden op een destriër.
Soms waren dieren ook een echte plaag voor de soldaten. Luizen, ratten en vlooien zorgden ervoor dat het leven voor de soldaten nog zwaarder werd. In deze tentoonstelling kiezen we er echter voor om een blik te werpen op de belangrijkste taken die deze kleine (en grote) helden vervulden tijdens verschillende oorlogen in de twintigste eeuw. Heel wat dieren werden ingezet om de communicatie tussen legereenheden te bevorderen, terwijl anderen dan weer werden gebruikt als mascotte. Enkele dieren werden trouwens geëerd voor hun heldhaftigheid. Je kan de verhalen van deze, en nog vele andere, grote en kleine helden ontdekken tijdens een unieke tijdelijke tentoonstelling in het bezoekerscentrum HIPPO.WAR op de hippodroom, Holstraat 95, Waregem. De bekende tentoonstelling over het paard in de Eerste Wereldoorlog en de Amerikaanse inbreng is altijd te bekijken. Gratis toegang van woensdag tot zondag, telkens van 14.00u. tot 18.00u.
|