Zondag 3 oktober wordt het nieuwe brugdek voor de wegbrug Ooigem-Desselgem ingevaren. Het brugdek komt zaterdagochtend toe, maar het zal nog een hele dag duren vooraleer het op zijn plaats gelegd wordt. De Vlaamse Waterweg nv verwacht dat het effectief plaatsen van de brug pas rond 22.00 uur ’s avonds zal zijn.

Binnen Seine Schelde Vlaanderen past de Vlaamse Waterweg niet alleen de waterwegen aan, maar bouwen ze ook tal van nieuwe bruggen. Een van die nieuwe bruggen verbindt Ooigem (Wielsbeke) met Desselgem (Waregem). De werken vorderen goed en binnenkort wordt het nieuwe brugdek ingevaren! met burgerlijk ingenieur Frederiek Vanhessche.
Burgerlijk Ingenieur Frederiek Vanhessche verleent via studiebureau Arcadis al zo’n 3,5 jaar zijn expertise aan De Vlaamse Waterweg nv. Hij werkt overal waar Seine Schelde Vlaanderen hem nodig heeft. “Als projectingenieur volg ik projecten op van a tot z, van de studie over de uitvoering tot de oplevering van de werken. Zo ook in Ooigem-Desselgem, waar een nieuwe brug gebouwd moet worden.”
Frederiek Vanhessche: “Het doel van Seine Schelde Vlaanderen is om onze waterwegen aan te passen zodat grotere binnenvaartschepen onze bedrijven en havens kunnen bereiken. Zo’n groot binnenvaartschip vervoert tot 4.500 ton, het equivalent van 220 vrachtwagens op de weg. De schepen hebben tot drie lagen containers en bijgevolg moeten de bruggen over de Leie een minimale doorvaarthoogte van 7 meter onder de brug krijgen, aangezien de Leie dé sleutel is in de verbindingen met Frankrijk en Wallonië. De huidige brug had een doorvaarthoogte van 5,60 meter en diende bijgevolg vernieuwd te worden.”

Uitdagingen
Bij de realisatie van de nieuwe Leiebrug van Desselgem en Ooigem stond men voor enkele belangrijke uitdagingen. “Naast de technische bouw van de brug moesten we ook rekening houden met de verschillende omgevingsfactoren zoals de hinder voor de omwonenden, die tot een minimum moest worden beperkt. Communicatie - onder andere via de veelvoud aan digitale kanalen - speelt hierin een belangrijke rol. Je kan nooit iedereen honderd procent tevreden stellen maar het moet wel een doel zijn om dit zoveel mogelijk na te streven.”
“In de digitale wereld waarin we tegenwoordig leven, is communicatie zeer belangrijk. Net als een goede verstandhouding met de diverse actoren zoals studie- en ontwerpbureau, (gemeentelijke) besturen, advies- en vergunningverlenende instanties, aannemers, de arbeiders op het terrein, de omwonenden … Iedereen leert van iedereen en draagt bij tot de verwezenlijking van het project. Het meest uitdagend is dan ook om alle neuzen in dezelfde richting te krijgen. In principe zijn er talloze uitdagingen aan de job maar het doel is altijd om een project te verwezenlijken waar niet alleen de scheepvaart maar in het algemeen de mens beter van wordt.”
Planning
Frederiek Vanhessche: “Vorig jaar werden voorbereidende werken uitgevoerd zoals rooiwerkzaamheden en grondwerken, en werd de bestaande brug afgebroken. Achter de schermen werd de studie van zowel de staalstructuur, paalfunderingen als de landhoofden uitgevoerd. Momenteel is de aannemer bezig met het bouwen van de landhoofden; meer bepaald het uitvoeren van de paalfunderingen. Het nieuwe brugdek wordt dit weekend (2 okt 2021) ingevaren. Eind oktober en midden november volgen de andere onderdelen van de brug (de booggeboortes en de eigenlijke bogen), waarna de afwerking van brug en omgeving zal plaatsvinden. De nieuwe wegbrug zou begin 2022 klaar moeten zijn voor gebruik.”
“Enerzijds betekenen de werken een verbetering voor de scheepvaart, economie en milieu, anderzijds voor de gebruikers van de brug. Vooral voor de fietsers en voetgangers wordt de nieuwe brug immers een pak veiliger dan de bestaande. Zo komt het fiets- en voetpad aan de buitenzijden van de brug en wordt op deze manier het wegverkeer afgescheiden van het fiets- en voetgangersverkeer door de boogconstructie van de brug. Daarnaast wordt een veilige verbinding gerealiseerd tussen de jaagpaden op rechter- en linkeroever voor de zwakke weggebruikers door oversteekbewegingen over de rijweg te vermijden. Hiertoe worden de nieuwe aansluitingen aan de jaagpaden op de vier kwadranten van de brug gerealiseerd.”
“De nieuwe brug wordt een stalen boogbrug, oftewel een bowstring, naar voorbeeld van de reeds gerealiseerde brug in Olsene en de toekomstige bruggen in Bissegem-Marke en Wevelgem-Lauwe. Dit om de herkenbaarheid langs de Leie kracht bij te zetten. De boogconstructie bevindt zich tussen de rijbaan en de zone voor fietsers en voetgangers, waardoor de zwakke weggebruiker afgeschermd wordt van auto- en vrachtverkeer en bovendien een vrij zicht heeft op de Leie en de omgeving. Dat komt de belevingswaarde ten goede. De brug overspant de Leie in één keer zonder tussenpijlers, waardoor we ook een vrij zicht krijgen onder de brug.”
|