Van 21 tot 25 september dompelt cultuurcentrum De Schakel ons onder in de mogelijkheden van technologie, robotica en kunstmatig intelligentie (A.I.) toegepast in het kunstveld onder de noemer 'RUIS'. Een tiental boeiende 'stoorzenders' geven een positief signaal naar hun eigen werkterrein en bieden je een hoopvolle, enthousiaste blik op de toekomst. Gevestigde kunstenaars en artiesten komen uit hun 'laboratorium' en laten je kennismaken met hun artistieke pareltjes: van theater over performances, langs concerten, inspirerende talks en leerrijke workshops voor jong en oud. Maak samen een kleine sprong vooruit in de Waregemse Schakelbox. Het cultuurseizoen ritselt op gang in cc De Schakel. In het najaar van 2020 kreeg Cultuurcentrum De Schakel via Stad Waregem de opportuniteit om de vrijgekomen locatie van de toenmalige Cinéstar mee te implementeren in het lopende verhaal van de geplande verbouwingen. Zaal 1 en Zaal 2, inclusief de foyer dienden hierdoor grondig aangepakt te worden. In samenspraak met Stad Waregem werd er besloten om één zaal te laten voortbestaan als cinemazaal en een tweede om te bouwen tot een vlakke vloer zaal voor concerten, podiumkunsten en andere activiteiten. De uitbreiding in het Pand krijgt de naam Schakelbox, een naam gedragen door het personeel, raad van bestuur en het Waregems stadsbestuur.
Nog voor de officiële opening op 19 oktober wordt in die nieuwe Schakelbox het openingsfestival ‘Ruis’gepresenteerd. Onder deze noemer kan het publiek zich laten onderdompelen in de wereld van robots, kunstmatige intelligentie (A.I.) en technologie toegepast in muziek, theater, lezingen én een installatie van het Vibso uit Waregem. Op woensdag 21 september laat de Kooigemse Patricia Vanneste (ex-Balthazar) de eerste bezoekers van de Schakelbox meevoeren in de filmische muziek van Sohnarr. Gepakt met een viool en gezakt met een rugzak vol electronica trok ze naar Scandinavië, om terug te keren met een plaat die je naar de keel grijpt. Vrijdag 23 september staat er een netwerkdag op het programma voor iedereen die meer wil weten over o.a. het werk van mediakunstenaar Dries Depoorter of de reuzegrote antenne van Kevin Trappeniers die voor de Schakelbox opgesteld staat. Doorlopend kan het jong geweld aansluiten bij Lego Wedo workshops, aan de slag in de bib voor een sessie Coderdojo of haar ogen uit het hoofd kijken naar de rondrijdende robotdieren van Exoot uit Nederland op de Zuiderpromenade. Wie iets héél nieuw wil meemaken kan zondag naar de dansende robots van Ugo Dehaes in de foyer van de Schakelbox.

Programma :
• 9.30u: Welkom
• 10.00u: Dorian Van den Heede + Q&A
• 10.45u: Kevin Trappeniers + Q&A
• 11.30u: pauze
• 11.45u: Jelle Demanet + Q&A
• 12.15u: Dries Depoorter + Q&A
• 13.00u: einde programma en lunch in foyer
Valery De Smedt is sinds 2019 onderzoekshoofd LABOpro en medewerker bij de Dienst Onderzoek en Projecten van LUCA School of Arts. Daar coordineert ze artistiek-toegepaste onderzoeksprojecten op het snijvlak tussen wetenschap, kennisvalorisatie en maatschappij en helpt ze ook mee het Vlaamse en internationale netwerk uit te bouwen ter ondersteuning van die projecten.
Valery De Smedt heeft een breed netwerk in het academische, culturele en technologisch werkveld en is de meest ideale gespreksleider die onze discover sessie kan hebben.
Dorian Van den Heede koos voor een carrière in AI omdat het de creativiteit stimuleert bij het ontwerpen van algoritmes. Daarom startte hij samen met collega’s de experimentele muziekgroep Beatroots. De afgelopen twee jaar heeft Beatroots deelgenomen aan de AI song contest met nummers die de grenzen opzoeken van hoe machine learning kan bijdragen aan moderne muziek.
Kevin Trappeniers beeldend theatermaker die werkt met de relatie tussen mens en technologie en de onderlinge (mis)communicatie die daaruit voortvloeit. Hoe beïnvloeden technologische mogelijkheden de communicatie tussen mensen? En hoe gaan we als mens om met de snelle technologische ontwikkelingen? www.kevintrappeniers.be
Jelle Demanet is een neurowetenschapper, innovatie entrepreneur, gastprofessor aan UGent en Manager van het Human Interface Technology Lab (Howest). Demanet heeft een rijke ervaring in gedrags- en fMRI-experimenten. Zijn onderzoek, onder meer met Eye-Tracking, brengt neurale mechanismes en intentioneel gedrag bij de mens in kaart. www.hitlab.be
Dries Depoorter is een Belgische mediakunstenaar die thema’s behandeld als privacy, surveillance, sociale media en artificiële intelligentie. Dries maakt deze in de vorm van apps, interactieve installaties en browser games. www.driesdepoorter.be
 Programmator Maaike Tubex kijkt persoonlijk uit naar de handgemaakte robots van het Vibso Waregem. ‘De leerlingen uit het derde jaar metaalbewerking van het Vibso gingen een uitdagend traject aan met Nerdlab. Vanuit hun eigen fascinatie bouwden zij samen een kunstzinnige installatie die je kan bewonderen in de traphal van de Schakelbox. Gedurende 10 sessies leerden ze hun idee vormgeven via een 3D printer, bouwden hun eigen kleine robot en programmeerden de acties. De Waregemse celliste Jasmijn Lootens maakte samen met deze jongeren een intrigerende soundscape die de installatie begeleidt op het ritme van hun creaties. Zo krijgt het internationaal festival ook een mooie lokale invulling.’.
https://www.ccdeschakel.be/pQ6DpiL/jubileum/ruis
|