Rusland is donderdag 24 februari 2022 ‘s ochtends vroeg begonnen met een aanval op Oekraïne. President Vladimir Poetin kondigde in de nacht van woensdag op donderdag een militaire operatie aan tijdens een toespraak op de staatstelevisie, waarna troepen Oekraïne van meerdere kanten binnentrokken. Het bleek al onmiddellijk dat de inval zich niet zou beperken tot de Donbas-regio met grote etnisch Russische bevolking, maar steden en regio’s in alle delen van het land.
Direct na Poetins aankondiging van militair ingrijpen hoorden getuigen volgens internationale persbureaus explosies in de hoofdstad Kiev, op een paar honderd kilometer afstand van de Donbas-regio. Ook in oostelijk gelegen steden als Kramatorsk, Charkov en Soemy, zuidelijke havenplaatsen als Odessa en Marioepoel, Noord-Oekraïense plaatsen als Tsjernihiv, nabij de Wit-Russische grens, werden explosies en beschietingen gemeld. In de westelijk gelegen stad Lviv, zo’n 70 kilometer van de Poolse grens, waren omstreeks 07.00 uur luchtalarmen te horen. Inwoners van de stad zoeken schuilkelders op.
We zijn een week verder en er vielen al duizenden doden langs beide kanten.
Een resolutie in de Verenigde Staten veroordeelt de agressie van Rusland in Oekraïne. Naast Rusland stemden alleen andere dictators tegen: Syrië, Noord-Korea, Wit-Rusland en Eritrea.
Gemeenteraad schenkt 5000 euro voor humanitaire hulp in Oekraïne
Waregem zal 5000 euro schenken aan het Rode Kruis, voor humanitaire hulp in Oekraïne. Dat heeft de gemeenteraad maandagavond beslist. Tijdens die zitting werd ook de vlag van Oekraïne geprojecteerd.
Twintiger Oleksandr uit Waregem trekt naar Oekraïne om er te vechten. Verschillende vrijwilligers hebben zich trouwens op de Oekraïense ambassade in Brussel aangemeld, om mee te gaan vechten voor hun vaderland. Oleksandr (24) uit Waregem was een van hen. Hij woont al twintig jaar in België, maar de twintiger voelt zich naar eigen zeggen nog altijd een echte Oekraïener.
“Ik heb net een contract getekend met het Oekraïense leger. Ik ga mijn land en mijn volk verdedigen en misschien mezelf opofferen. Ik doe mijn plicht, ook omdat mijn familie daar nog woont, in Odessa. Er gebeuren afschuwelijke en ontoelaatbare dingen.” Oleksandr zegt dat hij drie mannen heeft ontmoet, twee Belgen en een Fransman, die zich ook hebben aangemeld. Het is overigens druk aan de ambassade. Mensen komen er hulpgoederen doneren, zoals bedden en kleding.
Campagne Plekvrij
De stad Waregem gaat ook op zoek naar inwoners die tijdelijk Oekraïense vluchtelingen willen opvangen. Er is een webformulier aangemaakt op www.waregem.be/plekvrij . Daarmee krijgt de stad ook een duidelijk overzicht van het aantal beschikbare plaatsen hier.
Omdat er mogelijk ook in ons land veel vluchtelingen uit Oekraïne kunnen komen, komt er een aparte procedure van centrale registratie met bijhorende crisisnachtopvang van 1 of 2 nachten. “Als stad trachten we deze crisishuisvesting te coördineren. We zien overal solidariteit voor de Oekraïners. Die zullen we zeker kunnen gebruiken om hun verblijf in ons land mogelijk te maken en te ondersteunen.”
Vlaanderen roept intussen ook steden en gemeenten op om te onderzoeken waar ze grote groepen Oekraïeners kunnen opvangen. Waregem maakt zelf alvast tien woningen vrij voor crisisopvang van oorlogsvluchtelingen. Dat gebeurt onder meer via de sociale huisvestingsmaatschappij Helpt Elkander en het Regionaal Sociaal Verhuurkantoor.
|