xml:namespace prefix = o ns = "urn:schemas-microsoft-com:office:office" /> Zopas is in de Georges Dheedenezaal (Raadszaal OCMW) in Zulte het Georges Dheedenejaar 2009 voorgesteld. De kunstschilder werd geboren in Zulte op 28 november 1909. Op initiatief van het Georges Dheedene comité, daarin ondersteund door het gemeentebestuur van Zulte en ondermeer ook door het stadsbestuur van Waregem, wordt 2009 uitgeroepen tot Georges Dheedenejaar. Er zijn nu al enkele bijzondere retrospectieve tentoonstellingen over het werk van Georges Dheedene aangekondigd. Van zaterdag 15 augustus tot zondag 30 augustus 2009 opent een tentoonstelling met als thema het paard in het stadhuis van Waregem de rij.
Georges Dheedene (Zulte 28 november 1909 27 oktober 1973) kent nog altijd een bijzondere bekendheid in de regio Deinze Waregem. Het Georges Dheedenecomité is er nu al in geslaagd om bijna 1000 van zijn werken op te sporen en op het einde van dit jaar wordt die kaap ongetwijfeld overtroffen. Wie werken van Georges Dheedene in het bezit heeft of weet waar deze te vinden zijn, wordt alvast gevraagd dit te melden om de inventaris te vervolledigen. Momenteel is men nog op zoek naar een prachtig portret van Stijn Streuvels, waarvan nog een paar voorstudies bekend zijn.
Georges Dheedene was leerling in het St.-Hendrikscollege in Deinze van 1921 tot 1927, waarna de principaal en latere kanunnik Van de Kerkhove hem adviseerde om Sint-Lucas te Gent te volgen (1927-1933). Hij ontving daar de gouden medaille in het 8ste leerjaar. In Zulte was hij in 1928 medestichter, samen met ondermeer Prof. Van Der Schueren en Gerard De Cooman, van Davidsfonds Zulte. Twee jaar later stond hij ook aan de wieg van het toneelgezelschap Rodenbach in Zulte. Maar hij was ook een belangrijk cultureel promotor in buurgemeente Waregem, waar hij ondermeer in 1938 ook aan de wieg stond van de schilderschool "De Vierschaer" In Waregem. Op latere leeftijd zou hij ook lesgever worden van de schildersgilde Sint-Lucas. Van deze laatste schilderskring vinden we trouwens nog een gedenksteen op de grafsteen van Georges Dheedene.
Georges Dheedene huwde in 1941 met Nelly De Cuyper uit Olsene. Zij is momenteel 95 jaar, maar was vandaag te zwak om de voorstelling bij te wonen. Daar werden we wel verwelkomd door zoon Lieven, geboren in 1946 na zijn broer Piet (°1941). In Zulte woonde het gezin Georges Dheedene van 1941 tot 1951 in het Zonnehuys van de ondertussen overleden kunstschilder Modest Huys. Daar had de kunstenaar een ruim werkatelier. In 1951 verhuisde het gezin naar de belangrijke Kasteeldreef om tenslotte in 1969 naar een landhuis te trekken in de Pontstraat, dicht bij zijn geliefde Leie. Telkens getuigen schilderijen van de omgeving. Georges Dheedene overleed onverwacht op 27 oktober 1973.
Kunstcriticus Jos Murez omschrijft Georges Dheedene vooral als post-impressionist en animist. Zelf wilde hij zich niet met andere kunstenaars of kunstrichtingen vergeleken zien. Hij was inderdaad steeds zichzelf met een eigen stijl en accenten. Georges Dheedene wordt aanzien als de laatste grote Leieschilder en bijzonder begaafd portrettist. Hij was een schilder dicht bij de mensen, zijn dorp en zijn bewoners. Zijn thema's waren: de Leie, het Leielandschap, portretten, ruiters, stillevens en religieus werk.
Doelstellingen van het Georges Dheedenejaar
Het Georges Dheedenecomité, waarbij ook enkele Waregemnaars, stelt als zijn drie belangrijkste doelstellingen :
1. In de publieke belangstelling brengen van één van onze belangrijkste Zultse regionale portrettisten
en Leieschilders in de periode 1933 tot 1973.
2. Het promoten van groot Zulte als kunstenaarsdorp aan de Leie, naast de andere
gekende Zultse kunstenaars Modest Huys, Gaston Marlens, Roger Raveel en Gerard
Reve
3. Het promoten van het Leietoerisme met deze laatste belangrijke portret- en Leieschilder.
Al geplande activiteiten voor 2009
- Tentoonstelling met als thema het paard in Waregem van zaterdag 15 augustus tot zondag 30 augustus
- 29 augustus tot 27 september : 3 kleinere thematentoonstellingen met Machelen-kermis met een 30 tal werken
- 20 november tot 6 december: Belangrijke overzichtstentoonstelling in Zulte met een 50-tal werken
- 20 november tot 6 december : belangrijke tentoonstelling in het museum Leon De Smet in Deurle met een 30 tal werken
- Eind augustus: verkoop van DVD met zijn werken, foto's en interviews
- Georges Dheedenewandeling georganiseerd door Pasar (Vakantiegenoegens)
- Samenstellen van educatief programma met de Zultse scholen
- Verkoop van kunstkalender 2010
- Bijdrage Georges Dheedene in regio Waregem in Jaarboek van De Gaverstreke
- Opname van Georges Dheedene in nieuwe uitgave van Memorabele Waregemnaars (Unizo)
Al gerealiseerd zijn de nieuwe website: www.georgesdheedene.be , het samenstellen van een oeuvre-cataloog op DVD waarin op heden reeds 850 werken zijn geïnventariseerd.
Het Dheedene Comité bestaat uit voorzitter Jozef De Poorter, secretaris LucVoet en de leden Jo De Cooman, Lieven Dheedene, Etienne Lippens, Johan Jaspaert, Maurice Gilbert en Willy Nachtergaele.
De voorstelling van het Dheedenejaar werd ook bijgewoond door Waregems Cultuurschepen Pietro Iacopucci, die hier kon vaststellen dat hij als familielid van een latere bewoner als kind meermaals het geboortehuis van Georges Dheedene langs de Rijksweg heeft bezocht. Zijn culturele collega uit Zulte mevrouw Catherine De Smet en burgemeester H. Heyerick maakten ons op de persvoorstelling in de Dheedenezaal warm voor het project. Nadien volgde nog een mondelinge verklaring van goede samenwerking tussen Zulte en Waregem. Voor de voetbal heet het nog Zulte-Waregem, voor cultuur gaan we akkoord met de benaming Waregem-Zulte, grapte de Waregemse Cultuurschepen nog met ernst in de ogen en dit werd volmondig beaamd door de cultuurschepen uit Zulte.
Cultuurschepen De Smet stelde dat Georges Dheedene Zulte de voorbije decennia een duidelijk gezicht heeft gegeven. Niet enkel als portretschilder maar evenzeer als schilder van landschappen, stillevens en jachttaferelen wist hij bij te dragen tot het promoten van Zulte als
culturele gemeente aan de Leie. Onze prachtige Leiestreek, met zijn toen nog kronkelige Leieboorden, zijn prachtige natuur waren meer dan eens het onderwerp van zijn werk.
Die verbondenheid met de Leie en zijn inwoners heeft kunstschilder Georges Dheedene meermaals geïnspireerd. Zijn werken sluiten wat stijl betreft aan bij de Vlaamse Expressionisten. Hoeveel Zultenaars en met Zulte verbondenen, maar zeker ook figuren van ver buiten Zulte, kunnen niet zeggen dat ze door Georges Dheedene op doek vereeuwigd zijn of in het bezit zijn van één van zijn werken. Zo kunnen we alvast zeggen dat Georges Dheedene erin geslaagd is een breed publiek, zelfs van buiten onze gemeente, te bereiken.
Kunst en Zulte zijn begrippen die goed samen gaan. Het project 100 jaar Georges Dheedene biedt cultuur aan binnen de eigen gemeente. Het Georges Dheedenecomite is erin geslaagd bijna 1000 werken op te sporen en dit willen we graag aan iedereen laten zien. De gemeente Zulte ondersteunt het Georges Dheedenecomite door enerzijds het aanbieden van een projectsubsidie van 5000 euro en anderzijds door het ter beschikking stellen van de tentoonstellingsruimtes in de Gaston Martenszaal en in Huis De Leeuw en Tweepool in Machelen-aan-de-Leie. Als gemeentebestuur willen we onze waardering uiten ten opzichte van kunstschilder Georges Dheedene, zijn echtgenote en familie. We wensen dan ook het Georges Dheedenecomite succes toe met alle tentoonstellingen die het komende jaar georganiseerd worden en zijn ervan overtuigd kunstschilder Georges Dheedene die eer te bewijzen die hij méér dan verdiend heeft om de Zultse Leiestreek en haar inwoners op doek vast te leggen.
Suggesties voor nog niet geregistreerde werken welkom bij het Dheedene comité. Voorzitter Jozef De Poorter tel. 09 388 79 58, luc.voet@telenet.be of tel. 056 60 35 66 www.georgesdheedene.be
|